ЛЕ: Звезда добила Спарту!

Прашка Спарта није оправдала улогу фаворита! И не само то, Црвена звезда је чешки тим разбила у првој утакмици трећег кола квалификаија за Лигу Европе и победила са само 2:0!

Фудбал 27.07.2017 | 22:49
ЛЕ: Звезда добила Спарту!
Сјајна Звезда носи 2:0 на реванш у Праг! Црвена звезда савладала је прашку Спарту у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе – Спарта 2:0 (1:0).

Голове за црвено беле постигли су Боаћи (13) и Канга (65), а могла је Звезда да постигне и још неки.

С друге стране, гости бледи, уз тек понеки покушај.

Звезда је први погодак постгила већ у четвртом минуту, али је гол Боаћија оправдано поништен због осфајда.

Црвено-бели су одиграли одличан меч, готово без грешке, пред више од 30.000 навијача на стадиону Рајко Митић, а само су их центриметри делили од још веће предности пред реванш у Прагу кроз седам дана.

Екипа Владана Милојевића кренула је енергично, са високим пресингом од првог минута, да би већ у уводних десетак минута имала две добре шансе преко расположеног Ричмонда Боаћија

Гањанин у први мах није успео да крунише велики напор који је уложио, приликом другог је Семих Каја готово са линије избацио лопту назад у поље, али у 13. минуту није било спаса.

Гелор Канга, без премца играч утакмице, искористио је непажне одбране ривала, брзо је извео прекид са четрдесетак метара и савршено упослио Боаћија, који је још једном био бржи од Дубравке – пре него што је пласирао лопту у мрежу за вођсто.

Оно што посебно може да импонује јесте приступ домаћина после вођства, као и у наставку меча – Звезда је наставила да притиска, држала је лопту у својим ногама, притом затворивши све прилазе својој мрежи, а могла је и до одласка на одмор барем још једном да затресе мрежу Спарте.

Најближи томе био је Мичел Доналд, који је на овом сусрету постао први капитен Странац у историји Црвене звезде, пошто је његов ударац главом са друге стативе завршио тик поред гола.

Наставак дуела донео нам је нешто спорији ритам, али чини се као резултат одлуке тренера Милојевића, који је и даље захтевао висок пресинг од својих саиграча, чекајући и најмању грешку за нови погодак. Ипак, све је могло да оде у другу страну у 64. минуту, када је Демијан ле Талек у последњи час срушио Срђана Плавшића, а ударац Марка Јанка после центаршута на другу стативу отишао је паралелно с гол линијом.

Међутим, само шесдесет секунди касније Маракана је поново прокључала, а Канга потврдио епитет најбољег играча меча. Наместио се, померио лопту на десну ногу на двадесетпет метара од гола и дивним ударцем унутрашњим делом копачке, од пречку, затресао мрежу.

Ни тада вицешампион Србије није стајао, наставио је да притиска екипу Андрее Страмачонија, која није могла да повеже два паса, док највећа жал остаје за шансом дебитанта Немање Радоњића.

Некадашњи вундеркид Партизана баш није имао среће да голом обележи деби за вољени клуб. Феноменално је преварио и потом претрчао ривала, да би затим паметно из 'мртвог угла' гађао кроз ноге противничког голмана, али се лопта после 'хода' по линији одбила од стативе назад у петерац.

Притискала је Звезда и у преосталих петнаестак минута, Спарта је у међувремену спорадично претила, али су или веома добра задња линија или сигурни Милан Борјан, такође дебитант, у сваком наврату правовремено реаговали.

Црвену звезда пре пута у Чешку очекује меч другог кола Суперлиге Србије, у недељу од 19 часова на Бањици против Рада.



Ово је Црвена звезда! Публика српског вицешампиона је дочекала оно што се чекало више од једне деценије на највећем српском стадиону, а то су потпуна доминација и победа против озбиљног европског противника! Изабраници Владана Милојевићасу на сјајан начин надиграли чешку Спарту и головима Ричмонда Боаћија и Гелора Канге стигли до озбиљне предности пред реванш за седам дана, а да су имали мало више среће могли су и до убедљивиље славља – 2:0 (1:0).

Предност јесте довољно убедљива да обезбеди миран пут и спокојну припрему утакмице у реваншу, али је још убедљивији био начин на који су црвено-бели надиграли противника који је пред овај двомеч означен за великог фаворита.   

Гости из Прага у уводним минутима утакмице од силине Звездиних напада нису били у стању да удахну свеж ваздух, па је капитулација као у нека сретна Звездина времена била неминовна. Ричмонд Боаћи је у четвртом минуту био у офсајду, али зато није у 12. када је добио лукаву лопту од Канге и матирао несигурног Дубравку. Ипак, популарна "Маракана" је потпуну експлозију доживела у 65. минуту, када је Гелор Канга евроголом зацементирао место играча утакмице. Мада је мало недостајало да потез меча ипак буде феноменална бравура Немање Радоњића седам минута касније, када је дебитант у црвено-белом дресу протутњао поред својих чувара, протурио лопту испод Дубравке, али лопта на чудесан начин није завршила у мрежи, иако је Звездина публика већ почела да слави трећи гол.

Све акције које је су прелазиле у опасност по гол Спарте стваране су управо из те Звездине агресије, високог пресинга и брзе предаје лопте, док је са друге стране Страмаћонијев тим угрожавао гол црвено-белих углавном из грешака домаћих или озбиљно уиграних корнера и прекида, који су у неколико наврата могли да буду кобни по готово незапосленог Милана Борјана.

На Спартиној игри је била видљива озбиљна неуиграност, што је Милојевићев тим углавном добро користио и спречавао да се на терену прикаже квалитет који поседује чешки великан. Ипак, Звезда је била та која је диктирала темпо. Трио Доналд, Јовичић, Канга добио је готово сваки окршај са Манђеком, Маречеком и Фридеком, што је представљало кључни разлог доминације домаћег тима, али и сјајни Ричмонд Боаћи, који је још на самом старту утакмице утерао страх у кости несигурном Лукашу Штетини.

Бекови Стојковић и Родић су били на висини задатка, први у офанзиви други у дефанзиви, мада је некадашњи бек Чукаричког на свом боку имао огромну помоћ снажног Немање Милића, што му је значајно олакшало посао у одбрани. Прави потез је било увођењеРадоњића уместо Рикардиња, али суперталентовани офанзивни везиста ипак није успео да већ у првој утакмици обезбеди свом тиму пролаз у плеј-оф Лиге Европе. 

Међутим, после овакве изведбе плеј оф више никоме не изгледа немогућ. А можда и више од тог плеј офа...

Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: око 32.816;
Судија: Сергеј Лапочник (Русија);

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан - Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић - Доналд, Јовичић - Милић (од 74. Гобељић), Канга, Рикардињо (од 61. Радоњић), Боаћи (од 87’ Пешић).

Спарта Праг (4-3-3): Дубравка - Каравајев, Каја, Штетина, Ватажелу (од 46. Лафата) - Манђек, Маречек, Фридек - Плавшић (од 77’ Бен Хаим), Јанко, Јулиш (од 46. Чивић).

Извор: Б92/моззартспорт/Ало

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Делија

27.07.2017 21:11

Звезда Оооооооо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звезда БЛ

28.07.2017 01:08

Одавно нисам задовољнији напустио стадион након утакмице! Браво за играче и тренера!!

ОДГОВОРИТЕ