Шведска: Чистка због афера

Премијер Шведске одлучио да реконструише владу након афере у којој се открило да су повјерљиви подаци шведских државних институција доспјели у руке Срба.

Свијет 27.07.2017 | 13:13
Шведска: Чистка због афера
Подсјетимо, опозиција у шведској је најавила дан раније да ће затражити одговорност министра одбране и унутрашњих послова, а можда и министарка инфраструктуре, због скандала у вези са цурењем осетљивих података.

Скандал са поверљивим информацијама о грађанима Шведске, које су доспеле у руке српских радника, могао би да изазове највец́у кризу владе ове скандинавске земље. Ово за „Вечерње новости“ каже Микаел Делин, новинар шведског листа „Дагенс нихетер“, који је први открио велику аферу.

Бирократским пропустом угрожена је сигурност базе података у којој се, између осталог, налазе имена свих људи у полицијским регистрима, заштиц́ених сведока, као и подаци о носивости свих путева и мостова, као и имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства у Шведској.

„Причу су откриле наше новине тек када је бивша директорка Агенције за саобрац́ај кажњена. До овог мјесеца нико није знао ништа о истрази у овом случају. Јавност је забринута, јер су повјерљиви подаци о грађанима у Шведској уопште доступни једној агенцији. И сам премијер је рекао да је ријеч о озбиљној причи. Треба истац́и да нема доказа да су те информације злоупотребљене, нити у Србији, ни у било којој другој земљи. Забрињавајуц́е је ипак да особе које нису прошле безбедносне провере имају приступ тим базама. Кључно питање за нас је зашто су шведске агенције унајмиле стране компаније, а да нису спровели одговарајуц́е провјере и контроле сигурности“, каже Делин.

У међувремену, из Министарства спољних послова Републике Србије потврдили су да нико у Шведској није контактирао са српском амбасадом.

Из компаније Ај-Би-Ем одговорили су да не коментаришу о својим клијентима и упутили нас за даља питања на шведску Агенцију за саобрац́ај. Од компаније Ен-Си-Ар одговори тек треба да стигну…

Према незваничним информацијама, Швеђанима су позната имена српских радника који су имали приступ базама са осјетљивим подацима. Агенција за саобрац́ај наводно само је једна од многих шведских владиних агенција која користи услуге страних фирми.

Проблем је настао у септембру 2015, када је посао одржавања база података и друге ИТ дјелатности препустила компанијама Ај-Би-Ем у Чешкој и Ен-Си-Ар  у Србији. Те године, 14 Срба је дошло у Шведску на додатне обуке.

Иако ти запослени немају увид у комуникацију унутар шведских институција која је криптована, подозрење је услиједило јер је први пут неко ван шведских служби дошао тако близу „осетљивим“ и обимним подацима.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Шведска је корак до колапса

27.07.2017 18:18

Малтене сваки Иранац, Турцин итд спијунира за своју земљу и од тога има фин извор прихода. То Сведјани знају па су заврнули све путе у Владине слузбе странцима. То са Србима је кап у дубоком мору. Не морате се ви стресати због цланака. За два дана цитацете и горе. Тако је у Сведској.

ОДГОВОРИТЕ