Анализа и најава: Котрља се од вечерас и у Белгији!

Неприкосновени Андерлехт све даље од конкуренције, Гент први изазивач, Бриж још зелен, Генк одморан! Од Остендеа се не надајте много, Мускрон први кандидат за испадање. . . Али тако је све сезоне.

Фудбал 28.07.2017 | 20:15
Анализа и најава: Котрља се од вечерас и у Белгији!
Најчуднији систем и једна од пословично најзанимљивијих лига Европе, препознатљиве по иновацијама у формату такмичења. Али овај пут ни деоба бодова не би смела да спречи Андерлехт да одбрани титулу првака Белгије, пошто се сматра да је актуелни шампион у нову сезону ушао још јачи но што је био лане.

Јесте, Јури Тилеманс је за 25.000.000 евра отишао у Монако, али су стигле адекватне замене. Из Вотфорда је за 6.500.000 стигао Свен Кумс, који се није прославио на позајмици у Удинезеу, али је пре две године био златна копачка Белгије и за тамошње услове више је него добар играч. Из Евертона на позајмицу дошао је Анри Оњекуру, који је прошле сезоне оставио можда и најбољи утисак у Про лиге после Лукаша Теодорчика, а пољска гол машина и даље је у Андерлехту. Матз Селс је дошао на позајмицу из Њукасла, Урош Спајић је откупљен, ту је и Иван Обрадовић, па је уврежено мишљење да гигант из Брисела ове сезоне нема достојну конкуренцију у Про лиги.

Ако би неко и могао да изазове Краљевски клуб на црту онда би то морао да буде Гент, који је трошио више него било кад у клупској историји. За Ријекиног Франка Андријашевића - прошле сезоне најбољег играча у табору новог хрватског шампиона - плаћено је чак 4.250.000 евра што је Гентов рекорд. Тек нешто јефтинији био је голгетер Еупена Мамаду Сила, који је коштао 3.850.000 европских новчаница. Потентна екипа најблаже речено.

Вицепрвак Клуб Бриж углавном је куповао суперталентоване играче укључујући ту иЕрхана Машовића из Чукаричког. Могли би да буду веома незгодни, али се сматра да ће им бити потребна барем једна година да сазреју. Посебно зато што је Мишел Прудом после четири сезоне у клубу диригентску палицу препустио Хрвату Ивану Леку. Такође, очекује се да Хозе Изкијердо, најбољи играч из протекле сезоне, напусти клуб, као и штопер Бјорн Енгелс, стуб Брижове одбране.

Од осталих, шансу из сенке чека Генк, који је прошле сезоне подбацио у првенству, иако је играо веома допадљив фудбал и стигао до четвртфинала Лиге Европе, а сада неће имати међународне утакмице на грбачи, па се очекује да конкурише барем за место у ТОП 3. Притом, тим је сада јачи за Маркуса Ингвартсена, 4.950.000 евра плаћеног нападача Нордсјеланда, протекле сезоне најбољег стрелца првенства Данске.

Остенде, најпријатније изненађење из прошле сезоне, остао је без Адама Марушића и Нанија Ландрија Димате, па се не очекује тако добар резултат. Као и пред сваку нову сезону, највећи фаворит за испадање је Мускрон Пинија Захавија, који у сваки циклус такмичење уђе малтене без тима, да би га сви силни менаџери - па и Фали Рамадани - крајем августа попунили играчима без ангажмана. Барем до сада, било је довољно за опстанак.

Про лига, 1. коло:

Петак:
20.30: Антверпен - Андерлехт

Субота:
18.00: Локерен - Клуб Бриж
20.00: Еупен - Зулте Варегем
20.00: Генк - Васланд Беверен
20.00: Шарлроа - Кортрајк

Недеља:
14.30: Мехелен - Стандард Лијеж
18.00: Синт Тројден - Гент
20.00: Остенде - Мускрон

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар