LE - Pregled kvalifikacija... Bilo je šokova, najveći od Osijeka!

U Ajndhovenu: PSV - Osijek 0:1! U "moru utakmica" ove večeri, jedna se izdvaja - nekadašnji prvak Evrope izgubio je kod kuće od kluba koji nije dočekao jesen u UEFA takmičenjima.  Očima ne veruju u Hrvatskoj! Osijek šokirao PSV usred Ajndhovena! Borna Barišić junak večeri! Krasnodar se mučio, Fenerbahče slavio posle preokreta.  Veliki broj utakmica odigran je širom Evrope. Evo svih rezultata.  

Fudbal 27.07.2017 | 23:14
LE - Pregled kvalifikacija... Bilo je šokova, najveći od Osijeka!
U duelu prvaka Evrope iz 1988, osvajača Kupa UEFA iz 1978, kluba sa 23 titule prvaka Holandije i devet nacionalnih kupova, odnosno kluba koji u vitrinama ima Kup Hrvatske iz 1999. godine i 28 nastupa u evro-kupovima u istoriji bez dočekane jeseni u Evropi…

...rezulat je na kraju bio - 0:1 (0:0).

U "moru utakmica" zakazanih ovog četvrtka uveče u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evope, jedna se izdvojila.

Na "Filips areni" u Ajndhovenu, PSV ne samo da je doživeo poraz od Osijeka, već je doživeo da odigra potpuno otvorenu, egal utakmicu sa protivnikom daleko nižeg renomea, u kojoj je moglo da bude i nerešno - ruku na srce - ali, u kojoj Slavonci nisu imali preterano podređenu ulogu.

Jedan od tri preostala predstavnika Hrvatske u kvalifikacijama za Ligu Evrope, uz Rijeku koja dobro napreduje ka Ligi šampiona, nije došao u Holandiju da se brani, a kao nagrada došla je situacija iz 56. minuta kada je Džošua Brenet bio nespretan u svom šesnaestercu, a bek Borna Barišić minut kasnije bio nepogrešiv sa bele tačke za 0:1.

I pre i posle toga, mogle su da se zatresu mreže na obe strtane, o čemu govori i statistika - PSV je imao dva udarca u okvir gola, od 18 ukupno, a Osijek tri, od 14 ukupno, uz 43 odsto poseda lopte u nogama.

Luk De Jong i Marko van Hinkel imali su dobre šanse u prvom poluvremenu, Irving Lorenco i Stiven Bergvin u drugom, ali priliku da postignu pogodak imali su i Robert Musadžija dva puta, Eros Gazda i Petar Bockaj na drugoj strani.

Šakama drže kapke, očima ne veruju u Hrvatskoj. Osijek je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope usred Ajnhdovena savladao veliki PSV pošto je Borna Barišić u 57. minutu iskoristio penal i gostima doneo prednost pred revanš na Gradskom  vrtu - 0:1 na Filips arena!

Da sve bude još čudnije, možda je pobeda bijelo-plavih mogla da bude i ubedljivija da je 22-godišnji Eros Grezda, ofanzivni vezni rođen u Đakovici na Kosovu i Metohiji, bio nešto prezicniji iz 55. minutu kada se našao u “mrtvoj šansi”. Međutim, već u 56. minutu Grezda se iskupio lukavu navukavši Džošuu Breneta na “greh”.

Doduše, možda će se Holanđani buniti, jer ako je faul i postojao pitanje je da li je bio u ili van 16. Buniće se možda i zato što je škotski sudija Endrju Dalas ostao nem na navodni prekršaj Roberta Mudradžije nad Stivenom Bergvajnom koji je umesto jedanaestercom okarakterisan pokušajem simuliranja.

Bilo kako, Borna Barišić je bio siguran egzekutor najstrože kazne, a jalovi naleti PSV-a u završnici meča nisu dali rezultat, pa je Osijek napravio neverovatan podvig.

Naš reprezentativac Predrag Rajković sačuvao je pred nekoliko desetina bučnih navijača Makabija svoju mrežu, a nezaustavljivi Vidar Ern Kjartanson uradio je ono što se od njega očekuje da izralski klub ponese bar minimalnu prednost na revanš u Grčku.

Fantastičnim potezom snažnog islandskog centarfora, koji je posle 22 pogotka u dresu Makabija u sezoni 2016/17 već postigao dva u novoj, Makabi je savladao Panionios i stekao solidnu prednost pred revanš u predgrađu Atine - 1:0 (0:0).

Tim koji je pre mesec dana napustio sadašnji trener Crvene zvezde, Vladan Milojević, mogao je daleko gore da proše u Izraelu, ali je slovenački čuvar mreže Matic Kotnik u nekoliko navrata smirivao publiku koja bi već slavila pogotke žuto-plavih.

Kotnik nije mogao ništa u 49. minutu kada je Kjartanson primio jednu nezgodnu loptu "iz dubine", okrenut leđima golu, uspeo da je primiri, a onda levom nogom postigao lep gol, svoj drugi u tekućim kvalifikacijama za Ligu Evrope nakon što je u 2. rundi bio nemilosrdan prema svojim zemljacima iz Rejkjavika (3:1, 0:2).

Doduše, dok je igrao na rodnom Islandu, ovaj 27-godišnji napadač nikada nije nosio boje Rejkjavika, tako da nije morao da se izvinjava zemljacima.

Kjartanson, koji je pre dolaska u Makabi igrao za Selfoš, IBV, Selfoš, Filkir, Valerengu, Đijangsu i Malme, postigao je 19 pogodaka na 14 mečeva za najpopularniji izraleski klub u prvenstvu prošle sezone.

Imenjaci Nikola Leković i Lukić igrali su ove večeri na Kipru, u Larnaki, i kući u Belorusiju poneli dva gola zaostatka pred revanš.

AEK - Dinamo Minsk 2:0 (1:0), u kreaciji španskog veziste Tetea i holandskog driblera Ektora Evela.

Prvo je u 42. minutu Evel nekako doturio loptu do Tetea, koji se fantastično snašao i lobovao nemoćnog Andreja Klimoviča, a kasnije je taj golman (uz "pomoć" sopstvene odbrane) itekako doprineo da Evel asistenciji doda i pogodak.

Klimovič je komično reagovao kod Evelovog udarca u 70. minutu, lopta mu je prošla "kroz" ruke i završila u mreži za jakih 2:0 pred put u Belorusiju.

Naš napadač Nikola Stojiljković pružio je dobru partiju u Švedskoj gde je Braga povela klasičnim štoperskim "zakucavanjem" pod prečku posle kornera (delo Raula Mišela Mela da Silve, novajlije iz Maritima) pa primila "jeftin" gol za konačnih 1:1 (1:1) u duelu sa AIK-om.

Devedeset minuta za portugalskog predstavnika odigrao je i Lazar Rosić, bivši igrač Vojvodine i niškog i kragujevačkog Radničkog.

U Krasnodaru, na jugu Rusije, uz 90 dobrih minuta Mihaila Ristića: Krasnodar - Lingbi 2:1 (0:0).

Gosti su poveli pogotkom Jepea Kjaera, ali su domaći preokrenuli preko Viktora Klasona i Magomeda Šapija Sulejmanova.

Očajnih 45 minuta odigrao je PAOK na gostovanju Olimpiku iz Donjecka u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je na kraju ipak stigao do pozitivnog rezultata pred revanš u Solunu 3. avgusta.

OLIMPIK DONJECK - PAOK 1:1 (0:0)

Enrike sevnuo i ozario Stanojevića - PAOK ima sve u svojim rukama! Pobede upisali Mlada Boleslav i Trakai.

Osvajač grčkog Kupa, u čijim redovima su starteri bili Gojko Cimirot i Aleksandar Prijović, u prvom poluvremenu meča u Kijevu nije uputio niti jedan udarac, a kada su domaći zasluženo poveli Stanislava Bilenkija početkom nastavka, izgledalo je da će favorizovani PAOK doživeti blamažu protiv debitanta na međunarodnoj sceni.

Ukrajinci kao da su tada osetili krv, napadali su stihijski, smenjivali su se napadi domaćih fudbalera, a kada nisu uspeli da postignu i drugi pogodak, usledila je kazna. Po nepisanom fudbalskom pravilu, promašaji su skupo plaćeni. Brazilac Pedro Enrike samo što je ušao u igru izjednačio je na 1:1.

PAOK je slavio samo jednom u deset mečeva sa predstavnicima Ukrajine, pa će u revanšu za sedam dana u Solunu imati priliku da popravi negativan bilans.

Nije pobeda, ali nije ni poraz, iako se i navijači PAOK-a često požale na “prokleti” start sezone po kome je solunski klub već poznat. Ali ovaj put nije tako crno, iako je Olimpik iz Donjecka opasno zapretio Grcima samo da bi na kraju PAOK ipak izborio veoma dobrih 1:1 pred revanš na domaćem terenu.

Stanislav Bilenki je u 49. minutu krunisao odličnu akciju Ukrajinaca za inicijalno vođstvo, ali već u 59. odgovor gostiju koji sebi nisu dozvolili da ostanu u nokdaunu. Pedro Enrikeje u tom 59. minutu je nagovestio da bi Aleksandar Stanojević, koji je danas debitovao na klupi PAOK-a, trebalo ozbiljno da računa na 27-godišnje krilo iz Brazilac.

Kad je video da će PAOK teško probiti Olimpikov bunker - jer silni pokušaji da se u moru protivničih fudbalera uposli Aleksandar Prijović nisu urodili plodom - Enrike je uzeo stvar u svoje ruke. Stuštio se sa desnog krila ka protivničkom golu raspolutivši odbranu rivala kao nožem. I kao trešnjica na torti udarcem iz teškog ugla loptu proturio iza leđaZaurija Maharadzea.

Stanojević je mogao da odahne. U Solunu se zna ko je favorit, a gol u gostima mnogo će značiti njegovom novom klubu.

U prvoj utakmici večeri, Mlada Boleslav je savladala Skenderbeg sa 2:1 i to taman što su se Albanci ponadali da će se neporaženi vratiti kući. Liridon Latifi je u 86. minutu anulirao prvi pogodak Jana Hramoste, ali je nekih 60-ak sekunda kasnije Adam Janossačuvao obraz Česima i pogodio za konačnu pobedu.

Ništa bolje nije prošao još jedan “albanski” klub, koji doduše igra pod zastavom Makedonije. Škendija je sa identičnih 1:2 poražena na gostovanju kod litvanskog Trakaija, ali bi morala da bude zadovoljna s obzirom da je već u 57. minutu ostala bezStenija Žuniora, da bi u 62. i Ardijan Kukuli dobio crveni karton, pa su gosti utakmicu završili sa devetoricom na terenu. Još i pre prvog isključenja gubili su sa 1:2, ali Trakai do kraja meča nije uspeo da materijalizuje brojčanu nadmoć i dva igrača više pretvori u pobedu koja bi revanš učinila formalnošću.

Nije baš najjasniji ni rezultat iz Marijampolja - Suduva je savladala Sion sa 3:0 i praktično osigurala makar plej of. Ujedno Litvancima donela i drugu pobedu večeras (prvu je obezbedio Trakai protiv Škendije) što se od njih baš i ne očekuje.

Na pragu iznenađenja je bio i danski Lingbi, ali je na kraju dozvolio Krasnodaru da se vrati iz mrtvih i slavi sa 2:1, iako su gosti prvi potegli.

Preokret je viđen i u Gracu, navijači Šturma su mogli samo da se ponadaju, ali je Fenerbahče ipak previše jak tim da bi tako lako pao - još jednom 2:1.

DINAMO - OD GRENLAND 2:1 (2:1)

Norveški fudbaler srpskog porijekla Stefan Mladenović šokirao je domaće u 20. minutu. Nakon brzog kontranapada i izbegnute ofsajd zamke, pogodio je za 0:1, ali slavlje Norvežana postrajalo je samo desetak minuta.

Već u 31. minutu bh. internacionalac Armin Hodžić izjednačio je na 1:1, da bi Čileanac Žunior Fernandez četiri minuta pre odlaska na odmor doneo svom timu potpuni preokret.

Revanš za sedam dana u Norveškoj Dinamo tako dočekuje s minimalnom prednošću.

Francuski Bordo je uz dosta muke savladao Videoton 2:1, a strelac jedinog pogotka za Mađare bio je nekadašnji fudbaler Partizana Marko Šćepović.

Tata Rivaldo je ponosno rekao: Bravo sine! Rivaldinjo rasparao nebo nad Bukureštom! Dinamo odoleo pred Atletik Bilbaom.

Jedan u milion dečaka izraste u fudbalera svetske klase. Jedan u milijardu sinova čuvenih očeva dočeka da ga obasjaju svetla reflektora. Rivaldinjo verovatno nikada neće biti igrač kakav mu je bio otac, ali je barem večeras imao svoj trenutak slave. Projektil 22-godišnjeg Rivaldinja narednih dana biće glavna tema u Bukureštu. Jer projektil 22-godišnjeg Rivaldovog sina ne viđa se svaki dan, a ovaj večeras je Dinamo spasio poraza od Atletika iz Bilbaa - 1:1.

Pre toga je Emerik Laport favorizovanim Baskima doneo inicijalnu prednost, ali ona nije potrajala, iako je jasno da je španski fudbal svetlosnim godinama ispred rumunskog. Međutim, svakome se ponekad  jednostavno namesti. ARivaldinjo je makar imao od koga da gleda kako se to radi.

Bez obzira na to što dosadašnji tok njegove karijere ne nagoveštava ništa drugo do još jednog u nizu "propalih sinova", večeras je Rivaldinjo mogao da oseti kakav je bio život njegovog starog. I kao da je to i želeo da mu kaže kad je slaveći gol gledao ka svečanoj loži. A tamo legendarni Rivaldo sa pesnicima podignutim u vazduh!

"Bravo sine!", mora da je rekao.

Golova nije bilo u drugom meču koji se u istom terminu igrao u Rumuniji, pošto je sudar Astre i Oleksandrije završen rezultatom 0:0. Isti slučaj i u duelu Boteva i Maritima u komšijskoj Bugarskoj, dok su u Izraelu pogoci Domenika Krišita i Aleksandra Kokorina doneli Zenitu pobedu od 2:0 na gostovanju kod Bnei Jahude, pa verujemo da na revanšu na stadionu "Petrovski" neće biti nikakve dileme oko toga ko će dalje.

Milan u Evropi posle 1.234 dana - prvenac Rodrigeza označio početak nove ere! Hajduk odoleo u Danskoj! Mitjiland je praznik za oči.

Sedmostruki prvak Evrope se vratio! Ne još dovoljno jak da zapreti Starom kontinentu, ali bitno je da je tu. Posle čak 1.234 dana izgnanstva sa međunarodne scene imajući u vidu da je poslednju zvaničnu međunarodnu utakmicu igrao marta 2014. Povratak je bio uspešan, za to se pobrinuo Rikardo Rodrigez,  koji je u 43. minutu utakmice sa Krajovom u Turnu Severinu pogodio za minimalac Rosonera.

Prethodno je Fabio Borini oboren na ivici kaznenog prostora, ali u poziciji koja je bila pogodnija za centaršut nego za šut. U stvari, čini se da je Rodrigez, jedan od desetorice novajlija koje su kineski vlasnici Milana doveli na San Siro ne bi li posrnulom gigantu vratili stari sjaj, i centrirao, ali je to uradio poslavši loptu u okvir protivničkog gola. Ostali saigrači su odvukli pažnju odbrambenim fudbalerima Krajove, a kako niko od njih nije stigao do lopte ona je završila u nebranjenom delu mreže. Ne slučajno.

Veliki deo zasluga za pobedu u Rumuniju pripada i supertalentovanom golmano Rosonera Đanluiđiju Donarumi, koji se posle turbulentnih pregovora oko novog ugovora, te velike svađe kluba i menadžera Mina Rajola, pa verovatno zbog toga i posledično loših partija na Evropskom U21 prvenstvu, vratio u formu.

Videlo se to u 22. minutu kada je Jonut Mitrica izleteo sam pred Donarumu, a ovaj karakterističnom panterskom paradom spasio mrežu i Milanu doneo veliku prednost pred revanš na domaćem terenu. Imajte na umu da večeras Milan nije igrao u najjačem sastavu s obzirom da u timu nije bilo ni Leonarda Bonučija, sigurno najvzučnijeg letnjeg pojačanja, te Lukasa Bilje, Alesija Romanjolija, Susa…

U Danskoj, Hajduk je odoleo Brondbiju i Hrvatima doneo još jedan povoljan rezultat posle senzacionalne pobede Osijeka na gostovanju kod PSV-a u Ajndhovenu.

Drugi danski predstavnik Mitjiland još jednom se pokazao kao jedan od najtraktivnijih za gledanje. Posle pobeda od 6:1 i 4:1 nad Deri Sitijem, te 4:2 i 3:1 nad Ferencvarošem, ovaj put je morao da se pomiri sa porazom na gostovanju kod poljske Arke, ali uzbuđenja nije izostalo. Posle četiri gola pala su u razmaku od osam minuta, pobedu Arki doneo je podogak Rafala Sjemaskog za 3:2 u 90. minutu.

Šćepović pogodio, Videoton pao u Bordou! Mađarski tim ima šansu da se ispravi u revanšu posle poraza od 2:1.

Marko Nikolić je zabeležio prvi poraz na klupi Videotona, ali dobra vest za njega je da nije sve izgubljeno posle prvog duela u Francuskoj. Mađarski predstavnik u Ligi Evrope poražen je u Bordou sa 2:1, ali ima vremena da se ispravi narednog četvrtka kada bude ugostio Žirondince na svom terenu.

Senegalac Junus Sankare pobrinuo se za trijumf domaćina, nakon što je sjajno kaznio čak dva puta loše postavljenu odbranu Videotona u 18. i 33. minutu. Neverovatno je kako su se fudbaleri Bordoa prošetali do mreže gostiju i to je ono što doskorašnji trener Partizana mora da ispravi ako želi do plej-ofa za plasman u Ligu Evrope. Da nada za Videoton nastavi da živi pobrinuo se Marko Šćepović posle sjajne akcije iz 23. minuta kada je pogodio na pas Bosanca Šuljića. 

Videoton se dobro branio u većem delu meča, zadovoljni Bordo u nastavku jedva da im je zapretio, pa mađarski tim, uprkos porazu, itekako ima čemu da se nada. Vukašin Jovanović i Milan Gajić presedeli su čitav meč na klupi Bordoa, dok je Šćepoviću na drugoj strani u špicu društvo pravio veteran Danko Lazović.   

Na popravni će kroz sedam dana morati i belgijski Gent koji je odigrao mršavih 1:1 sa austrijskim Altahom na svom terenu. Reprezentativni štoper Stefan Mitrović odigrao je čitav meč za domaćine, ali će sa saigračima morati da se iskupi naredne nedelje za bledu pratiju od večeras.

Dinamo dobio, ali drhti pred put u Norvešku! Het-trik Žermena na debiju za Marselj, Everton jedva sa Vošinim dželatom...! 

Dinamo je slavio u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali Dinamo će drhtati u Norveškoj! Od Grenland uspeo je da postigne pogodak na Maksimiru, pa će mu za prolaz biti dovoljan i minimalan trijumf pred svojim navijačima - 2:1. U preostala dva meča od 20.45 slavili su još Marselj i Aberdin, a u onim od 21.00 Everton i Frajburg.  

Modri su bili bolji od norveškog predstavnika, kontrolisali su utakmicu u većem delu, međutim, imali su tu nesreću da im Nilsen u 20. minutu zatrese mrežu i zakomplikuje život. Uspeli su Hrvati da do kraja prvog dela potpuno preokrenu rezultat pogocimaHodžića i Žuniora Fernandeza - 31. i 41. minut - no u nastavku su samo promašivali, tako da se rezultat više nije menjao.

Isti rezultat poput Dinama na revanš nosi i Aberdin (trijumf nad grčkim Apolonom), dok će Marselj moći malo lakše da diše na gostovanju Ostendeu. U prvom susretu večeras na Velodromu najveći francuski klub slavio je sa 4:2. Letošnje pojačanje Olimpika Valer Žermen (8.000.000 evra, Monako) dao je tri gola na debiju i tako pokazao da će biti prava investicija...

A Everton nije oduševio na novoj evropskoj premijeri. Daleko od toga. Ružomberok koji smo imali prilike da gledamo u dvomeču sa Vojvodinom, taj skromni slovački tim, uspeo je da odoleva sve do 65. minuta na Gudisonu. Minimalnu prednost Englezima pred revanš obezbedio je Lejton Bejns - 1:0. Istim rezultatom nemački Frajurg dobio je Domžale...    

LIGA EVROPE - 3. kolo kvalifikacija:

Mlada Boleslav (Češka) - Skenderbeg (Albanija) 2:1 (1:0)
/Hramosta 42, Janoš 87 - Latifi 86/

Olimpik Donjeck (Ukrajina) - PAOK (Grčka) 1:1 (0:0)
/Bilenki 49 - Enrike 59/

Trakai (Litvanija) - Škendija (Makedonija) 2:1 (1:1)
/Maksimov 1, 52 - Žunior 39/

Makabi Tel Aviv (Izrael) - Panionios (Grčka) 1:0 (0:0)
/Kjartanson 48/

AEK Larnaka (Kipar) - Dinamo Minsk (Belorusija) 2:0 (1:0)
/Čamoro 42, Hevel 70/

AIK (Švedska) - Braga (Portugalija) 1:1 (1:1)
/Sundgren 18 - Raul 10/

Krasnodar (Rusija) - Lingbi (Danska) 1:1 (0:0)
/Leson 67 - Kjer 64/

Estersund (Švedska) - Fola Eš (Luksemburg) 1:0 (0:0)
/Baširu 50/

PSV (Holandija) - Osijek (Hrvatska) 0:1 (0:0)
/Barišić 57pen/

Šturm (Austrija) - Fenerbahče (Turska) 1:2 (1:2)
/Hirlender 10 - Marešić 22ag, Nojšteter 35/

Suduva (Litvanija) - Sion (Švajcarska) 2:0 (2:0)
/Rikardo 3ag, Janusauskas 9/

Utreht (Holandija) - Leh (Poljska) 0:0

Astra (Rumunija) - Oleksandrija (Ukrajina) 0:0

Botev (Bugarska) - Maritimo (Portugalija) 0:0

Dinamo Bukurešt (Rumunija) - Bilbao (Španija) 1:1 (0:1)
/Rivaldinjo 54 - Laport 21/

Bnei Jehuda (Izrael) - Zenit (Rusija) 0:2 (0:0)
/Krišito 59, Kokorin 90/

Arka (Poljska) - Mitjiland (Danska) 3:2 (2:2)
/Vinisijus 31, 39, Sjemasko 90 - Hasan 33, Del Hende 36/

Brondbi (Danska) - Hajduk Split (Hrvatska) 0:0

Krajova (Rumunija) - Milan (Italija) 0:1 (0:1)
/Rodrigez 44/

Bordo (Francuska) - Videoton (Mađarska) 2:1 (2:1)
/Sankare 18, 33 - Šćepović 23/

Crvena zvezda (Srbija) - Sparta (Češka) 2:0 (1:0)
/Boaći 13, Kanga 65/ 

Gent (Belgija) - Altah (Austrija) 1:1 (0:1)
/Kulibali 76 - Mahop 5/

Panatinaikos (Grčka) - Gabala (Azerbejdžan) 1:0 (1:0)
/Molins 37. penal/

Aberdin (Škotska) - Apolon (Grčka) 2:1 (1:0)
/Kristi 5, Šini 78 - Jander 59/

Dinamo Zagreb (Hrvatska) - Od Grenland (Norveška) 2:1 (2:1)
/Hodžić 31, Fernandez 41 - Nilsen 20/

Marselj (Francuska) - Ostende (Belgija) 4:2
/Žermen 2, 57, 82, Sanson 32 - Sijani 26pen, Musona 69/

Austrija Beč (Austrija) - AEL Limasol (Kipar) 0:0

Everton (Engleska)  - Ružomberok (Slovačka) 1:0 (0:0)
/Bejns 65/

Frajburg (Nemačka) - Domžale (Slovenija) 1:0 (1:0)
/Petersen 20/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar