Milionske štete u poljoprivredi

Visoke temperature i nezapamćena suša bukvalno su opustošile njive i voćnjake u Republici Srpskoj. Udruženje voćara Republike Srpske će iduće sedmice zvanično uputiti zahtjev Vladi Republike Srpske da proglasi stanje elementarne nepogode. Očekuju podršku i ostalih poljoprivrednih proizvođača. Ako Vlada ne pomogne, poljoprivrednici su spremni i na radikalnije mjere.

Republika Srpska 29.07.2017 | 09:33
Milionske štete u poljoprivredi
U voćnjacima u Lijevče polju pričinjena šteta iznosi skoro 70 miliona maraka, a nakon novog vrelog talasa koji je najavljen za avgust mogu se očekivati štete čak 150 miliona maraka, tvrdi predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

"Nakon štete od proljetnog mraza, sada i suša. Uništeno je 80 odsto voća. Od ostatka polovina će ići u industrijsku proizvodnju, koja ima veoma niske cijene i ne mogu da pokriju troškove prozvodnje. Mi ove godine nećemo imati proizvodnju", kaže Dojčinović.

I na kukuruznim poljima sunce je spržilo usjeve. Prve procjene su da je uništeno više od 50 odsto kukuruza.

"Teška godina. Kukuruz koji je od visokih temepratura pečen na njivi, nije dobar ni za silažu tako da ćemo imati najveće štete u stočarskoj proizvodnji. Najjviše će stradati mljekari, tovljači junadi, pa tek onda ratari koji su planirali da prodaju te žitarice", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić.

Dodatni problem je što mnoge kulture, uprkos navodnjavanju, ne trpe visoke temperature, zbog čega povrtari ne mogu da računaju na iole dobre prinose.
Poljoprivrednici traže da Vlada Republike Srpske pod hitno proglasi stanje elemetrane nepogode.

"Mi ćemo danas, eventualno sutra imati sjednicu Upravnog odbora Udruženja voćara Republike Srpske i uputićemo zahtjev Vladi Republike Srpske da pod hitno proglasi elementarnu nepogodu", kaže Dojčinović.

U Udruženju povrtara Republike Srpske tvrde da, ako se osvrnemo da dosadašnje intervencije Vlade Republike Srpske, poljoprivrednici ne mogu biti optimisti.

"Vlada neće donijeti takvu odluku, jer boji se posljedica - to je pozamašan zalogaj i sigurno neće izdvojiti dodatna sredstva za poljoprivredu, pa kada bi se i ono najgore desilo sa ovom granom privrede. Mi smo povrtari generalno nezadovoljni odnosom Vlade Srpske prema nama. U cijelom budžetu 2,5 miliona maraka se izdvaja za otkupljeno voće i povrće i to je sve što nam pripada", tvrdi potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovičević.

"Mi nećemo ostati mirni po tom pitanju. Poljoprivredni proizvođači moraju shvatiti da bez jakog i poštenog udruženja poljoprivrednika nećemo moći ostvariti svoja prava. Mi ćemo se još odlučnije boriti da zaštitimo poljoprivrednike i proizvodnju", poručio je Bakajlić.

Poljoprivrednici ističu da ako Vlada ne pomogne doći će do drastičnog povećanja cijena voće, povrća, mesa. Pšenica se koliko-toliko izvukla iz suše, ali i dalje nemamo cijenu pšenice.Cijena koštanja pšenice je u prosjeku 0,34 feninga, a u Republici Srpskoj sada je prodajna cijena 0,30 što je ispod svih donjih granica, ukazuju poljoprivrednici.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mujo Hrsuz

29.07.2017 08:02

Kakvo je stanje jabuka Dodikovog temeruta? Hoće li se počet drogirati?

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2017 13:51

Ihh kad je to on ikad poceo konzumirati . Samo mu ne godi morao bi dilera mijenjat.

Name

Eee

29.07.2017 13:57

Sto se bavite sa necim sto ne znate.! Znate li vi da imaju sistemi za navodnjavanje.? Otidite u Srbiju tj Vojvodinu pa pogledajte kako se pravilno radi. Svake godine kmecite i uvijek im je neko drugi kriv, te priroda, te drzava itd itd

ODGOVORITE
Name

memo

29.07.2017 14:35

Samo gospodine ,,Eee,, da je vode svuda pristupačna.I da su sistemi za navodnjavanje gratis.Za jedan sistem možeš kupiti 4 radna mjesta na budžetu, i onda možeš ka i i ti da komentarišeš poljoprivredu i poljoprivrednike. Lp.

ODGOVORITE