Слиједи најјачи тропски удар

Босну и Херцеговину ће од наредне седмице погодити нови топлотни вал, најјачи овог љета, најавио је Џенан Зулум, метеоролог Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 11:09
Слиједи најјачи тропски удар
"Већ од данас можемо очекивати пораст температуре, па ће максималне температуре досезати и 34 степена. Али, већ од наредне седмице имаћемо заиста високе температуре за ове просторе. Кулминацију новог топлог вала можемо очекивати у сриједу када ће температуре, како у сјеверним крајевима наше земље тако и на југу, износити изнад 40 степени, док ће у централним дијеловима бити максимално 37 степени. У овом периоду, према синоптичким сликама, биће сухо вријеме, неће бити падавина", прецизирао је Зулум.

Напомиње да слиједе и тропске ноћи, у којима температура не пада испод 20 степени.

Да ће температура већ ове седмице постепено расти, а да нас од сљедеће седмице очекује нови тропски талас, када ће бити веома топло, потврђују и метеоролози РХМЗ Републике Српске.

"Већ у понедјељак нас очекује сунчано и вруће вријеме. Највиша дневна температура ваздуха од 32 степени до 39 степени", наводи Милица Ђорђевић, метеоролог РХМЗ РС.

Биометеоролошке прилике су повољне ове седмице, мада ће током дана температуре порасти и биће мјестимично спарно, стога је пожељно дјелимично смањити активности и не излагати се великим напорима у послијеподневним сатима.

Неопходно је спроводити мјере заштите од врућине и Сунчевог зрачења.

"Температуре ће према крају седмице расти и достизати натпросјечне вриједности, а те високе температуре и недостатак падавина неповољно ће дјеловати на пољопривредне културе и озбиљно угрозити приносе", наводи Неџад Вољевица из ФХМЗ БиХ.

Иако бх. метеоролози анализе за јесен раде почетком септембра, прогностичари из региона већ сада предвиђају да ће јесен бити топла, с великим бројем готово љетних дана и средњом максималном температуром до 20 степени.

Према Републичком хидрометеоролошком заводу Србије, током јесени можемо очекивати од 19 до 26 љетних дана. Септембар ће бити топлији и мало сувљи, док ће количина падавина бити у границама вишегодишњег просјека.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

28.07.2017 10:38

НАВИКЛИ СМО МИ СВЕ МОГУЦЕ. УДАРЕ...СРЦАНЕ.МОЗДАНЕ.ТОПЛОТНЕ..ФИНАНЦИЈСКЕ.....МА МИ СМО ЦУДО ОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превруце

28.07.2017 13:08

Бас вала!!!

Name

Хм

28.07.2017 12:08

Арапи нам овамо доносе своју климу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад стизу

28.07.2017 12:52

Кад стизу да им продам имање