ЛЕ - Преглед квалификација... Било је шокова, највећи од Осијека!

У Ајндховену: ПСВ - Осијек 0:1! У "мору утакмица" ове вечери, једна се издваја - некадашњи првак Европе изгубио је код куће од клуба који није дочекао јесен у УЕФА такмичењима.  Очима не верују у Хрватској! Осијек шокирао ПСВ усред Ајндховена! Борна Баришић јунак вечери! Краснодар се мучио, Фенербахче славио после преокрета.  Велики број утакмица одигран је широм Европе. Ево свих резултата.  

Фудбал 27.07.2017 | 23:14
ЛЕ - Преглед квалификација... Било је шокова, највећи од Осијека!
У дуелу првака Европе из 1988, освајача Купа УЕФА из 1978, клуба са 23 титуле првака Холандије и девет националних купова, односно клуба који у витринама има Куп Хрватске из 1999. године и 28 наступа у евро-куповима у историји без дочекане јесени у Европи…

...резулат је на крају био - 0:1 (0:0).

У "мору утакмица" заказаних овог четвртка увече у 3. колу квалификација за Лигу Евопе, једна се издвојила.

На "Филипс арени" у Ајндховену, ПСВ не само да је доживео пораз од Осијека, већ је доживео да одигра потпуно отворену, егал утакмицу са противником далеко нижег реномеа, у којој је могло да буде и нерешно - руку на срце - али, у којој Славонци нису имали претерано подређену улогу.

Један од три преостала представника Хрватске у квалификацијама за Лигу Европе, уз Ријеку која добро напредује ка Лиги шампиона, није дошао у Холандију да се брани, а као награда дошла је ситуација из 56. минута када је Џошуа Бренет био неспретан у свом шеснаестерцу, а бек Борна Баришић минут касније био непогрешив са беле тачке за 0:1.

И пре и после тога, могле су да се затресу мреже на обе стртане, о чему говори и статистика - ПСВ је имао два ударца у оквир гола, од 18 укупно, а Осијек три, од 14 укупно, уз 43 одсто поседа лопте у ногама.

Лук Де Јонг и Марко ван Хинкел имали су добре шансе у првом полувремену, Ирвинг Лоренцо и Стивен Бергвин у другом, али прилику да постигну погодак имали су и Роберт Мусаџија два пута, Ерос Газда и Петар Боцкај на другој страни.

Шакама држе капке, очима не верују у Хрватској. Осијек је у трећем колу квалификација за Лигу Европе усред Ајнхдовена савладао велики ПСВ пошто је Борна Баришић у 57. минуту искористио пенал и гостима донео предност пред реванш на Градском  врту - 0:1 на Филипс арена!

Да све буде још чудније, можда је победа бијело-плавих могла да буде и убедљивија да је 22-годишњи Ерос Грезда, офанзивни везни рођен у Ђаковици на Косову и Метохији, био нешто презицнији из 55. минуту када се нашао у “мртвој шанси”. Међутим, већ у 56. минуту Грезда се искупио лукаву навукавши Џошуу Бренета на “грех”.

Додуше, можда ће се Холанђани бунити, јер ако је фаул и постојао питање је да ли је био у или ван 16. Буниће се можда и зато што је шкотски судија Ендрју Далас остао нем на наводни прекршај Роберта Мудраџије над Стивеном Бергвајном који је уместо једанаестерцом окарактерисан покушајем симулирања.

Било како, Борна Баришић је био сигуран егзекутор најстроже казне, а јалови налети ПСВ-а у завршници меча нису дали резултат, па је Осијек направио невероватан подвиг.

Наш репрезентативац Предраг Рајковић сачувао је пред неколико десетина бучних навијача Макабија своју мрежу, а незаустављиви Видар Ерн Кјартансон урадио је оно што се од њега очекује да изралски клуб понесе бар минималну предност на реванш у Грчку.

Фантастичним потезом снажног исландског центарфора, који је после 22 поготка у дресу Макабија у сезони 2016/17 већ постигао два у новој, Макаби је савладао Паниониос и стекао солидну предност пред реванш у предграђу Атине - 1:0 (0:0).

Тим који је пре месец дана напустио садашњи тренер Црвене звезде, Владан Милојевић, могао је далеко горе да проше у Израелу, али је словеначки чувар мреже Матиц Котник у неколико наврата смиривао публику која би већ славила поготке жуто-плавих.

Котник није могао ништа у 49. минуту када је Кјартансон примио једну незгодну лопту "из дубине", окренут леђима голу, успео да је примири, а онда левом ногом постигао леп гол, свој други у текућим квалификацијама за Лигу Европе након што је у 2. рунди био немилосрдан према својим земљацима из Рејкјавика (3:1, 0:2).

Додуше, док је играо на родном Исланду, овај 27-годишњи нападач никада није носио боје Рејкјавика, тако да није морао да се извињава земљацима.

Кјартансон, који је пре доласка у Макаби играо за Селфош, ИБВ, Селфош, Филкир, Валеренгу, Ђијангсу и Малме, постигао је 19 погодака на 14 мечева за најпопуларнији изралески клуб у првенству прошле сезоне.

Имењаци Никола Лековић и Лукић играли су ове вечери на Кипру, у Ларнаки, и кући у Белорусију понели два гола заостатка пред реванш.

АЕК - Динамо Минск 2:0 (1:0), у креацији шпанског везисте Тетеа и холандског дриблера Ектора Евела.

Прво је у 42. минуту Евел некако дотурио лопту до Тетеа, који се фантастично снашао и лобовао немоћног Андреја Климовича, а касније је тај голман (уз "помоћ" сопствене одбране) итекако допринео да Евел асистенцији дода и погодак.

Климович је комично реаговао код Евеловог ударца у 70. минуту, лопта му је прошла "кроз" руке и завршила у мрежи за јаких 2:0 пред пут у Белорусију.

Наш нападач Никола Стојиљковић пружио је добру партију у Шведској где је Брага повела класичним штоперским "закуцавањем" под пречку после корнера (дело Раула Мишела Мела да Силве, новајлије из Маритима) па примила "јефтин" гол за коначних 1:1 (1:1) у дуелу са АИК-ом.

Деведесет минута за португалског представника одиграо је и Лазар Росић, бивши играч Војводине и нишког и крагујевачког Радничког.

У Краснодару, на југу Русије, уз 90 добрих минута Михаила Ристића: Краснодар - Лингби 2:1 (0:0).

Гости су повели поготком Јепеа Кјаера, али су домаћи преокренули преко Виктора Класона и Магомеда Шапија Сулејманова.

Очајних 45 минута одиграо је ПАОК на гостовању Олимпику из Доњецка у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе, али је на крају ипак стигао до позитивног резултата пред реванш у Солуну 3. августа.

ОЛИМПИК ДОЊЕЦК - ПАОК 1:1 (0:0)

Енрике севнуо и озарио Станојевића - ПАОК има све у својим рукама! Победе уписали Млада Болеслав и Тракаи.

Освајач грчког Купа, у чијим редовима су стартери били Гојко Цимирот и Александар Пријовић, у првом полувремену меча у Кијеву није упутио нити један ударац, а када су домаћи заслужено повели Станислава Биленкија почетком наставка, изгледало је да ће фаворизовани ПАОК доживети бламажу против дебитанта на међународној сцени.

Украјинци као да су тада осетили крв, нападали су стихијски, смењивали су се напади домаћих фудбалера, а када нису успели да постигну и други погодак, уследила је казна. По неписаном фудбалском правилу, промашаји су скупо плаћени. Бразилац Педро Енрике само што је ушао у игру изједначио је на 1:1.

ПАОК је славио само једном у десет мечева са представницима Украјине, па ће у реваншу за седам дана у Солуну имати прилику да поправи негативан биланс.

Није победа, али није ни пораз, иако се и навијачи ПАОК-а често пожале на “проклети” старт сезоне по коме је солунски клуб већ познат. Али овај пут није тако црно, иако је Олимпик из Доњецка опасно запретио Грцима само да би на крају ПАОК ипак изборио веома добрих 1:1 пред реванш на домаћем терену.

Станислав Биленки је у 49. минуту крунисао одличну акцију Украјинаца за иницијално вођство, али већ у 59. одговор гостију који себи нису дозволили да остану у нокдауну. Педро Енрикеје у том 59. минуту је наговестио да би Александар Станојевић, који је данас дебитовао на клупи ПАОК-а, требало озбиљно да рачуна на 27-годишње крило из Бразилац.

Кад је видео да ће ПАОК тешко пробити Олимпиков бункер - јер силни покушаји да се у мору противничих фудбалера упосли Александар Пријовић нису уродили плодом - Енрике је узео ствар у своје руке. Стуштио се са десног крила ка противничком голу располутивши одбрану ривала као ножем. И као трешњица на торти ударцем из тешког угла лопту протурио иза леђаЗаурија Махарадзеа.

Станојевић је могао да одахне. У Солуну се зна ко је фаворит, а гол у гостима много ће значити његовом новом клубу.

У првој утакмици вечери, Млада Болеслав је савладала Скендербег са 2:1 и то таман што су се Албанци понадали да ће се непоражени вратити кући. Лиридон Латифи је у 86. минуту анулирао први погодак Јана Храмосте, али је неких 60-ак секунда касније Адам Јаноссачувао образ Чесима и погодио за коначну победу.

Ништа боље није прошао још један “албански” клуб, који додуше игра под заставом Македоније. Шкендија је са идентичних 1:2 поражена на гостовању код литванског Тракаија, али би морала да буде задовољна с обзиром да је већ у 57. минуту остала безСтенија Жуниора, да би у 62. и Ардијан Кукули добио црвени картон, па су гости утакмицу завршили са деветорицом на терену. Још и пре првог искључења губили су са 1:2, али Тракаи до краја меча није успео да материјализује бројчану надмоћ и два играча више претвори у победу која би реванш учинила формалношћу.

Није баш најјаснији ни резултат из Маријампоља - Судува је савладала Сион са 3:0 и практично осигурала макар плеј оф. Уједно Литванцима донела и другу победу вечерас (прву је обезбедио Тракаи против Шкендије) што се од њих баш и не очекује.

На прагу изненађења је био и дански Лингби, али је на крају дозволио Краснодару да се врати из мртвих и слави са 2:1, иако су гости први потегли.

Преокрет је виђен и у Грацу, навијачи Штурма су могли само да се понадају, али је Фенербахче ипак превише јак тим да би тако лако пао - још једном 2:1.

ДИНАМО - ОД ГРЕНЛАНД 2:1 (2:1)

Норвешки фудбалер српског поријекла Стефан Младеновић шокирао је домаће у 20. минуту. Након брзог контранапада и избегнуте офсајд замке, погодио је за 0:1, али славље Норвежана пострајало је само десетак минута.

Већ у 31. минуту бх. интернационалац Армин Хоџић изједначио је на 1:1, да би Чилеанац Жуниор Фернандез четири минута пре одласка на одмор донео свом тиму потпуни преокрет.

Реванш за седам дана у Норвешкој Динамо тако дочекује с минималном предношћу.

Француски Бордо је уз доста муке савладао Видеотон 2:1, а стрелац јединог поготка за Мађаре био је некадашњи фудбалер Партизана Марко Шћеповић.

Тата Ривалдо је поносно рекао: Браво сине! Ривалдињо распарао небо над Букурештом! Динамо одолео пред Атлетик Билбаом.

Један у милион дечака израсте у фудбалера светске класе. Један у милијарду синова чувених очева дочека да га обасјају светла рефлектора. Ривалдињо вероватно никада неће бити играч какав му је био отац, али је барем вечерас имао свој тренутак славе. Пројектил 22-годишњег Ривалдиња наредних дана биће главна тема у Букурешту. Јер пројектил 22-годишњег Ривалдовог сина не виђа се сваки дан, а овај вечерас је Динамо спасио пораза од Атлетика из Билбаа - 1:1.

Пре тога је Емерик Лапорт фаворизованим Баскима донео иницијалну предност, али она није потрајала, иако је јасно да је шпански фудбал светлосним годинама испред румунског. Међутим, свакоме се понекад  једноставно намести. АРивалдињо је макар имао од кога да гледа како се то ради.

Без обзира на то што досадашњи ток његове каријере не наговештава ништа друго до још једног у низу "пропалих синова", вечерас је Ривалдињо могао да осети какав је био живот његовог старог. И као да је то и желео да му каже кад је славећи гол гледао ка свечаној ложи. А тамо легендарни Ривалдо са песницима подигнутим у ваздух!

"Браво сине!", мора да је рекао.

Голова није било у другом мечу који се у истом термину играо у Румунији, пошто је судар Астре и Олександрије завршен резултатом 0:0. Исти случај и у дуелу Ботева и Маритима у комшијској Бугарској, док су у Израелу погоци Доменика Кришита и Александра Кокорина донели Зениту победу од 2:0 на гостовању код Бнеи Јахуде, па верујемо да на реваншу на стадиону "Петровски" неће бити никакве дилеме око тога ко ће даље.

Милан у Европи после 1.234 дана - првенац Родригеза означио почетак нове ере! Хајдук одолео у Данској! Митјиланд је празник за очи.

Седмоструки првак Европе се вратио! Не још довољно јак да запрети Старом континенту, али битно је да је ту. После чак 1.234 дана изгнанства са међународне сцене имајући у виду да је последњу званичну међународну утакмицу играо марта 2014. Повратак је био успешан, за то се побринуо Рикардо Родригез,  који је у 43. минуту утакмице са Крајовом у Турну Северину погодио за минималац Росонера.

Претходно је Фабио Борини оборен на ивици казненог простора, али у позицији која је била погоднија за центаршут него за шут. У ствари, чини се да је Родригез, један од десеторице новајлија које су кинески власници Милана довели на Сан Сиро не би ли посрнулом гиганту вратили стари сјај, и центрирао, али је то урадио пославши лопту у оквир противничког гола. Остали саиграчи су одвукли пажњу одбрамбеним фудбалерима Крајове, а како нико од њих није стигао до лопте она је завршила у небрањеном делу мреже. Не случајно.

Велики део заслуга за победу у Румунију припада и суперталентованом голмано Росонера Ђанлуиђију Донаруми, који се после турбулентних преговора око новог уговора, те велике свађе клуба и менаџера Мина Рајола, па вероватно због тога и последично лоших партија на Европском У21 првенству, вратио у форму.

Видело се то у 22. минуту када је Јонут Митрица излетео сам пред Донаруму, а овај карактеристичном пантерском парадом спасио мрежу и Милану донео велику предност пред реванш на домаћем терену. Имајте на уму да вечерас Милан није играо у најјачем саставу с обзиром да у тиму није било ни Леонарда Бонучија, сигурно највзучнијег летњег појачања, те Лукаса Биље, Алесија Ромањолија, Суса…

У Данској, Хајдук је одолео Брондбију и Хрватима донео још један повољан резултат после сензационалне победе Осијека на гостовању код ПСВ-а у Ајндховену.

Други дански представник Митјиланд још једном се показао као један од најтрактивнијих за гледање. После победа од 6:1 и 4:1 над Дери Ситијем, те 4:2 и 3:1 над Ференцварошем, овај пут је морао да се помири са поразом на гостовању код пољске Арке, али узбуђења није изостало. После четири гола пала су у размаку од осам минута, победу Арки донео је подогак Рафала Сјемаског за 3:2 у 90. минуту.

Шћеповић погодио, Видеотон пао у Бордоу! Мађарски тим има шансу да се исправи у реваншу после пораза од 2:1.

Марко Николић је забележио први пораз на клупи Видеотона, али добра вест за њега је да није све изгубљено после првог дуела у Француској. Мађарски представник у Лиги Европе поражен је у Бордоу са 2:1, али има времена да се исправи наредног четвртка када буде угостио Жирондинце на свом терену.

Сенегалац Јунус Санкаре побринуо се за тријумф домаћина, након што је сјајно казнио чак два пута лоше постављену одбрану Видеотона у 18. и 33. минуту. Невероватно је како су се фудбалери Бордоа прошетали до мреже гостију и то је оно што доскорашњи тренер Партизана мора да исправи ако жели до плеј-офа за пласман у Лигу Европе. Да нада за Видеотон настави да живи побринуо се Марко Шћеповић после сјајне акције из 23. минута када је погодио на пас Босанца Шуљића. 

Видеотон се добро бранио у већем делу меча, задовољни Бордо у наставку једва да им је запретио, па мађарски тим, упркос поразу, итекако има чему да се нада. Вукашин Јовановић и Милан Гајић преседели су читав меч на клупи Бордоа, док је Шћеповићу на другој страни у шпицу друштво правио ветеран Данко Лазовић.   

На поправни ће кроз седам дана морати и белгијски Гент који је одиграо мршавих 1:1 са аустријским Алтахом на свом терену. Репрезентативни штопер Стефан Митровић одиграо је читав меч за домаћине, али ће са саиграчима морати да се искупи наредне недеље за бледу пратију од вечерас.

Динамо добио, али дрхти пред пут у Норвешку! Хет-трик Жермена на дебију за Марсељ, Евертон једва са Вошиним џелатом...! 

Динамо је славио у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе, али Динамо ће дрхтати у Норвешкој! Од Гренланд успео је да постигне погодак на Максимиру, па ће му за пролаз бити довољан и минималан тријумф пред својим навијачима - 2:1. У преостала два меча од 20.45 славили су још Марсељ и Абердин, а у оним од 21.00 Евертон и Фрајбург.  

Модри су били бољи од норвешког представника, контролисали су утакмицу у већем делу, међутим, имали су ту несрећу да им Нилсен у 20. минуту затресе мрежу и закомпликује живот. Успели су Хрвати да до краја првог дела потпуно преокрену резултат погоцимаХоџића и Жуниора Фернандеза - 31. и 41. минут - но у наставку су само промашивали, тако да се резултат више није мењао.

Исти резултат попут Динама на реванш носи и Абердин (тријумф над грчким Аполоном), док ће Марсељ моћи мало лакше да дише на гостовању Остендеу. У првом сусрету вечерас на Велодрому највећи француски клуб славио је са 4:2. Летошње појачање Олимпика Валер Жермен (8.000.000 евра, Монако) дао је три гола на дебију и тако показао да ће бити права инвестиција...

А Евертон није одушевио на новој европској премијери. Далеко од тога. Ружомберок који смо имали прилике да гледамо у двомечу са Војводином, тај скромни словачки тим, успео је да одолева све до 65. минута на Гудисону. Минималну предност Енглезима пред реванш обезбедио је Лејтон Бејнс - 1:0. Истим резултатом немачки Фрајург добио је Домжале...    

ЛИГА ЕВРОПЕ - 3. коло квалификација:

Млада Болеслав (Чешка) - Скендербег (Албанија) 2:1 (1:0)
/Храмоста 42, Јанош 87 - Латифи 86/

Олимпик Доњецк (Украјина) - ПАОК (Грчка) 1:1 (0:0)
/Биленки 49 - Енрике 59/

Тракаи (Литванија) - Шкендија (Македонија) 2:1 (1:1)
/Максимов 1, 52 - Жуниор 39/

Макаби Тел Авив (Израел) - Паниониос (Грчка) 1:0 (0:0)
/Кјартансон 48/

АЕК Ларнака (Кипар) - Динамо Минск (Белорусија) 2:0 (1:0)
/Чаморо 42, Хевел 70/

АИК (Шведска) - Брага (Португалија) 1:1 (1:1)
/Сундгрен 18 - Раул 10/

Краснодар (Русија) - Лингби (Данска) 1:1 (0:0)
/Лесон 67 - Кјер 64/

Естерсунд (Шведска) - Фола Еш (Луксембург) 1:0 (0:0)
/Баширу 50/

ПСВ (Холандија) - Осијек (Хрватска) 0:1 (0:0)
/Баришић 57пен/

Штурм (Аустрија) - Фенербахче (Турска) 1:2 (1:2)
/Хирлендер 10 - Марешић 22аг, Нојштетер 35/

Судува (Литванија) - Сион (Швајцарска) 2:0 (2:0)
/Рикардо 3аг, Јанусаускас 9/

Утрехт (Холандија) - Лех (Пољска) 0:0

Астра (Румунија) - Олександрија (Украјина) 0:0

Ботев (Бугарска) - Маритимо (Португалија) 0:0

Динамо Букурешт (Румунија) - Билбао (Шпанија) 1:1 (0:1)
/Ривалдињо 54 - Лапорт 21/

Бнеи Јехуда (Израел) - Зенит (Русија) 0:2 (0:0)
/Кришито 59, Кокорин 90/

Арка (Пољска) - Митјиланд (Данска) 3:2 (2:2)
/Винисијус 31, 39, Сјемаско 90 - Хасан 33, Дел Хенде 36/

Брондби (Данска) - Хајдук Сплит (Хрватска) 0:0

Крајова (Румунија) - Милан (Италија) 0:1 (0:1)
/Родригез 44/

Бордо (Француска) - Видеотон (Мађарска) 2:1 (2:1)
/Санкаре 18, 33 - Шћеповић 23/

Црвена звезда (Србија) - Спарта (Чешка) 2:0 (1:0)
/Боаћи 13, Канга 65/ 

Гент (Белгија) - Алтах (Аустрија) 1:1 (0:1)
/Кулибали 76 - Махоп 5/

Панатинаикос (Грчка) - Габала (Азербејџан) 1:0 (1:0)
/Молинс 37. пенал/

Абердин (Шкотска) - Аполон (Грчка) 2:1 (1:0)
/Кристи 5, Шини 78 - Јандер 59/

Динамо Загреб (Хрватска) - Од Гренланд (Норвешка) 2:1 (2:1)
/Хоџић 31, Фернандез 41 - Нилсен 20/

Марсељ (Француска) - Остенде (Белгија) 4:2
/Жермен 2, 57, 82, Сансон 32 - Сијани 26пен, Мусона 69/

Аустрија Беч (Аустрија) - АЕЛ Лимасол (Кипар) 0:0

Евертон (Енглеска)  - Ружомберок (Словачка) 1:0 (0:0)
/Бејнс 65/

Фрајбург (Немачка) - Домжале (Словенија) 1:0 (1:0)
/Петерсен 20/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар