ФСС одговорио Звезди...!

Да утврдимо ко колико дугује и по ком основу?! Фудбалски савез Србије издао је званично саопштење у којем критикују појединце због њихове злоупотребе институција изношењем паушалних оцена и квалификација.

Фудбал 30.07.2017 | 17:45
ФСС одговорио Звезди...!
Такође, ФСС поново позива све клубова, а посебно оне из СЛ Србије да учсетвују на предстојећој седници ИО Заједнице.

Саопштење нашег савеза преносимо у целости:

"Поводом најновијих медијских иступа појединаца, њихове најгрубље злоупотребе институција изношењем паушалних, непроверених, непримерених и на крају крајева неистинитих оцена и квалификација, Фудбалски савез Србије још једном информише фудбалску јавност да је на седници Одбора за хитна питања од 17. јула 2017. године донет Нацрт статута ФСС који је упућен на јавну расправу.

Сврха јавне расправе и јесте да се у предвиђеним роковима и законом прописаној процедури укључе заинтересовани клубови, савези и удружења како би се дошло до коначног текста највишег правног акта савеза.

Савез је обавио низ контаката и консултација са регионима као својим конститутивним чиниоцима, као и са руководствима Заједнице суперлигаша и Удружења прволигаша како би на својим органима покренули расправу о овим важним питањима. Удружење прволигаша је заказало састанак свог највишег тела већ за понедељак, док ће се састанак Извршног одбора Заједнице суперлигаша одржати у наредним данима.

Савез је на састанцима са руководствима ових фудбалских организација инсистирао да се обезбеди присуство свих клубова на седницама на којима би у конструктивној дискусији биле представљене све новине предвиђене у Нацрту статута и усагласила будућа решења. Како све иде по законом и статутом предвиђеној процедури, не видимо чему узнемиреност и нервоза коју показују неки појединци.

ФСС поново позива све клубове, а посебно клубове Супер лиге Србије да активно учествују на предстојећој седници ИО Заједнице и да на за то предвиђеном месту отворено разговарамо о актуелним темама и посебно анализирамо следећа питања:

- који клубови и колико дугују савезу новца и по ком основу,

- коме су, како и због чега одобраване позајмице и у које сврхе,

- ко је предложио, када и због чега увођење накнаде од 2% од реализованих трансфера,

- како се тај новац троши (средства која је савез до сада наплатио су вишеструко мања од средстава која су већ прослеђена клубовима, а конкретни износи по клубовима и наменама биће презентирани на самој седници),

- колико је средстава и којим клубовима савез проследио за унапређење фудбалске инфраструктуре мимо ових 2%,

-како су радили и какве пресуде доносили појединци-судије из претходног састава „независног“ Арбитражног суда и коме и зашто смета нови састав суда који решава све спорове ефикасно и непристрасно, као и о свим другим актуелним темама…

Више је разлога за доношење новог Статута. После годину дана од примене Статута, који је био у законом прописаном року усклађен са одредбама новог Закона о спорту, пракса је указала да је поједине одредбе потребно дорадити, усавршити и прецизирати. Највећи број измена и допуна је правно-техничке природе, а најважније промене у односу на претходна статутарна решења су:

1. Рационализација рада органа савеза и њихова већа ефикасност. Одредбама новог Статута стварају се услови за повећање ефикасности рада савеза и смањење администаративно-техничких трошкова рада тих органа. Предложено је значајно смањење броја делегата у Скупштини (са 107 на 49), као и броја чланова Извршног одбора (са 25 на 15) и Одбора за хитна питања (са 7 на 5), што је иначе уобичајена пракса европских спортских организација.

2. Увођење новог органа савеза – заменика председника ФСС у циљу бржег и оперативнијег извршавања редовних послова и задатака савеза у случају одсутности или презаузетости председника.

3. Већа професионлизација кубова Супер и Прве лиге Србије. Обједињавање постојећих удружења у заједничку асоцијацију требало би да допринесе подизању стандарда и критеријума у оба ранга тамичења. Један од циљева је да клубови Прве лиге већ у свом рангу такмичења испуне услове за такмичење у Супер лиги, али и да заједничким наступом према спонзорима повећају преговарачки капацитет и остваре знатно веће приходе. Виши ниво професионализације клубова представља не само тежњу савеза за прикључивањем најбољој европској пракси и трендовима у развоју фудбала, већ и поштовање намере српског законодавца који је 2016. године новим Законом о спорту најавио трансформацију фудбалских клубова из форме удружења грађана у форму привредних друштава.

4- Посебно напомињемо да је члан 72 постојећег Статута који третира питање коришћења медијских права остао потпуно исти и да није промењена ни једна запета. ФСС је власник свих права која произилазе из такмичења – недвосмислено стоји како у тексту постојећег, тако и новог Нацрта Статута. Савез ће учинити све да клубови убудуће приходују значајно већа средства, а поготово они клубови који су до сада добијали занемарљиво мале износе", пише у саопштењу Фудбалског савеза Србије.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар