Сјећање на страдање Срба

У Трнову ће данас бити обиљежено 25 година од стравичног злочина припадника удружених муслиманских и хрватских формација који су на најсвирепији начин убили 124 српска цивила, православног свештеника Недељка Поповића звјерски мучили, а потом убили, а православни Храм Светог Ђорђа запалили.

Република Српска 30.07.2017 | 10:17
Сјећање на страдање Срба
У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на велики православни празник Огњену Марију међу убијеним цивилима скоро половина су биле жене - 48, те четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци.

Тијела њих 11 још нису пронађена. Потпредсједник Организације породица погинулих, заробљених и несталих лица Трнова Горан Тимотија изјавио је да ће обиљежавање страдања српског становништва у Трнову почети парастосом свим жртвама у Храму Светог Ђорђа и полагањем вијенаца у спомен-капели у порти храма.

Након тога је предвиђено обраћање званичника, а традиционално ће бити положено цвијеће и запаљене свијеће и на спомен-обиљежје на превоју Рогој подигнутом за 186 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка и Билеће који су страдали бранећи становнике Трнова.

Тимотија, који је у рату изгубио оца и ујака, констатује да још нема правде за настрадале јер до сада нико није одговорао за почињене злочине над српским становништвом у Трнову, мада се пред Судом БиХ води процес против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.

Према његовим ријечима, у БиХ је на дјелу селективна правда, односно процесуирају се ратни злочини само над Бошњацима, док за страдања Срба нема слуха.

"Ријеч је о устаљеној пракси у БиХ - да се српске жртве минимизирају и негирају, а истичу муслиманске", констатовао је Тимотија.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти.

Око 80 одсто стамбеног и привредног фонда било је порушено. Према броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

075

30.07.2017 08:32

Обишао скоро цијело Подриње и никако не могу разумјети толика убиства невиних цивила на свим странама и паљење кућа, јер само фукара од човјека који никада није имао своју кућу и не зна шта је патња би могао туђу кућу, у већини случајева комшијску, запалити! Али, ако се сви ми не дозовемо памети, поновити ће се још крвавији рат у БиХ, нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

30.07.2017 08:43

Сецам се тих дана 92' године. Био сам војник а свака вест о неким злоцину је створила веци страх у људима. Неце висе доци до сукоба на Балкану, народ је уморан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.07.2017 09:47

@ Младен Нажалост сви ми на Балкану смо "мали" и о нама, сами смо криви за то, одлучују "велики"! Ако "велики" одлуче да ће бити нови рат нпр. у БиХ, рат ће букнути за пар дана јер понављам о нама одлучују "велики"(краљеви и краљице) јер смо ми "мали"(пијуни)!!

Name

Војислав М.

30.07.2017 08:46

Назалост по западним медијама увек Срби буду оптузени за злоцине. Хвала БН'у сто показује другу перспективе тог сукоба. Теско ономе кога нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган 'Гале'

30.07.2017 08:50

1991 године нисам могао да верујем да це се YУ у рату распасти. Био сам против комунистицког резима али пре сам мислео да це страна земља да нападне YУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо54

30.07.2017 08:53

Барем људи сада могу зивету у слободи. Сецам се Тите, Удбе итд. Не поновило нам се! Данас барем постоји слобода говора и мисљења и не морас у Голи Оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

30.07.2017 09:00

Ко је ухапшен за овај злочин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пикси

30.07.2017 09:17

Добро питање, ја бих и додао следеће, колико оптужница је тужилаштво РС-е подигло за овај злочин? ПС. нешто ту не штима, то је јасно види, која је то политика и зашто се ро дешава, злочини документовани али судови у РС ништа не раде, је ли ви народе то примјећујете?

Name

рере Пикси

31.07.2017 08:20

За дјела ратног злочина је надлежно тужилаштво и суд бих, али тиме није искључена могућност истраживања и процесуирања тих злочина у правосуђу Републике Српске. Али, изгледа да све иде по оној, бриго моја пређи на другога. Морамо се подсјетити времена непосредно по завршетку рата. Муслиманско политичко руководство, ношено подршком међународних тутора, који су рат у бих окарактерисали као агресију и напад на ''суверену'' државу, одмах су изашли са својим процентима о ''невино настрадалим цивилима'', почињеним ратним злочинима итд. Па је једно вријеме, у бих јавности, стално путем ''објективних бх медија'' кружила информација да су Срби починили више од 80% ратних злочина, Хрвати негдје око 15% а ''невини'' муслимани свега око 5%. На ову пропаганду, укључује се ''независно правосуђе'' бих које у континуитету креће са истрагама и процесуирањем ратних злочина, искључиво и само почињеним над муслиманима. Редају се наредбе за лишење слободе ''српских злочинаца'', СИПА свакодневно хапсли и све се медијиски напумпава, тако да се у јавности стекао и одржавао утисак, да су горе поменути проценти реални и тачни. Ова кампања траје и данас, и дио је ''помоћи политичарима из реда муслимана у бих, да раде на стварању државе по правилима које је пред рат зацртао алија.Не треба заборавити, да су муслимани почетком рата до 1993 године, починили незапамћена злодјела над Србима, на сваком дијелу гдје су то, због бројчане премоћи могли починити. То је резултирало, да данас у фбих нема свега 2,5% Срба, да је Српска имовина потпуно девастирана, попљачкана и уништена, да је мали број Срба имао могућност и помоћ да обнови своју имовину и врати у посјед оно што је имао прије рата. Тако девастирана имовина се данас продаје у бесцијење и доврашава се геноцид над Србима у фбих. Истовремено, новац од донација се улагао и улаже за повратак и обнову муслиманске имовине на територији Републике Српске, како би се то становништво задржало. Примјер је село Ледићи, општина Трново, фбих, Ко има прилику нека оде и види како изглега једно Српско село, након злотворског похода 4. јуна 1992. године. Таква су већином сва Српска мјеста у фбих.

Name

Адо

09.08.2017 00:08

Пишам се

ОДГОВОРИТЕ