Da preuzmemo odgovornost

Cilj najavljenog dijaloga, ako do njega uopšte dođe i ako uopšte da neke rezultate, u šta, inače, sumnjam, trebalo bi da bude postizanje konsenzusa o tome da smo svi, ne samo političke partije, odgovorni za sve što nam se događa, kaže za Tanjug književnik Svetislav Basara povodom inicijative predsednika Aleksandra Vučića za široki društveni dijalog o Kosovu i Metohiji.

Srbija 29.07.2017 | 11:18
Da preuzmemo odgovornost
Nagrađivani pisac napominje da nikada u Srbiji nije bilo konsenzusa da celo društvo preuzima odgovornost za bilo koju odluku ili događaj.

"Odgovornost za loše situacije u koje neprestano zapadamo, a koje se neprestano pogoršavaju, ovde se oduvek svaljivala ili na zle metafizičke entitete iz belog sveta ili na prethodne vlasti iz kojih, gle paradoksa, nikada niko nije pozvan na odgovornost", tvrdi Basara.

Prema njegovim rečima, nevolja sa srpskom politikom je to što je ona po tradiciji vrlo nefunkcionalna mešavina orijentalnog lukavstva i infantilne naivnosti.

"Ta nevolja zahvata srpsku politiku u svim vremenima. Otuda naši voždovi, ali i njihovi protivnici, žive u uverenju da ovaj ili onaj njihov potez ima isti efekat na međunarodnu zajednicu, kakav ima u našoj javnosti. Bilo kakve ''crvene linije'' do kojih bi eventualno stigli u dijalogu o Kosovu ograničavaju samo nas, nikoga drugog", kaže Basara.

Neki u tome vide srpsku principijelnost i čvrstinu, a on u tome vidi slabost i nespremnost da se problemi rešavaju u stvarnosti, a ne u mitologiji ili, što je gore, u mitomaniji.

Basara ne očekuje da iz dijaloga proisteknu konkretni, a merodavni saveti, gde i na koji način je još moguće tražiti rešenja za rešavanje konflikta između Srba i Albanaca:

"Nije mi drago što ću ovo reći, ali sam gotovo siguran da će taj dijalog - ukoliko do njega uopšte dođe - biti još jedno od bezbroj ''mlaćenja prazne slame'' i prebacivanja odgovornosti sa jedne na drugu stranu".

Za Basaru nema dileme da bi se, pre nego što se postigne bilo kakav sporazum i kakva-takva normalizacija sa Prištinom, morao postići sporazum o normalizaciju odnosa unutar Srbije.

"To mi se čini kao nemoguća misija, jer su naše politike, ovakve kakve su, održive samo u nenormalnim situacijama i poluvanrednim stanjima", kazao je Basara.

Izvor: Tanjug

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

29.07.2017 09:32

Kome je bitno mišljenje ovog alkosa? On je, za vreme svog ambasadorovanja, izbrukao srpsku diplomatiju. Čovek koji nije uzor na privatnom planu, ne može biti ni na globalnom.

ODGOVORITE
Name

Milojko

29.07.2017 12:40

On zaista voli popiti koju vise , ali i pijan i trijezan je najveći živi pisac na tlu bivse Jugoslavije, a ti si i trijezan i pijan znas i sam sta ...

Name

Re Milojko

29.07.2017 14:53

Porpuno se slazem s Vama. Ima li ista sto zavredjuje veci prezir od ovih anonimnih olajavača svakoga ko se pomene u javnom prostoru. Da je ovaj Dragan bar samo procitao u zivotu koliko je Basara napisao, a kamo li da je u stanju da razumije vrijednost njegovih knjiga.

Name

Zlatiborac

29.07.2017 10:04

Sve je tacno,Srbija ima velike politicke i ekonomske Probleme,u R.srpskoj je mozda i teze.

ODGOVORITE
Name

:)

29.07.2017 13:14

Vidi mu knjige iza ledja!?

Name

re Dragan i ostali

29.07.2017 10:30

A ko si ti da tako nasrnes na Svetislava Basaru?Njegovo ime je poznato prvo po kvalitetu djela,pa tek onda i po manama. A tvoje?

ODGOVORITE
Name

рибар

29.07.2017 10:40

Са ким да се отвори унутрашњи дијалог у Србији? Па нису академија наука, Црква, елитни људи из крунског савјета, као и честити људи и домаћини, као рецимо лидер ЗДРАВЕ СРБИЈЕ Милан Стаматовић будале, па да покривају највећу историјску подвалу српском народу-жуте радикале?

ODGOVORITE
Name

re

29.07.2017 13:14

Pa imas dobronamjernog gospodina Dragasa ali nas narod to ne interesuje.Neka izvoli sam.........!!!

Name

Referendum

29.07.2017 11:13

Samo referendum i neka se narod izjasni ako hocete siroke drustvene mase da odlucuju.

ODGOVORITE
Name

Ник Слотер

29.07.2017 11:43

Другосрбијанци та дивна створења.

ODGOVORITE