Да преузмемо одговорност

Циљ најављеног дијалога, ако до њега уопште дође и ако уопште да неке резултате, у шта, иначе, сумњам, требало би да буде постизање консензуса о томе да смо сви, не само политичке партије, одговорни за све што нам се догађа, каже за Тањуг књижевник Светислав Басара поводом иницијативе председника Александра Вучића за широки друштвени дијалог о Косову и Метохији.

Србија 29.07.2017 | 11:18
Да преузмемо одговорност
Награђивани писац напомиње да никада у Србији није било консензуса да цело друштво преузима одговорност за било коју одлуку или догађај.

"Одговорност за лоше ситуације у које непрестано западамо, а које се непрестано погоршавају, овде се одувек сваљивала или на зле метафизичке ентитете из белог света или на претходне власти из којих, гле парадокса, никада нико није позван на одговорност", тврди Басара.

Према његовим речима, невоља са српском политиком је то што је она по традицији врло нефункционална мешавина оријенталног лукавства и инфантилне наивности.

"Та невоља захвата српску политику у свим временима. Отуда наши вождови, али и њихови противници, живе у уверењу да овај или онај њихов потез има исти ефекат на међународну заједницу, какав има у нашој јавности. Било какве ''црвене линије'' до којих би евентуално стигли у дијалогу о Косову ограничавају само нас, никога другог", каже Басара.

Неки у томе виде српску принципијелност и чврстину, а он у томе види слабост и неспремност да се проблеми решавају у стварности, а не у митологији или, што је горе, у митоманији.

Басара не очекује да из дијалога проистекну конкретни, а меродавни савети, где и на који начин је још могуће тражити решења за решавање конфликта између Срба и Албанаца:

"Није ми драго што ћу ово рећи, али сам готово сигуран да ће тај дијалог - уколико до њега уопште дође - бити још једно од безброј ''млаћења празне сламе'' и пребацивања одговорности са једне на другу страну".

За Басару нема дилеме да би се, пре него што се постигне било какав споразум и каква-таква нормализација са Приштином, морао постићи споразум о нормализацију односа унутар Србије.

"То ми се чини као немогућа мисија, јер су наше политике, овакве какве су, одрживе само у ненормалним ситуацијама и полуванредним стањима", казао је Басара.

Извор: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

29.07.2017 09:32

Коме је битно мишљење овог алкоса? Он је, за време свог амбасадоровања, избрукао српску дипломатију. Човек који није узор на приватном плану, не може бити ни на глобалном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

29.07.2017 12:40

Он заиста воли попити коју висе , али и пијан и тријезан је највећи живи писац на тлу бивсе Југославије, а ти си и тријезан и пијан знас и сам ста ...

Name

Ре Милојко

29.07.2017 14:53

Порпуно се слазем с Вама. Има ли иста сто завредјује веци презир од ових анонимних олајавача свакога ко се помене у јавном простору. Да је овај Драган бар само процитао у зивоту колико је Басара написао, а камо ли да је у стању да разумије вриједност његових књига.

Name

Златиборац

29.07.2017 10:04

Све је тацно,Србија има велике политицке и економске Проблеме,у Р.српској је мозда и тезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

29.07.2017 13:14

Види му књиге иза ледја!?

Name

ре Драган и остали

29.07.2017 10:30

А ко си ти да тако насрнес на Светислава Басару?Његово име је познато прво по квалитету дјела,па тек онда и по манама. А твоје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

29.07.2017 10:40

Са ким да се отвори унутрашњи дијалог у Србији? Па нису академија наука, Црква, елитни људи из крунског савјета, као и честити људи и домаћини, као рецимо лидер ЗДРАВЕ СРБИЈЕ Милан Стаматовић будале, па да покривају највећу историјску подвалу српском народу-жуте радикале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2017 13:14

Па имас добронамјерног господина Драгаса али нас народ то не интересује.Нека изволи сам.........!!!

Name

Референдум

29.07.2017 11:13

Само референдум и нека се народ изјасни ако хоцете сироке друствене масе да одлуцују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

29.07.2017 11:43

Другосрбијанци та дивна створења.

ОДГОВОРИТЕ