СП: Није злато, али још се игра!

Улог је и даље веома значајан - медаља.  Делфини осећају подршку: Нема освртања! Уз поруке охрабрења из Србије, наши ватерполисти усмеравају мисли ка сутрашњој борби за бронзу.

Остали спортови 28.07.2017 | 18:15
СП: Није злато, али још се игра!
Једном је морало да се догоди. Тим који је годинама побеђивао, освајао и померао границе могућег, просто је морао да у једном тренутку изгуби. То се догодило у четвртак у Будимпешти, на стадиону "Алфред Хајош".

Ватерполо репрезентација Србије није успевала да се у полуфиналу на време резултатски "одлепи" од упорне Хрватске, која је кажњавајући грешке задржала корак, а уочи завршнице и преузела вођство.

Маестралне роле Андрије Прлаиновића и Сандра Сукна улепшале су у Будимпешти ватерполо спектакл, који ће, нажалост, бити упамћен по прекиду низа освојених титула Србије. Са тим, горким сазнањем наши ватерполисти су синоћ отишли у хотел, где ипак неће имати времена за туговање.

У суботу од 15 часова, у дуелу против Грчке, изабраници Дејана Савића играће за бронзу и наставак  серије освојених одличја, започете још 2014. 

Златни "делфини", навикнути на подијум, тако ће имати шансу да и после Будимпеште окићени крену у Србију, која им не би замерила ни много теже и чешће поразе. 

Због тога, фокус репрезентације у петак ће бити враћен на базен, јер ће Савићев тим на Маргит Сигету покушати да уради оно што је Србија неретко успевала у оваквој ситуацији - да се усправи и да нађе снагу да освоји треће место.

Последњи пут, бронзана медаља сијала је на грудима наших ватерполиста у Лондону, у чувеном, херојском тријумфу против Црне Горе, оствареним чудесним преокретом у последњој деоници. Против истог ривала, "делфини" су освајали бронзу и на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, после великих турбуленција и сукоба у екипи. Значај тих победа и чињеница да се и данас живо памте дају још доказа да сумечеви за трећу позицију и те како важни.

Када је у питању Светско првенство, Србија је последњи (и од осамостаљења једини) пут играла за светску бронзу у Мелбурну 2007. године. Та медаља, нажалост, отишла је из Аустралије у Шпанију, после извођења пенала (18:17).

Тог априла, пре више од десет година, делфини нису успели да се опораве од пораза од Хрватске. Уочи нове борбе за треће место и одличје, наши ватерполисти после дуела са истим ривалом поручују да су веома свесни величине суботњег изазова.

"Спремићемо се, хоћемо медаљу", истичу златни "делфини" у Будимпешти, са базена где је незапамћена доминација практично и почела.

У миру хотела "Данубијус", после јутарњег тренинга, ватерполисти Србије срели су се овог петка са новинарима, дан након пораза од Хрватске у полуфиналу Светског првенства.

После ноћи у којој нису много спавали, "делфини" скупљају снагу за суботњу борбу за бронзу против Грчке (15 часова), трудећи се да се што мање осврћу ка јучерашњем мечу и губитку светске титуле.

Улог је и даље веома велики и времена за туговање нема.

"Заспао сам доста касно, тешко сам поднео пораз", признаје Сава Ранђеловић, који је од уласка у репрезентацију 2014. освајао само и искључиво злата.

"Мислим да ми је ово први пораз у нокаут фази од када сам ушао у 'А' селекцију, али и ми смо људи од крви и меса. Честитао бих екипи Хрватске, која је одиграла изванредну утакмицу. Учинили су буквално све што им је тренер тражио и били бољи од нас. Имали смо пар лоших ситуација у одбрани, али не бих причао о тој утакмици. Иза нас је, окрећемо се утакмици за треће место и сигурно нећемо да одемо кући као четврти. Даћемо све од себе да будемо трећи, јер је и то успех. Медаља је медаља".

Први окршај  сутрашњих ривала, у групној фази, рутински је припао "делфинима".

"Они ће ући у меч где немају шта да изгубе. Изгубили су од нас у групи и увек су неугодни у утакмици за медаље, били су неугодни Мађарима у полуфиналу, биће и нама. Морамо да заборавимо јучерашњи меч. У Рију је било 8:8, то искуство опомиње", додао је Ранђеловић.

Млади Никола Јакшић каже да је екипа преболела пораз, колико је то било могуће.

"Окренули смо се ка Грцима. Играли смо са њима више пута и ако се вратимо на игру коју смо јуче изгубили мислим да неће бити проблема. Касно је била утакмица, па смо касно и заспали, остали су утисци, па није могло да се спава, али прешли смо преко тога. То је сада иза нас", уверава он, уз поруку навијачима.

"Да буду уз нас као и до сада и даћемо све од себе да их не изневеримо".

Голман Гојко Пијетловић такође не жели да се осврће ка јучерашњем мечу.

"Не треба анализирати, утакмице које су прошле су прошле. тај меч остаће за неке друге сусрете. Не треба гледати шта се десило јуче. Ако сам нешто научио у каријери то је да никад не гледаш иза себе".

Бројне поруке подршке из Србије стижу до играча.

"Опет спомињем, никаква трагедија се није десила, остали смо у борби за медаље. Људима није свеједно, а посебно нама није свеједно када прекинеш низ од десет златних медаља, што колико ја знам нико није урадио, али опет треба бити уз нас, као што су људи увек били уз нас. Знам да ће тако остати и сада. Једноставно, изгубити у полуфиналу није трагедија, посебно не од екипе каква је Хрватска. То је добра екипа, добро су спремни, у последњих седам-осам година смо имали више среће у тим дуелима, били су сконцентрисанији, али једном је требало и то да се деси".

Упитан за репрезентацију Грчке, Пијетловић истиче да међу екипама нема непознаница.

"Знамо како је играти са Грцима, одиграли смо милион мечева. Биће тешко, физички смо се истрошили против Хрватске, треба се одморити спремити ментално и физички. Термин је незахвалан, али није нам први пут да играмо у том термину. Екипа има менталну снагу, а видећемо како ћемо ући у сусрет. Треба почети  максимално физички и психолошки спремно и користити шансе. Грци ће гледати сваки могући начин да нас поремете и само да не уђемо у њихов ритам. Мислим да би то требало да тако све буде у реду, али сачекајмо утакмицу", додао је он.

И његов саиграч Немања Убовић захвалио је свима за поруке охрабрења после изгубљеног полуфинала.

"Наравно да нам значи кад после таквог пораза добијемо подршку. Хвала људима што су нас подржали. Сада смо 100 одсто окренути мечу против Грчке".

Субота, 15 часова, Србија - Грчка, стадион "Алфред Хајош".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар