Чавара није био угрожен

Федерална управа полиције (ФУП) саопћила је данас да је 6. јула ове године запримила пријаву да је 5. јула предсједник Федерације Босне и Херцеговине Маринко Чавара, био под сигурносном пријетњом за вријеме кретања аутоцестом на дионици Какањ-Зеница.

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 13:48
Чавара није био угрожен
Предсједник ФБиХ, по Уредби Владе ФБиХ, јесте штићена особа, и осигурање те особе врши Федерална управа полиције и то по мјесту рада, пребивалишта и у кретању, на принципу осигурања 24 сата. Одмах, по добивеном сазнању, за наведени догађај, Федерална управа полиције јеу складу својој надлежности, предузела све оперативно-техничке, криминалистичко-обавјештајне и техничке мјере и радње у расвјетљавању и документирању пријављеног догађаја, саопштено је из Федералне управе полиције.

Пошто су из запримљене пријаве произилазиле индиције о евентуалном постојању кривичног дјела, о догађају је обавијештено Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона, као мјесно надлежно, те је исто у складу одредбама Закона о казненом поступку, вршило надзор над радом полицијских службеника у вези с пријављеним догађајем.

ФУП је у раду на овом догађају извршио потребне увиде и криминалистичка истраживања, те је подузео све потребне криминалистичко-техничке и оперативне радње, задокументовао овај догађај.

У оквиру проведеног поступка утврђено је да се предсједник ФБиХ Маринко Чавара 5. јула послије 17.00 сати кретао аутоцестом на релацији Какањ-Зеница,  службеним возилом предсједника Федерације, којим је лично управљао, а с намјером одласка кући у мјесто пребивалишта. Кретање предсједника ФБиХ, на наведеној траси одвијало се без полицијске пратње, пошто је предсједник ФБиХ, прије кретања на пут из Сарајева, самоинцијативно из пратње отпустио полицијске службенике који су ангажовани на његовом осигурању.

На дионици аутоцесте Какањ-Зеница дошло је,у неколико наврата, до пријетећег "визуелног контакта" између криминогене особе Н.Х., син Рамиза, рођ. 1972. године, с пребивалиштем у Какњу, и Н.Н. особе који су се заједно кретали наведеном аутоцестом моторним возилом "пассат", с Маринком Чаваром. Именовани су такође у току вожње наведеном дионицом аутоцесте, кретали се на одређеном одстојању, иза возила којим се Чавара кретао, а у одређеној фази испред службеног возила предсједника ФБиХ.

У наведеном догађају није судјеловало било које друго возило, односно особе, осим споменутих. Нема доказа о организованом наступу наведених криминалних особа у описаном догађају. Нема доказа да су наведене особе познавале Чавару, односно да су те особе наступале на описани начин према предсједнику ФБиХ.

Сва прикупљена документација у вези с наведеним догађајем, уз потребна документа достављени су поступајућем тужилаштву Тужилаштва ЗДК-а, који ће поступити ускладу одредбама Закона о казненом поступку ФБиХ.

У току рада на расвјетљавању наведеног догађаја Федерална управа полиције је остварила сарадњу с МУП-овима Зеничко-добојског и Средњобосанског кантона, МУП-ом Републике Српске и Обавјештајно-сигурносном агенцијом БиХ, саопштено је из ФУП-а.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бошњак

28.07.2017 12:30

Баш ме чуди да није био угрожен????Па овај умислио да је Трумп потпуне небитна фигура ,да прошета Башчаршијом нико га не би ни примјетио.ј..... се неком за њега. да није ово измислио не би се ни чуло за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

28.07.2017 15:15

Јос мало па нецес смијети ни гледати а камоли се возати аутопутом, кад гузоње иду.А ако их заобидјес е тек си онда надрљо.Лик отпусти обезбедјење и онда се укака у гаце кад га неко гледа.

Name

ре

28.07.2017 21:55

Кладим се у миљу да људи немају појма ни ко је Цавара. Видјели бијесног Аудија 6 мало прокоментарсали ко свако , ебали фамилију одакле му 6, и ја тако радим. Псујем им зато сто радим по 10 х и немогу голфа2 одрзавати а лопови ниста нераде и Аудије од 100 000 возају. Лопови бјелосвјетски

Name

док

28.07.2017 16:10

Која "случајност",баш пред напад Додика,Човића и Радончића на ОСА-у,њему пало на памет да пошаље обезбедјење(свједоке) кући и буде угрожен на аутопуту.

ОДГОВОРИТЕ