Zakon o moralu političara

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je velikom većinom nacrt zakona o moralizaciji političara, posle nedelju dana rasprave poslanika, preneo je danas pariski list Mond.

Svijet 29.07.2017 | 16:19
Zakon o moralu političara
Nacrt zakona je usvojen u prvom čitanju u oba doma parlamenta a na jesen će ponovo biti predmet rasprave pre konačnog usvajanja.

Zakon sadrži meru o zabrani zapošljavanja članova porodice koju je tokom predizborne kampanje obećao predsednik Emanuel Makron.

Nacrt tog zakona dolazi u svetlu korupcionaških afera koje su potresale predsedničku kampanju.

Predsednički kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je na početku kampanje bio favorit za novog šefa države, doživeo je nagli pad popularnost pošto je izbio skandal zbog fiktivnih radnih mesta pri parlamentu njegove supruge Penelope i njihovo dvoje od petoro dece.

Protiv Fijona je u jeku kampanje podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava. Kasnije je podignuta optužnica i protiv njegove supruge.

Na meti istrage o prevari i malverzacijama bila je i ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marin Le Pen.

Zakon predvidja i druge vrste kontrole poslanika, medju kojima je i zabrana da obavljaju savetodavne aktivnosti da ne bi došlo do sukoba interesa kao i novi sistem kontrole njihovih troškova, koje će nadzirati i Ministarstvo ekonomije kako bi se izblegle utaje poreza i druge malverzacije.

Pored tog zakona, parlament treba da razmatra još dva ključna nacrta zakona koje je Makron obećao tokom kampanje.

Jedan od njih, o kojem već raspravlja nova vlada, odnosi se na borbu protiv terorizma. Novi zakon predvidja jačanje mera bezbednosti u borbi protiv terorizma kao i uopšteno jačanje unutrašnje bezbednosti zemlje, kako bi u neko dogledno vreme bilo ukinuto vanredno stanje uvedeno 2015. posle terorističkih napada u Francuskoj.

Drugi nacrt zakona odnosi se na liberalizaciju zakona o radu radi smanjenja nezaposlenosti.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pravi je

29.07.2017 14:45

Svaka čast. Čovjek, koji drži obećanja i ima herciku.

ODGOVORITE
Name

adzenda

29.07.2017 14:46

Francuzi su imali svoju revoluciju jos 1789 godine a mi ni do dan danas. Pariz je dakle nekih 250 godina ispred Banjaluke. Oni su se tada digli protiv svog Luja i one korupcije i terora, a mi ovdje i danas u 21-vom vijeku dizemo u nebesa bitangu koja nas razvali i unisti. To je ta sitna razlika izmedju normalnih i retardiranih. Najgore od svega je to sto geni tesko mutiraju pa ce normalni i dalje biti normalni a retardirani i dalje ostati retardirani.

ODGOVORITE
Name

Ma

29.07.2017 15:02

Ne brljaj.!

Name

Draganče

29.07.2017 14:47

Po mom mišljenju prvi globalni zadatak bi bio oduzeti moć političarima da odlučuju o trošenju budžeta i načinu korištenja resursa.

ODGOVORITE