Тендер "штимају" њемачкој фирми?

Канцеларија за разматрање жалби по четврти пут поништила је тендер за набавку пасошких књижица, а како ствари стоје, уколико се у доброј мјери не измијени тендерска документација, грађани БиХ поново би крајем марта идуће године могли остати без путних исправа!

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 07:32
Тендер "штимају" њемачкој фирми?
Поништавање тендера потврдили су у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), наводећи да ће "врло брзо у складу са Законом о јавним набавкама БиХ опет покренути отворени тендерски поступак набавке пасошких књижица".

Из одлуке Канцеларије за разматрање жалби, видљиво је да ИДДЕЕА, као уговорни орган, посао набавке пасоша, тежак око 20 милиона КМ, "штима" за једну њемачку компанију.

Према незваничним информацијама, с представницима те компаније, мјесец дана прије расписивања тендера, састајали су се први људи ИДДЕЕА и Министарства цивилних послова БиХ, што се између редова може прочитати и у одлуци Канцеларије за разматрање жалби.

"Тај тендер који је срушен може да добије само једна фирма на свијету која има машине назначене у тендеру", испричао је извор, додајући да је суштина у томе да док год имамо пасоше с поликарбонатом, као држава не можемо имати залихе и зависићемо искључиво од добављача.

Његове наводе практично потврђује Канцеларија за разматрање жалби, која је, одлучујући о жалби једног од понуђача, тачније француске компаније "Гемалто", закључила да уговорни орган, односно ИДДЕЕА, "преферира тачно одређеног добављача за којег има спознају да има неке машине".

"Може се закључити да само одређени добављачи с којима се уговорни орган могао савјетовати код припреме тендерске документације знају за рокове, те за ове активности исти већ спремају или имају спреман дизајн, а сви други добављачи су дискриминисани неправилним и нетранспарентним информисањем, што је супротно закону", наводи се у одлуци Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ), што такође дјелимично потврђује сумње да су званичници из БиХ и тај добављач били на вези.

Тендерском документацијом која је поништена, ИДДЕЕА је тражила чак и усклађеност с њемачким БСИ стандардом, иако је за ову врсту набавке довољна усклађеност с ИЦАО стандардом.

"Дефинисање капацитета чипа и задовољавање ЕАЛ захтјева нивоа 5, уговорни орган очито преферира њемачке добављаче", стоји у одлуци КРЖ.

Подсјећања ради, посљедњи, четврти по реду, тендер за набавку пасошких књижица расписан је почетком јуна, а жалбу на документацију поднијели су француска компанија "Гемалто" и фирма "Остерреицхисцхе Стаатсдруцкереи Гмбх" из Аустрије.

Канцеларија за разматрање жалби прихватила је обје жалбе и поништила тендерску документацију. Због проблема и немогућности спровођења тендера грађани БиХ су већ једном били у проблему, јер је било нестало пасошких књижица, што је случај незабиљежен у Европи, а с обзиром на то да тендер није био завршен, уговор о набавци пасоша продужен је са садашњим добављачем, фирмом "Милбауер", на годину дана, тачније до 21. марта 2018.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Радман

28.07.2017 05:46

Не мозе ваљда Радмановицев зет остати без посла?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрањо

28.07.2017 07:23

Незнате на који би висе нацин Озакоњено крали од јадног Народа и опрали паре у 10год мијењали сте 5 пута пасосе као и возацке дозволе

Name

Шта је било са Мацаном

28.07.2017 06:43

Шта је било са случајем бившег директора агенције Синише Мацана? Ово тужилаштво или нека нешто ради или нека обустављају истрагу.Прошло је већ 15 или 16 мјесеци од фамозног хапшења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

28.07.2017 07:40

Да је судство ефикасно, Мацан био био осудјен на 20 година робије. То би била порука свима ста их цека. Наравно, сви знамо да це бити осудјен на 6 мјесеци, сто је улазница и препорука за неко министарско мјесто.