Čavara nije bio ugrožen

Federalna uprava policije (FUP) saopćila je danas da je 6. jula ove godine zaprimila prijavu da je 5. jula predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, bio pod sigurnosnom prijetnjom za vrijeme kretanja autocestom na dionici Kakanj-Zenica.

Bosna i Hercegovina 28.07.2017 | 13:48
Čavara nije bio ugrožen
Predsjednik FBiH, po Uredbi Vlade FBiH, jeste štićena osoba, i osiguranje te osobe vrši Federalna uprava policije i to po mjestu rada, prebivališta i u kretanju, na principu osiguranja 24 sata. Odmah, po dobivenom saznanju, za navedeni događaj, Federalna uprava policije jeu skladu svojoj nadležnosti, preduzela sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentiranju prijavljenog događaja, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Pošto su iz zaprimljene prijave proizilazile indicije o eventualnom postojanju krivičnog djela, o događaju je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kao mjesno nadležno, te je isto u skladu odredbama Zakona o kaznenom postupku, vršilo nadzor nad radom policijskih službenika u vezi s prijavljenim događajem.

FUP je u radu na ovom događaju izvršio potrebne uvide i kriminalistička istraživanja, te je poduzeo sve potrebne kriminalističko-tehničke i operativne radnje, zadokumentovao ovaj događaj.

U okviru provedenog postupka utvrđeno je da se predsjednik FBiH Marinko Čavara 5. jula poslije 17.00 sati kretao autocestom na relaciji Kakanj-Zenica,  službenim vozilom predsjednika Federacije, kojim je lično upravljao, a s namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta. Kretanje predsjednika FBiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je predsjednik FBiH, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoincijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažovani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj-Zenica došlo je,u nekoliko navrata, do prijetećeg "vizuelnog kontakta" između kriminogene osobe N.H., sin Ramiza, rođ. 1972. godine, s prebivalištem u Kaknju, i N.N. osobe koji su se zajedno kretali navedenom autocestom motornim vozilom "passat", s Marinkom Čavarom. Imenovani su takođe u toku vožnje navedenom dionicom autoceste, kretali se na određenom odstojanju, iza vozila kojim se Čavara kretao, a u određenoj fazi ispred službenog vozila predsjednika FBiH.

U navedenom događaju nije sudjelovalo bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim spomenutih. Nema dokaza o organizovanom nastupu navedenih kriminalnih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru, odnosno da su te osobe nastupale na opisani način prema predsjedniku FBiH.

Sva prikupljena dokumentacija u vezi s navedenim događajem, uz potrebna dokumenta dostavljeni su postupajućem tužilaštvu Tužilaštva ZDK-a, koji će postupiti uskladu odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH.

U toku rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je ostvarila saradnju s MUP-ovima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, MUP-om Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, saopšteno je iz FUP-a.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bošnjak

28.07.2017 12:30

Baš me čudi da nije bio ugrožen????Pa ovaj umislio da je Trump potpune nebitna figura ,da prošeta Baščaršijom niko ga ne bi ni primjetio.j..... se nekom za njega. da nije ovo izmislio ne bi se ni čulo za njega.

ODGOVORITE
Name

Kiki

28.07.2017 15:15

Jos malo pa neces smijeti ni gledati a kamoli se vozati autoputom, kad guzonje idu.A ako ih zaobidjes e tek si onda nadrljo.Lik otpusti obezbedjenje i onda se ukaka u gace kad ga neko gleda.

Name

re

28.07.2017 21:55

Kladim se u milju da ljudi nemaju pojma ni ko je Cavara. Vidjeli bijesnog Audija 6 malo prokomentarsali ko svako , ebali familiju odakle mu 6, i ja tako radim. Psujem im zato sto radim po 10 h i nemogu golfa2 odrzavati a lopovi nista nerade i Audije od 100 000 vozaju. Lopovi bjelosvjetski

Name

dok

28.07.2017 16:10

Koja "slučajnost",baš pred napad Dodika,Čovića i Radončića na OSA-u,njemu palo na pamet da pošalje obezbedjenje(svjedoke) kući i bude ugrožen na autoputu.

ODGOVORITE