Sjećanje na stradanje Srba

U Trnovu će danas biti obilježeno 25 godina od stravičnog zločina pripadnika udruženih muslimanskih i hrvatskih formacija koji su na najsvirepiji način ubili 124 srpska civila, pravoslavnog sveštenika Nedeljka Popovića zvjerski mučili, a potom ubili, a pravoslavni Hram Svetog Đorđa zapalili.

Republika Srpska 30.07.2017 | 10:17
Sjećanje na stradanje Srba
U napadu muslimanskih formacija na Trnovo u julu 1992. godine na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju među ubijenim civilima skoro polovina su bile žene - 48, te četvoro djece, od kojih je najmlađi Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci.

Tijela njih 11 još nisu pronađena. Potpredsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Trnova Goran Timotija izjavio je da će obilježavanje stradanja srpskog stanovništva u Trnovu početi parastosom svim žrtvama u Hramu Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u porti hrama.

Nakon toga je predviđeno obraćanje zvaničnika, a tradicionalno će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće i na spomen-obilježje na prevoju Rogoj podignutom za 186 borca Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

Timotija, koji je u ratu izgubio oca i ujaka, konstatuje da još nema pravde za nastradale jer do sada niko nije odgovorao za počinjene zločine nad srpskim stanovništvom u Trnovu, mada se pred Sudom BiH vodi proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Prema njegovim riječima, u BiH je na djelu selektivna pravda, odnosno procesuiraju se ratni zločini samo nad Bošnjacima, dok za stradanja Srba nema sluha.

"Riječ je o ustaljenoj praksi u BiH - da se srpske žrtve minimiziraju i negiraju, a ističu muslimanske", konstatovao je Timotija.

Jedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Oko 80 odsto stambenog i privrednog fonda bilo je porušeno. Prema broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

075

30.07.2017 08:32

Obišao skoro cijelo Podrinje i nikako ne mogu razumjeti tolika ubistva nevinih civila na svim stranama i paljenje kuća, jer samo fukara od čovjeka koji nikada nije imao svoju kuću i ne zna šta je patnja bi mogao tuđu kuću, u većini slučajeva komšijsku, zapaliti! Ali, ako se svi mi ne dozovemo pameti, ponoviti će se još krvaviji rat u BiH, nažalost!

ODGOVORITE
Name

Mladen

30.07.2017 08:43

Secam se tih dana 92' godine. Bio sam vojnik a svaka vest o nekim zlocinu je stvorila veci strah u ljudima. Nece vise doci do sukoba na Balkanu, narod je umoran.

ODGOVORITE
Name

075

30.07.2017 09:47

@ Mladen Nažalost svi mi na Balkanu smo "mali" i o nama, sami smo krivi za to, odlučuju "veliki"! Ako "veliki" odluče da će biti novi rat npr. u BiH, rat će buknuti za par dana jer ponavljam o nama odlučuju "veliki"(kraljevi i kraljice) jer smo mi "mali"(pijuni)!!

Name

Vojislav M.

30.07.2017 08:46

Nazalost po zapadnim medijama uvek Srbi budu optuzeni za zlocine. Hvala BN'u sto pokazuje drugu perspektive tog sukoba. Tesko onome koga nema!

ODGOVORITE
Name

Dragan 'Gale'

30.07.2017 08:50

1991 godine nisam mogao da verujem da ce se YU u ratu raspasti. Bio sam protiv komunistickog rezima ali pre sam misleo da ce strana zemlja da napadne YU.

ODGOVORITE
Name

Vlado54

30.07.2017 08:53

Barem ljudi sada mogu zivetu u slobodi. Secam se Tite, Udbe itd. Ne ponovilo nam se! Danas barem postoji sloboda govora i misljenja i ne moras u Goli Otok.

ODGOVORITE
Name

Piksi

30.07.2017 09:00

Ko je uhapšen za ovaj zločin?

ODGOVORITE
Name

re Piksi

30.07.2017 09:17

Dobro pitanje, ja bih i dodao sledeće, koliko optužnica je tužilaštvo RS-e podiglo za ovaj zločin? PS. nešto tu ne štima, to je jasno vidi, koja je to politika i zašto se ro dešava, zločini dokumentovani ali sudovi u RS ništa ne rade, je li vi narode to primjećujete?

Name

rere Piksi

31.07.2017 08:20

Za djela ratnog zločina je nadležno tužilaštvo i sud bih, ali time nije isključena mogućnost istraživanja i procesuiranja tih zločina u pravosuđu Republike Srpske. Ali, izgleda da sve ide po onoj, brigo moja pređi na drugoga. Moramo se podsjetiti vremena neposredno po završetku rata. Muslimansko političko rukovodstvo, nošeno podrškom međunarodnih tutora, koji su rat u bih okarakterisali kao agresiju i napad na ''suverenu'' državu, odmah su izašli sa svojim procentima o ''nevino nastradalim civilima'', počinjenim ratnim zločinima itd. Pa je jedno vrijeme, u bih javnosti, stalno putem ''objektivnih bh medija'' kružila informacija da su Srbi počinili više od 80% ratnih zločina, Hrvati negdje oko 15% a ''nevini'' muslimani svega oko 5%. Na ovu propagandu, uključuje se ''nezavisno pravosuđe'' bih koje u kontinuitetu kreće sa istragama i procesuiranjem ratnih zločina, isključivo i samo počinjenim nad muslimanima. Redaju se naredbe za lišenje slobode ''srpskih zločinaca'', SIPA svakodnevno hapsli i sve se medijiski napumpava, tako da se u javnosti stekao i održavao utisak, da su gore pomenuti procenti realni i tačni. Ova kampanja traje i danas, i dio je ''pomoći političarima iz reda muslimana u bih, da rade na stvaranju države po pravilima koje je pred rat zacrtao alija.Ne treba zaboraviti, da su muslimani početkom rata do 1993 godine, počinili nezapamćena zlodjela nad Srbima, na svakom dijelu gdje su to, zbog brojčane premoći mogli počiniti. To je rezultiralo, da danas u fbih nema svega 2,5% Srba, da je Srpska imovina potpuno devastirana, popljačkana i uništena, da je mali broj Srba imao mogućnost i pomoć da obnovi svoju imovinu i vrati u posjed ono što je imao prije rata. Tako devastirana imovina se danas prodaje u bescijenje i dovrašava se genocid nad Srbima u fbih. Istovremeno, novac od donacija se ulagao i ulaže za povratak i obnovu muslimanske imovine na teritoriji Republike Srpske, kako bi se to stanovništvo zadržalo. Primjer je selo Ledići, opština Trnovo, fbih, Ko ima priliku neka ode i vidi kako izglega jedno Srpsko selo, nakon zlotvorskog pohoda 4. juna 1992. godine. Takva su većinom sva Srpska mjesta u fbih.

Name

Ado

09.08.2017 00:08

Pišam se

ODGOVORITE