LE: Zvezda dobila Spartu!

Praška Sparta nije opravdala ulogu favorita! I ne samo to, Crvena zvezda je češki tim razbila u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikaija za Ligu Evrope i pobedila sa samo 2:0!

Fudbal 27.07.2017 | 22:49
LE: Zvezda dobila Spartu!
Sjajna Zvezda nosi 2:0 na revanš u Prag! Crvena zvezda savladala je prašku Spartu u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope – Sparta 2:0 (1:0).

Golove za crveno bele postigli su Boaći (13) i Kanga (65), a mogla je Zvezda da postigne i još neki.

S druge strane, gosti bledi, uz tek poneki pokušaj.

Zvezda je prvi pogodak postgila već u četvrtom minutu, ali je gol Boaćija opravdano poništen zbog osfajda.

Crveno-beli su odigrali odličan meč, gotovo bez greške, pred više od 30.000 navijača na stadionu Rajko Mitić, a samo su ih centrimetri delili od još veće prednosti pred revanš u Pragu kroz sedam dana.

Ekipa Vladana Milojevića krenula je energično, sa visokim presingom od prvog minuta, da bi već u uvodnih desetak minuta imala dve dobre šanse preko raspoloženog Ričmonda Boaćija

Ganjanin u prvi mah nije uspeo da kruniše veliki napor koji je uložio, prilikom drugog je Semih Kaja gotovo sa linije izbacio loptu nazad u polje, ali u 13. minutu nije bilo spasa.

Gelor Kanga, bez premca igrač utakmice, iskoristio je nepažne odbrane rivala, brzo je izveo prekid sa četrdesetak metara i savršeno uposlio Boaćija, koji je još jednom bio brži od Dubravke – pre nego što je plasirao loptu u mrežu za vođsto.

Ono što posebno može da imponuje jeste pristup domaćina posle vođstva, kao i u nastavku meča – Zvezda je nastavila da pritiska, držala je loptu u svojim nogama, pritom zatvorivši sve prilaze svojoj mreži, a mogla je i do odlaska na odmor barem još jednom da zatrese mrežu Sparte.

Najbliži tome bio je Mičel Donald, koji je na ovom susretu postao prvi kapiten Stranac u istoriji Crvene zvezde, pošto je njegov udarac glavom sa druge stative završio tik pored gola.

Nastavak duela doneo nam je nešto sporiji ritam, ali čini se kao rezultat odluke trenera Milojevića, koji je i dalje zahtevao visok presing od svojih saigrača, čekajući i najmanju grešku za novi pogodak. Ipak, sve je moglo da ode u drugu stranu u 64. minutu, kada je Demijan le Talek u poslednji čas srušio Srđana Plavšića, a udarac Marka Janka posle centaršuta na drugu stativu otišao je paralelno s gol linijom.

Međutim, samo šesdeset sekundi kasnije Marakana je ponovo proključala, a Kanga potvrdio epitet najboljeg igrača meča. Namestio se, pomerio loptu na desnu nogu na dvadesetpet metara od gola i divnim udarcem unutrašnjim delom kopačke, od prečku, zatresao mrežu.

Ni tada vicešampion Srbije nije stajao, nastavio je da pritiska ekipu Andree Stramačonija, koja nije mogla da poveže dva pasa, dok najveća žal ostaje za šansom debitanta Nemanje Radonjića.

Nekadašnji vunderkid Partizana baš nije imao sreće da golom obeleži debi za voljeni klub. Fenomenalno je prevario i potom pretrčao rivala, da bi zatim pametno iz 'mrtvog ugla' gađao kroz noge protivničkog golmana, ali se lopta posle 'hoda' po liniji odbila od stative nazad u peterac.

Pritiskala je Zvezda i u preostalih petnaestak minuta, Sparta je u međuvremenu sporadično pretila, ali su ili veoma dobra zadnja linija ili sigurni Milan Borjan, takođe debitant, u svakom navratu pravovremeno reagovali.

Crvenu zvezda pre puta u Češku očekuje meč drugog kola Superlige Srbije, u nedelju od 19 časova na Banjici protiv Rada.



Ovo je Crvena zvezda! Publika srpskog vicešampiona je dočekala ono što se čekalo više od jedne decenije na najvećem srpskom stadionu, a to su potpuna dominacija i pobeda protiv ozbiljnog evropskog protivnika! Izabranici Vladana Milojevićasu na sjajan način nadigrali češku Spartu i golovima Ričmonda Boaćija i Gelora Kange stigli do ozbiljne prednosti pred revanš za sedam dana, a da su imali malo više sreće mogli su i do ubedljivilje slavlja – 2:0 (1:0).

Prednost jeste dovoljno ubedljiva da obezbedi miran put i spokojnu pripremu utakmice u revanšu, ali je još ubedljiviji bio način na koji su crveno-beli nadigrali protivnika koji je pred ovaj dvomeč označen za velikog favorita.   

Gosti iz Praga u uvodnim minutima utakmice od siline Zvezdinih napada nisu bili u stanju da udahnu svež vazduh, pa je kapitulacija kao u neka sretna Zvezdina vremena bila neminovna. Ričmond Boaći je u četvrtom minutu bio u ofsajdu, ali zato nije u 12. kada je dobio lukavu loptu od Kange i matirao nesigurnog Dubravku. Ipak, popularna "Marakana" je potpunu eksploziju doživela u 65. minutu, kada je Gelor Kanga evrogolom zacementirao mesto igrača utakmice. Mada je malo nedostajalo da potez meča ipak bude fenomenalna bravura Nemanje Radonjića sedam minuta kasnije, kada je debitant u crveno-belom dresu protutnjao pored svojih čuvara, proturio loptu ispod Dubravke, ali lopta na čudesan način nije završila u mreži, iako je Zvezdina publika već počela da slavi treći gol.

Sve akcije koje je su prelazile u opasnost po gol Sparte stvarane su upravo iz te Zvezdine agresije, visokog presinga i brze predaje lopte, dok je sa druge strane Stramaćonijev tim ugrožavao gol crveno-belih uglavnom iz grešaka domaćih ili ozbiljno uigranih kornera i prekida, koji su u nekoliko navrata mogli da budu kobni po gotovo nezaposlenog Milana Borjana.

Na Spartinoj igri je bila vidljiva ozbiljna neuigranost, što je Milojevićev tim uglavnom dobro koristio i sprečavao da se na terenu prikaže kvalitet koji poseduje češki velikan. Ipak, Zvezda je bila ta koja je diktirala tempo. Trio Donald, Jovičić, Kanga dobio je gotovo svaki okršaj sa Manđekom, Marečekom i Fridekom, što je predstavljalo ključni razlog dominacije domaćeg tima, ali i sjajni Ričmond Boaći, koji je još na samom startu utakmice uterao strah u kosti nesigurnom Lukašu Štetini.

Bekovi Stojković i Rodić su bili na visini zadatka, prvi u ofanzivi drugi u defanzivi, mada je nekadašnji bek Čukaričkog na svom boku imao ogromnu pomoć snažnog Nemanje Milića, što mu je značajno olakšalo posao u odbrani. Pravi potez je bilo uvođenjeRadonjića umesto Rikardinja, ali supertalentovani ofanzivni vezista ipak nije uspeo da već u prvoj utakmici obezbedi svom timu prolaz u plej-of Lige Evrope. 

Međutim, posle ovakve izvedbe plej of više nikome ne izgleda nemoguć. A možda i više od tog plej ofa...

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: oko 32.816;
Sudija: Sergej Lapočnik (Rusija);

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Stojković, Savić, Le Talek, Rodić - Donald, Jovičić - Milić (od 74. Gobeljić), Kanga, Rikardinjo (od 61. Radonjić), Boaći (od 87’ Pešić).

Sparta Prag (4-3-3): Dubravka - Karavajev, Kaja, Štetina, Vataželu (od 46. Lafata) - Manđek, Mareček, Fridek - Plavšić (od 77’ Ben Haim), Janko, Juliš (od 46. Čivić).

Izvor: B92/mozzartsport/Alo

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Delija

27.07.2017 21:11

Zvezda Oooooooo....

ODGOVORITE
Name

Zvezda BL

28.07.2017 01:08

Odavno nisam zadovoljniji napustio stadion nakon utakmice! Bravo za igrače i trenera!!

ODGOVORITE