Пријетње и увреде у суду

Предсједница Основног суда у Калесији Дражена Пејановић тврди да она и њена породица пролазе кроз голготу и да је хајка на њу покренута с циљем њеног скидања са те позиције и протјеривања из ове општине.

Босна и Херцеговина 29.07.2017 | 13:55
Пријетње и увреде у суду
Пејановићева каже да већ дуже вријеме трпи пријетње и увреде на националној основи, а да је ситуација кулминирала физичким нападима на њу и истрагом коју је Кантонално тужилаштво у Тузли покренуло због наводног кривичног дјела фалсификовање службене исправе.

Њој на терет стављају да није евидентирала пријетње оптуженог Зухдије Омеровића изречене у судници, пише Глас Српске.

"И прије мог доласка на ову функцију отворено су ме у суду и испред суда вријеђали на националној основи, а нико није реаговао. Напади су се појачавали након што сам, послије именовања за предсједницу суда, почела да откривам многобројне незаконитости у тој институцији. Ћутала сам с надом да ће све престати, али напади су постали несносни након што сам била на инаугурацији предсједника Србије Александра Вучића", прича Пејановићева.

Додаје да је једном приликом док је возила аутомобил према Калесији на њега бачен велики камен, који је разбио шофершајбну.

"Касније, на скоро истом мјесту, на мој ауто у вожњи налетио је камион и откинуо ми ретровизор. Била бих мртва да нисам брзо реаговала. Трећи пут се у мој паркирани аутомобил у близини суда забио други аутомобил", казала је Пејановићева.

Нагласила је да су још док је била судија странке у судници говориле: "Четникушо, нећеш ти нама судити" и да су јој једном пред судом опсовали српску мајку. Отишла сам тадашњем предсједнику суда Ибрахиму Омеровићу тражећи заштиту, али је он рекао да не може да ме заштити ван зграде суда.

Чак ме је и његова секретарица вријеђала на националној основи. И то сам му пријавила, али ништа није учинио", казала је Пејановићева.

Када је именована за предсједницу суда прије пет година Омеровић није хтио да јој преда позицију.

"Пријавио ме је да му не дам да иде на ћабу, иако с тим ништа нисам имала, а медијима је изјавио да сам ја учествовала у убиствима муслиманских цивила у Власеници као истражни судија.

Открила сам и да је у доста предмета у којима је судио Омеровић пуномоћник била његова супруга адвокат, а да је судија Дервиша Еминагић потписивала одлуке. Зато се он залагао да Еминагићева буде предсједница суда", рекла је Пејановићева и додала да је Ибрахим Омеровић бранилац Зухдије Омеровића.

Проблеми нису престали ни када је Пејановићева недавно конкурисала на позицију у једном суду у Бијељини.

"Свим члановима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) достављено је анонимно писмо с циљем моје дисквалификације, а главни тужилац Кантоналног тужилаштва Томислав Љубић писао је ВСТС-у и објелоданио да се против мене води истрага.

Због тога сам почетком јула Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а поднијела тужбу против Љубића и још једног лица. Он нема ништа са мном, али то је стара клика Омеровићевих људи", каже Пејановићева. Пријетње и физичке нападе пријавила је и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, али јој је одговорено да то није кривично дјело које је у надлежности Суда БиХ и да због тога ни они нису надлежни. У ВСТС-у су рекли да не могу давати изјаве о предметима који су у току.

Ибрахим Омеровић каже да су нетачне тврдње Пејановићеве.

"Тужићу је за клевету, јер ја немам ништа с тим случајем нити сам бранио странку коју она помиње. Не постоји ниједан документ који показује да сам у неким предметима био судија, моја супруга пуномоћник, а судија Еминагићева потписник одлука", рекао је Омеровић.

Дражена Пејановић каже да су је неколико пута пријављивали ВСТС-у. Првостепена комисија ВСТС-а одбила је захтјев за њену суспензију, јер је оцијењен неоснованим.

Извор: Глас Српске

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

попара

29.07.2017 12:21

Босњаци,судије немају тих проблема у РС-у,зато сто их и нема скоро никако у функцији судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

29.07.2017 13:45

Паметњаковићу ко је председник Основног Суда у Бијељини,КО?

Name

Таг

29.07.2017 14:07

Лажеш попара, имам пресуду окружног суда Бањалука на којој су од троје судија, двоје судија са бошњачким именима и презименима.

Name

Види се

29.07.2017 14:30

Да је попара никакво јело.

Name

Ноторна Лаз

29.07.2017 14:36

У РС је једнака национална заступљеност судија. Инаце, судије се именују у Сарајеву, од стране ВСТС БИХ. Да си некада промолио нос ван своје махале, знао би то и сам.

Name

Манојло

29.07.2017 15:35

Ја сам годинама успјевао да проналазим за студенте фирме ил организације које це им омогуцити стипендију. Ет бас једној Босњакињи сам то средио и добијала је 4 године дуго од једне њемацке удруге. Сад недавно закацим бандеру трактором и она ме казни 1 300 марака..па људи јел то нормално.?? Посто су те Крајисњикове бандере ,јесу од сребра??

Name

Ре

29.07.2017 16:29

Толико о накарадној беиха ја вама говорим да је сузивот несто 92 када су слиједили алију И напали на србе а ни данас нису ниста бољи зато цувајмо насу Републику Српску. каква црна беиха нема од ње висе ниста.

Name

ре

29.07.2017 20:49

Цуј угрозена вредзају је а изабрана за предсједника суда. Хахахахаха глупости

Name

Зеница

29.07.2017 12:29

Овдје се не зна цији је у цијој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

29.07.2017 12:32

Да ова жена која жели поштено да ради свој посао не може бити заштићена.Да је неки политичар лезилебовић одмах би се огласили и руководећи људи Муп-а Рс или неког кантона свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

30.07.2017 21:38

Господју Предсједницу суда у Калесији знам лицно уопсте је небитно Које је националности Али је дно дна од особе. Њени потцињени у поменутој установи са страхопостовањем одлазе код ње ако треба несто потписати. ..лицно сам се као странка увјерио у то. Медјутим највјероватније да јој се столица Клима из неких других разлога а код нас се у том слуцају нај лаксе ухватит за национализам. ...Срби мрзе Муслимане. ..Муслимани мрзе Хрвате а Хрвати опет мрзе и једне и друге. ...наравно све нам ове "мрзње " долазе упаковане од политицара. ...нигдје везе. ...обицни народ и комсије се слазу. ...бар у мом мјесту. Одговорно тврдим да је г.Пејановиц наруцила овај текст а циљ је само њој познат.

Name

Библотека

29.07.2017 13:35

Хе хе кадриви зато у Мркоњиц Граду ради зена каубој кривицно осудјивана пресуда окрузног суда Добој Недјија Сехелиц а српским.кадровима се измисљају И монтирају афере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

'ре библиотека

30.07.2017 12:50

Хајде поклопи се Тим клемпавим узима И цитај књиге у библиотеци.Знам те ја -књиге ниси процитао