Švedska: Čistka zbog afera

Premijer Švedske odlučio da rekonstruiše vladu nakon afere u kojoj se otkrilo da su povjerljivi podaci švedskih državnih institucija dospjeli u ruke Srba.

Svijet 27.07.2017 | 13:13
Švedska: Čistka zbog afera
Podsjetimo, opozicija u švedskoj je najavila dan ranije da će zatražiti odgovornost ministra odbrane i unutrašnjih poslova, a možda i ministarka infrastrukture, zbog skandala u vezi sa curenjem osetljivih podataka.

Skandal sa poverljivim informacijama o građanima Švedske, koje su dospele u ruke srpskih radnika, mogao bi da izazove najveću krizu vlade ove skandinavske zemlje. Ovo za „Večernje novosti“ kaže Mikael Delin, novinar švedskog lista „Dagens niheter“, koji je prvi otkrio veliku aferu.

Birokratskim propustom ugrožena je sigurnost baze podataka u kojoj se, između ostalog, nalaze imena svih ljudi u policijskim registrima, zaštićenih svedoka, kao i podaci o nosivosti svih puteva i mostova, kao i imena, slike i adrese pilota ratnog vazduhoplovstva u Švedskoj.

„Priču su otkrile naše novine tek kada je bivša direktorka Agencije za saobraćaj kažnjena. Do ovog mjeseca niko nije znao ništa o istrazi u ovom slučaju. Javnost je zabrinuta, jer su povjerljivi podaci o građanima u Švedskoj uopšte dostupni jednoj agenciji. I sam premijer je rekao da je riječ o ozbiljnoj priči. Treba istaći da nema dokaza da su te informacije zloupotrebljene, niti u Srbiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji. Zabrinjavajuće je ipak da osobe koje nisu prošle bezbednosne provere imaju pristup tim bazama. Ključno pitanje za nas je zašto su švedske agencije unajmile strane kompanije, a da nisu sproveli odgovarajuće provjere i kontrole sigurnosti“, kaže Delin.

U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije potvrdili su da niko u Švedskoj nije kontaktirao sa srpskom ambasadom.

Iz kompanije Aj-Bi-Em odgovorili su da ne komentarišu o svojim klijentima i uputili nas za dalja pitanja na švedsku Agenciju za saobraćaj. Od kompanije En-Si-Ar odgovori tek treba da stignu…

Prema nezvaničnim informacijama, Šveđanima su poznata imena srpskih radnika koji su imali pristup bazama sa osjetljivim podacima. Agencija za saobraćaj navodno samo je jedna od mnogih švedskih vladinih agencija koja koristi usluge stranih firmi.

Problem je nastao u septembru 2015, kada je posao održavanja baza podataka i druge IT djelatnosti prepustila kompanijama Aj-Bi-Em u Češkoj i En-Si-Ar  u Srbiji. Te godine, 14 Srba je došlo u Švedsku na dodatne obuke.

Iako ti zaposleni nemaju uvid u komunikaciju unutar švedskih institucija koja je kriptovana, podozrenje je uslijedilo jer je prvi put neko van švedskih službi došao tako blizu „osetljivim“ i obimnim podacima.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Švedska je korak do kolapsa

27.07.2017 20:18

Maltene svaki Iranac, Turcin itd spijunira za svoju zemlju i od toga ima fin izvor prihoda. To Svedjani znaju pa su zavrnuli sve pute u Vladine sluzbe strancima. To sa Srbima je kap u dubokom moru. Ne morate se vi stresati zbog clanaka. Za dva dana citacete i gore. Tako je u Svedskoj.

ODGOVORITE