Slijedi najjači tropski udar

Bosnu i Hercegovinu će od naredne sedmice pogoditi novi toplotni val, najjači ovog ljeta, najavio je Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Bosna i Hercegovina 28.07.2017 | 11:09
Slijedi najjači tropski udar
"Već od danas možemo očekivati porast temperature, pa će maksimalne temperature dosezati i 34 stepena. Ali, već od naredne sedmice imaćemo zaista visoke temperature za ove prostore. Kulminaciju novog toplog vala možemo očekivati u srijedu kada će temperature, kako u sjevernim krajevima naše zemlje tako i na jugu, iznositi iznad 40 stepeni, dok će u centralnim dijelovima biti maksimalno 37 stepeni. U ovom periodu, prema sinoptičkim slikama, biće suho vrijeme, neće biti padavina", precizirao je Zulum.

Napominje da slijede i tropske noći, u kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni.

Da će temperatura već ove sedmice postepeno rasti, a da nas od sljedeće sedmice očekuje novi tropski talas, kada će biti veoma toplo, potvrđuju i meteorolozi RHMZ Republike Srpske.

"Već u ponedjeljak nas očekuje sunčano i vruće vrijeme. Najviša dnevna temperatura vazduha od 32 stepeni do 39 stepeni", navodi Milica Đorđević, meteorolog RHMZ RS.

Biometeorološke prilike su povoljne ove sedmice, mada će tokom dana temperature porasti i biće mjestimično sparno, stoga je poželjno djelimično smanjiti aktivnosti i ne izlagati se velikim naporima u poslijepodnevnim satima.

Neophodno je sprovoditi mjere zaštite od vrućine i Sunčevog zračenja.

"Temperature će prema kraju sedmice rasti i dostizati natprosječne vrijednosti, a te visoke temperature i nedostatak padavina nepovoljno će djelovati na poljoprivredne kulture i ozbiljno ugroziti prinose", navodi Nedžad Voljevica iz FHMZ BiH.

Iako bh. meteorolozi analize za jesen rade početkom septembra, prognostičari iz regiona već sada predviđaju da će jesen biti topla, s velikim brojem gotovo ljetnih dana i srednjom maksimalnom temperaturom do 20 stepeni.

Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 ljetnih dana. Septembar će biti topliji i malo suvlji, dok će količina padavina biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

28.07.2017 10:38

NAVIKLI SMO MI SVE MOGUCE. UDARE...SRCANE.MOZDANE.TOPLOTNE..FINANCIJSKE.....MA MI SMO CUDO OD NARODA.

ODGOVORITE
Name

Prevruce

28.07.2017 13:08

Bas vala!!!

Name

Hm

28.07.2017 12:08

Arapi nam ovamo donose svoju klimu.

ODGOVORITE
Name

Kad stizu

28.07.2017 12:52

Kad stizu da im prodam imanje