Analiza i najava: Kotrlja se od večeras i u Belgiji!

Neprikosnoveni Anderleht sve dalje od konkurencije, Gent prvi izazivač, Briž još zelen, Genk odmoran! Od Ostendea se ne nadajte mnogo, Muskron prvi kandidat za ispadanje. . . Ali tako je sve sezone.

Fudbal 28.07.2017 | 20:15
Analiza i najava: Kotrlja se od večeras i u Belgiji!
Najčudniji sistem i jedna od poslovično najzanimljivijih liga Evrope, prepoznatljive po inovacijama u formatu takmičenja. Ali ovaj put ni deoba bodova ne bi smela da spreči Anderleht da odbrani titulu prvaka Belgije, pošto se smatra da je aktuelni šampion u novu sezonu ušao još jači no što je bio lane.

Jeste, Juri Tilemans je za 25.000.000 evra otišao u Monako, ali su stigle adekvatne zamene. Iz Votforda je za 6.500.000 stigao Sven Kums, koji se nije proslavio na pozajmici u Udinezeu, ali je pre dve godine bio zlatna kopačka Belgije i za tamošnje uslove više je nego dobar igrač. Iz Evertona na pozajmicu došao je Anri Onjekuru, koji je prošle sezone ostavio možda i najbolji utisak u Pro lige posle Lukaša Teodorčika, a poljska gol mašina i dalje je u Anderlehtu. Matz Sels je došao na pozajmicu iz Njukasla, Uroš Spajić je otkupljen, tu je i Ivan Obradović, pa je uvreženo mišljenje da gigant iz Brisela ove sezone nema dostojnu konkurenciju u Pro ligi.

Ako bi neko i mogao da izazove Kraljevski klub na crtu onda bi to morao da bude Gent, koji je trošio više nego bilo kad u klupskoj istoriji. Za Rijekinog Franka Andrijaševića - prošle sezone najboljeg igrača u taboru novog hrvatskog šampiona - plaćeno je čak 4.250.000 evra što je Gentov rekord. Tek nešto jeftiniji bio je golgeter Eupena Mamadu Sila, koji je koštao 3.850.000 evropskih novčanica. Potentna ekipa najblaže rečeno.

Viceprvak Klub Briž uglavnom je kupovao supertalentovane igrače uključujući tu iErhana Mašovića iz Čukaričkog. Mogli bi da budu veoma nezgodni, ali se smatra da će im biti potrebna barem jedna godina da sazreju. Posebno zato što je Mišel Prudom posle četiri sezone u klubu dirigentsku palicu prepustio Hrvatu Ivanu Leku. Takođe, očekuje se da Hoze Izkijerdo, najbolji igrač iz protekle sezone, napusti klub, kao i štoper Bjorn Engels, stub Brižove odbrane.

Od ostalih, šansu iz senke čeka Genk, koji je prošle sezone podbacio u prvenstvu, iako je igrao veoma dopadljiv fudbal i stigao do četvrtfinala Lige Evrope, a sada neće imati međunarodne utakmice na grbači, pa se očekuje da konkuriše barem za mesto u TOP 3. Pritom, tim je sada jači za Markusa Ingvartsena, 4.950.000 evra plaćenog napadača Nordsjelanda, protekle sezone najboljeg strelca prvenstva Danske.

Ostende, najprijatnije iznenađenje iz prošle sezone, ostao je bez Adama Marušića i Nanija Landrija Dimate, pa se ne očekuje tako dobar rezultat. Kao i pred svaku novu sezonu, najveći favorit za ispadanje je Muskron Pinija Zahavija, koji u svaki ciklus takmičenje uđe maltene bez tima, da bi ga svi silni menadžeri - pa i Fali Ramadani - krajem avgusta popunili igračima bez angažmana. Barem do sada, bilo je dovoljno za opstanak.

Pro liga, 1. kolo:

Petak:
20.30: Antverpen - Anderleht

Subota:
18.00: Lokeren - Klub Briž
20.00: Eupen - Zulte Varegem
20.00: Genk - Vasland Beveren
20.00: Šarlroa - Kortrajk

Nedelja:
14.30: Mehelen - Standard Lijež
18.00: Sint Trojden - Gent
20.00: Ostende - Muskron

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar