"Казнили" платом од 4.000 марака

Одлуком Првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ, Горан Салиховић је због низа злоупотреба свог положаја и овлаштења смијењен са функције главног тужиоца Тужилаштва БиХ, и од сада ће у тој институцији радити као "обични" тужилац.

Босна и Херцеговина 27.07.2017 | 10:49
"Казнили" платом од 4.000 марака
Дисциплински поступак који је посљедњих мјесеци вођен против Салиховића разоткрио је флагрантно кршење етике главног државног тужиоца. 

У тужби је, између осталог, наведено да је Салиховић пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које за то нису законом овлаштене, мијешао се у поступање судије или тужиоца...

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Високог судског и тужилачког вијећа.

Салиховић је својим понашањем, како се наводи, довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Државног тужилаштва.

Упркос томе што је Првостепена дисциплинска комисија дијелом потврдила да је Салиховић починио ове, изузетно озбиљне прекршаје, то, ипак, није било довољно да се Горану Салиховићу уручи отказ. Умјесто тога, Салиховић ће наставити радити у Тужилаштву БиХ и за то ће, као и други државни тужиоци, примати плату у износу од око 4.000 КМ мјесечно.

Случај Горана Салиховића готово је идентичан ономе његовог претходника, бившег главног државног тужиоца Милорада Барашина.

За главног тужиоца Тужилаштва БиХ Барашин је именован 2009. године и на тој функцији је провео непуне двије године прије него што је смијењен одлуком ВСТВ-а, и то због "непримјерених контаката" са припадницима криминалног миљеа.



Барашинова смјена услиједила је након објаве видеоснимка који је доспио у медије, а на којем се види како главни државни тужилац у једном угоститељском објекту опуштено ћаска са Слободаном Тешићем, познатим међународним трговцем оружјем.

Као и Салиховић, Барашин је "кажњен" премјештајем на мјесто тужиоца у Посебни одјел за ратне злочине, гдје и данас ради. Тренутно је тужилац у предмету који се води против Слободана Карагића за ратне злочине на подручју Добоја.

Према незваничним информацијама, одлука ВСТВ-а о благом укору Барашина и његовом премјештају на друго радно мјесто донесена је након што је Барашин покајнички признао да је погријешио када се састао са Слободаном Тешићем и његовим босанским партнером Драганом Капетином.

Током дисциплинског поступка, међутим, није доказано да је Барашин помагао трговцима оружјем, да је остварио материјалну корист или утјецао на истрагу која је у Тужилаштву БиХ, због сумњивих милионских трансфера новца на Тешићевим банковним рачунима у Сарајеву, отворена још 2010. године.

Интересантно је да су и у дисциплинском поступку против Салиховића, једнако као и у случају Барашин, наводи дисциплинског тужиоца само половично уважени. Наиме, Салиховићева одговорност утврђена је у дијелу који се односи на "било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва", те "намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Вијећа".

С друге стране, одбијена је тужба против њега везана за дисциплинске прекршаје „омогућавање вршења дужности тужиоца особама које на то нису законом овлаштене" и "мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструирања или потцјењивања њихових активности".

Откако је премјештен у Посебно одјељење за ратне злочине, некадашњи главни тужилац Барашин стигао је напредовати и у академској каријери - прошле године је на престижном Паневропском универзитету „Аперион“ у Бањој Луци одбранио докторску дисертацију на тему "Кривична дјела примања и давања мита, кривично-правни и криминалистички аспект". Његове колеге су по ходницима Тужилаштва шапутале да ако ико зна знање о поменутој теми, онда је то Барашин...

Иначе, у вријеме док је био главни тужилац, Барашин је мјесечно зарађивао близу 7.000 КМ. Незнатно мању плату имао је његов насљедник Горан Салиховић, који је на позицију главног тужиоца именован упркос чињеници да у својој каријери ње подигао нити једну оптужницу.

Према подацима Пореске управе Федерације БиХ објављеним крајем 2013. године, Салиховић је примао плату у износу од 5.648 КМ. На плату је имао право и док је био суспендован, односно док је против њега трајала истрага.

Иако су њихове плате "пословна тајна", незванично, тужиоци Тужилаштва БиХ зарађују у просјеку око 4.000 КМ мјесечно. На истом платном списку убудуће ће бити и Горан Салиховић, који ће се морати помирити са нешто скромнијим примањима од оних која је имао као главни тужилац.

Наравно, уколико Другостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ не одлучи другачије, иако би то било право изненађење.

Извор: Фактор.ба

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ја

27.07.2017 08:57

Не знам да ово некога мозе зацудити. Људи на врху су недодирљиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

27.07.2017 09:41

ТАЦНО НЕДОДИРЉИВИ. НЕЗАКОНИТО ЗАПОСЉАВАЊЕ У "ЕЛЕКТРОПРЕНОС БИХ" НИКАКО ДА УГЛЕДА ПРАВОСУДНИ ЕПИЛОГ, ЈЕР СУ ТАМО НЕЗАКОНИТО ЗАПОСЛЕНА ДЈЕЦА.....! ХЕЈ, ХЕЈ ТУЗИЛАСТВО БИХ???

Name

лwрст

27.07.2017 10:12

Каква "дрзава" такав и суд. Након 25 година заједницке изградње оваквих институција досло је вријеме да свако покуса за себе да уради несто боље. Од овога нема будуцности низакога!

Name

Коwалски

27.07.2017 11:00

Казнили ИХ платом...

Name

кд

27.07.2017 14:02

Ма тузилатва деру на дјелима насиља у породици и сумским крадјама цовјек усјекао пет метара дрва и добио сест мјесеци затвора а види овог главоње.

Name

БОБА

27.07.2017 09:00

МНОГИ СУ ДАВНО УШЛИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ.ЊИМА НЕ ТРЕБА ШВИЦАРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њима више добро, нама више зла

27.07.2017 13:42

И Америка, и Русија, и Швица, и егзотична острва...њима је овде РАЈ.

Name

Турбоскара

27.07.2017 09:00

Па ово нема нигдје требао би се филм снимати о овој земљи.А ти народе лези кулирај као да се ниста не десава.Колко смо јадни јадни да јаднији немоземо бити.Ма нису они ниста криви ми смо тако нам И треба.Само тако, стоку сто да не кад нико не реагује свака цаст мајстори.А сад би откопали орузије И побили се све три стране само тако неби се стедило ни младо старо а овако кад нас хандре ми ниста стварно смо изгубили свако достојанство

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.07.2017 09:01

Па ко да га осуди мафија ајде баталите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Награда

27.07.2017 11:32

Зар је осуђен?

Name

јово

27.07.2017 09:04

Казните и мене са таквом платом

ОДГОВОРИТЕ
Name

У име народа

27.07.2017 09:06

Откад нам Запад овдје упали свјетло, настаде нам мркли мрак. Хвала им, иако не знам шта смо им урадили, чиме смо све ово заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.07.2017 09:10

Види му лица силовног и бахатог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просјечни Рогатичанин

27.07.2017 10:07

Ко украде кокошку скину му главу, ко украде милионе скину му капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отприлике

27.07.2017 11:33

Или унаприједи на свим пољима.

Name

А дисциплинске комисије

27.07.2017 10:51

Ја чим сам видио да је у дисциплинској комисији Синиша Врањеш тужилац за кога се каже да је Додиков човјек знао сам да ту нешто није у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

27.07.2017 11:03

Ово је јад и чемер. И Барашин и Салиховић тужиоци па они су требали бити осуђени а не враћени опет за тужиоце. И шта очекивати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ, држава?

27.07.2017 11:18

Каква држава такав и суд.Само још један доказ немогуће мисије.Упркос свим напорима међународне заједнице да успостави њене темеље, заиста не иде.Без обзира на националност порука свим часним грађанима у БиХ је јасна. Наде нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

27.07.2017 11:59

Ово нигдје нема. Исплати се бити криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

27.07.2017 13:02

Мене висе брину ове њихове плате, са 4-5 хиљада плате мозе да зиви 4 породице, јебем ти овакву дрзаву и овакву неправду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

27.07.2017 17:55

Који одвратни ликови. И шта раде. Зло.

ОДГОВОРИТЕ