Закон о моралу политичара

Доњи дом француског парламента усвојио је великом већином нацрт закона о морализацији политичара, после недељу дана расправе посланика, пренео је данас париски лист Монд.

Свијет 29.07.2017 | 16:19
Закон о моралу политичара
Нацрт закона је усвојен у првом читању у оба дома парламента а на јесен ће поново бити предмет расправе пре коначног усвајања.

Закон садржи меру о забрани запошљавања чланова породице коју је током предизборне кампање обећао председник Емануел Макрон.

Нацрт тог закона долази у светлу корупционашких афера које су потресале председничку кампању.

Председнички кандидат деснице Франсоа Фијон, који је на почетку кампање био фаворит за новог шефа државе, доживео је нагли пад популарност пошто је избио скандал због фиктивних радних места при парламенту његове супруге Пенелопе и њихово двоје од петоро деце.

Против Фијона је у јеку кампање подигнута прелиминарна оптужница за злоупотребу јавних средстава. Касније је подигнута оптужница и против његове супруге.

На мети истраге о превари и малверзацијама била је и екстремно десничарска странка Национални фронт Марин Ле Пен.

Закон предвидја и друге врсте контроле посланика, медју којима је и забрана да обављају саветодавне активности да не би дошло до сукоба интереса као и нови систем контроле њихових трошкова, које ће надзирати и Министарство економије како би се изблегле утаје пореза и друге малверзације.

Поред тог закона, парламент треба да разматра још два кључна нацрта закона које је Макрон обећао током кампање.

Један од њих, о којем већ расправља нова влада, односи се на борбу против тероризма. Нови закон предвидја јачање мера безбедности у борби против тероризма као и уопштено јачање унутрашње безбедности земље, како би у неко догледно време било укинуто ванредно стање уведено 2015. после терористичких напада у Француској.

Други нацрт закона односи се на либерализацију закона о раду ради смањења незапослености.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

прави је

29.07.2017 14:45

Свака част. Човјек, који држи обећања и има херцику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

29.07.2017 14:46

Французи су имали своју револуцију јос 1789 године а ми ни до дан данас. Париз је дакле неких 250 година испред Бањалуке. Они су се тада дигли против свог Луја и оне корупције и терора, а ми овдје и данас у 21-вом вијеку диземо у небеса битангу која нас развали и унисти. То је та ситна разлика измедју нормалних и ретардираних. Најгоре од свега је то сто гени теско мутирају па це нормални и даље бити нормални а ретардирани и даље остати ретардирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

29.07.2017 15:02

Не брљај.!

Name

Драганче

29.07.2017 14:47

По мом мишљењу први глобални задатак би био одузети моћ политичарима да одлучују о трошењу буџета и начину кориштења ресурса.

ОДГОВОРИТЕ