Милионске штете у пољопривреди

Високе температуре и незапамћена суша буквално су опустошиле њиве и воћњаке у Републици Српској. Удружење воћара Републике Српске ће идуће седмице званично упутити захтјев Влади Републике Српске да прогласи стање елементарне непогоде. Очекују подршку и осталих пољопривредних произвођача. Ако Влада не помогне, пољопривредници су спремни и на радикалније мјере.

Република Српска 29.07.2017 | 09:33
Милионске штете у пољопривреди
У воћњацима у Лијевче пољу причињена штета износи скоро 70 милиона марака, а након новог врелог таласа који је најављен за август могу се очекивати штете чак 150 милиона марака, тврди предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

"Након штете од прољетног мраза, сада и суша. Уништено је 80 одсто воћа. Од остатка половина ће ићи у индустријску производњу, која има веома ниске цијене и не могу да покрију трошкове прозводње. Ми ове године нећемо имати производњу", каже Дојчиновић.

И на кукурузним пољима сунце је спржило усјеве. Прве процјене су да је уништено више од 50 одсто кукуруза.

"Тешка година. Кукуруз који је од високих темепратура печен на њиви, није добар ни за силажу тако да ћемо имати највеће штете у сточарској производњи. Најјвише ће страдати мљекари, товљачи јунади, па тек онда ратари који су планирали да продају те житарице", каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић.

Додатни проблем је што многе културе, упркос наводњавању, не трпе високе температуре, због чега повртари не могу да рачунају на иоле добре приносе.
Пољопривредници траже да Влада Републике Српске под хитно прогласи стање елеметране непогоде.

"Ми ћемо данас, евентуално сутра имати сједницу Управног одбора Удружења воћара Републике Српске и упутићемо захтјев Влади Републике Српске да под хитно прогласи елементарну непогоду", каже Дојчиновић.

У Удружењу повртара Републике Српске тврде да, ако се осврнемо да досадашње интервенције Владе Републике Српске, пољопривредници не могу бити оптимисти.

"Влада неће донијети такву одлуку, јер боји се посљедица - то је позамашан залогај и сигурно неће издвојити додатна средства за пољопривреду, па када би се и оно најгоре десило са овом граном привреде. Ми смо повртари генерално незадовољни односом Владе Српске према нама. У цијелом буџету 2,5 милиона марака се издваја за откупљено воће и поврће и то је све што нам припада", тврди потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић.

"Ми нећемо остати мирни по том питању. Пољопривредни произвођачи морају схватити да без јаког и поштеног удружења пољопривредника нећемо моћи остварити своја права. Ми ћемо се још одлучније борити да заштитимо пољопривреднике и производњу", поручио је Бакајлић.

Пољопривредници истичу да ако Влада не помогне доћи ће до драстичног повећања цијена воће, поврћа, меса. Пшеница се колико-толико извукла из суше, али и даље немамо цијену пшенице.Цијена коштања пшенице је у просјеку 0,34 фенинга, а у Републици Српској сада је продајна цијена 0,30 што је испод свих доњих граница, указују пољопривредници.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мујо Хрсуз

29.07.2017 08:02

Какво је стање јабука Додиковог темерута? Хоће ли се почет дрогирати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2017 13:51

Ихх кад је то он икад поцео конзумирати . Само му не годи морао би дилера мијењат.

Name

Еее

29.07.2017 13:57

Сто се бавите са нецим сто не знате.! Знате ли ви да имају системи за наводњавање.? Отидите у Србију тј Војводину па погледајте како се правилно ради. Сваке године кмеците и увијек им је неко други крив, те природа, те дрзава итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

мемо

29.07.2017 14:35

Само господине ,,Еее,, да је воде свуда приступачна.И да су системи за наводњавање гратис.За један систем можеш купити 4 радна мјеста на буџету, и онда можеш ка и и ти да коментаришеш пољопривреду и пољопривреднике. Лп.

ОДГОВОРИТЕ