"Kaznili" platom od 4.000 maraka

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Goran Salihović je zbog niza zloupotreba svog položaja i ovlaštenja smijenjen sa funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i od sada će u toj instituciji raditi kao "obični" tužilac.

Bosna i Hercegovina 27.07.2017 | 10:49
"Kaznili" platom od 4.000 maraka
Disciplinski postupak koji je posljednjih mjeseci vođen protiv Salihovića razotkrio je flagrantno kršenje etike glavnog državnog tužioca. 

U tužbi je, između ostalog, navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca...

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Salihović je svojim ponašanjem, kako se navodi, doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Uprkos tome što je Prvostepena disciplinska komisija dijelom potvrdila da je Salihović počinio ove, izuzetno ozbiljne prekršaje, to, ipak, nije bilo dovoljno da se Goranu Salihoviću uruči otkaz. Umjesto toga, Salihović će nastaviti raditi u Tužilaštvu BiH i za to će, kao i drugi državni tužioci, primati platu u iznosu od oko 4.000 KM mjesečno.

Slučaj Gorana Salihovića gotovo je identičan onome njegovog prethodnika, bivšeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina.

Za glavnog tužioca Tužilaštva BiH Barašin je imenovan 2009. godine i na toj funkciji je proveo nepune dvije godine prije nego što je smijenjen odlukom VSTV-a, i to zbog "neprimjerenih kontakata" sa pripadnicima kriminalnog miljea.



Barašinova smjena uslijedila je nakon objave videosnimka koji je dospio u medije, a na kojem se vidi kako glavni državni tužilac u jednom ugostiteljskom objektu opušteno ćaska sa Slobodanom Tešićem, poznatim međunarodnim trgovcem oružjem.

Kao i Salihović, Barašin je "kažnjen" premještajem na mjesto tužioca u Posebni odjel za ratne zločine, gdje i danas radi. Trenutno je tužilac u predmetu koji se vodi protiv Slobodana Karagića za ratne zločine na području Doboja.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka VSTV-a o blagom ukoru Barašina i njegovom premještaju na drugo radno mjesto donesena je nakon što je Barašin pokajnički priznao da je pogriješio kada se sastao sa Slobodanom Tešićem i njegovim bosanskim partnerom Draganom Kapetinom.

Tokom disciplinskog postupka, međutim, nije dokazano da je Barašin pomagao trgovcima oružjem, da je ostvario materijalnu korist ili utjecao na istragu koja je u Tužilaštvu BiH, zbog sumnjivih milionskih transfera novca na Tešićevim bankovnim računima u Sarajevu, otvorena još 2010. godine.

Interesantno je da su i u disciplinskom postupku protiv Salihovića, jednako kao i u slučaju Barašin, navodi disciplinskog tužioca samo polovično uvaženi. Naime, Salihovićeva odgovornost utvrđena je u dijelu koji se odnosi na "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva", te "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

S druge strane, odbijena je tužba protiv njega vezana za disciplinske prekršaje „omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene" i "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti".

Otkako je premješten u Posebno odjeljenje za ratne zločine, nekadašnji glavni tužilac Barašin stigao je napredovati i u akademskoj karijeri - prošle godine je na prestižnom Panevropskom univerzitetu „Aperion“ u Banjoj Luci odbranio doktorsku disertaciju na temu "Krivična djela primanja i davanja mita, krivično-pravni i kriminalistički aspekt". Njegove kolege su po hodnicima Tužilaštva šaputale da ako iko zna znanje o pomenutoj temi, onda je to Barašin...

Inače, u vrijeme dok je bio glavni tužilac, Barašin je mjesečno zarađivao blizu 7.000 KM. Neznatno manju platu imao je njegov nasljednik Goran Salihović, koji je na poziciju glavnog tužioca imenovan uprkos činjenici da u svojoj karijeri nje podigao niti jednu optužnicu.

Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH objavljenim krajem 2013. godine, Salihović je primao platu u iznosu od 5.648 KM. Na platu je imao pravo i dok je bio suspendovan, odnosno dok je protiv njega trajala istraga.

Iako su njihove plate "poslovna tajna", nezvanično, tužioci Tužilaštva BiH zarađuju u prosjeku oko 4.000 KM mjesečno. Na istom platnom spisku ubuduće će biti i Goran Salihović, koji će se morati pomiriti sa nešto skromnijim primanjima od onih koja je imao kao glavni tužilac.

Naravno, ukoliko Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ne odluči drugačije, iako bi to bilo pravo iznenađenje.

Izvor: Faktor.ba

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Ja

27.07.2017 08:57

Ne znam da ovo nekoga moze zacuditi. Ljudi na vrhu su nedodirljivi

ODGOVORITE
Name

Gile

27.07.2017 09:41

TACNO NEDODIRLJIVI. NEZAKONITO ZAPOSLJAVANJE U "ELEKTROPRENOS BIH" NIKAKO DA UGLEDA PRAVOSUDNI EPILOG, JER SU TAMO NEZAKONITO ZAPOSLENA DJECA.....! HEJ, HEJ TUZILASTVO BIH???

Name

lwrst

27.07.2017 10:12

Kakva "drzava" takav i sud. Nakon 25 godina zajednicke izgradnje ovakvih institucija doslo je vrijeme da svako pokusa za sebe da uradi nesto bolje. Od ovoga nema buducnosti nizakoga!

Name

Kowalski

27.07.2017 11:00

Казнили ИХ платом...

Name

kd

27.07.2017 14:02

Ma tuzilatva deru na djelima nasilja u porodici i sumskim kradjama covjek usjekao pet metara drva i dobio sest mjeseci zatvora a vidi ovog glavonje.

Name

BOBA

27.07.2017 09:00

MNOGI SU DAVNO UŠLI U EVROPSKU UNIJU.NJIMA NE TREBA ŠVICARSKA.

ODGOVORITE
Name

Njima više dobro, nama više zla

27.07.2017 13:42

I Amerika, i Rusija, i Švica, i egzotična ostrva...njima je ovde RAJ.

Name

Turboskara

27.07.2017 09:00

Pa ovo nema nigdje trebao bi se film snimati o ovoj zemlji.A ti narode lezi kuliraj kao da se nista ne desava.Kolko smo jadni jadni da jadniji nemozemo biti.Ma nisu oni nista krivi mi smo tako nam I treba.Samo tako, stoku sto da ne kad niko ne reaguje svaka cast majstori.A sad bi otkopali oruzije I pobili se sve tri strane samo tako nebi se stedilo ni mlado staro a ovako kad nas handre mi nista stvarno smo izgubili svako dostojanstvo

ODGOVORITE
Name

borac

27.07.2017 09:01

Pa ko da ga osudi mafija ajde batalite.

ODGOVORITE
Name

Nagrada

27.07.2017 11:32

Zar je osuđen?

Name

jovo

27.07.2017 09:04

Kaznite i mene sa takvom platom

ODGOVORITE
Name

U ime naroda

27.07.2017 09:06

Otkad nam Zapad ovdje upali svjetlo, nastade nam mrkli mrak. Hvala im, iako ne znam šta smo im uradili, čime smo sve ovo zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.07.2017 09:10

Vidi mu lica silovnog i bahatog.

ODGOVORITE
Name

Prosječni Rogatičanin

27.07.2017 10:07

Ko ukrade kokošku skinu mu glavu, ko ukrade milione skinu mu kapu.

ODGOVORITE
Name

Otprilike

27.07.2017 11:33

Ili unaprijedi na svim poljima.

Name

A disciplinske komisije

27.07.2017 10:51

Ja čim sam vidio da je u disciplinskoj komisiji Siniša Vranješ tužilac za koga se kaže da je Dodikov čovjek znao sam da tu nešto nije u redu

ODGOVORITE
Name

Saša

27.07.2017 11:03

Ovo je jad i čemer. I Barašin i Salihović tužioci pa oni su trebali biti osuđeni a ne vraćeni opet za tužioce. I šta očekivati....

ODGOVORITE
Name

BiH, država?

27.07.2017 11:18

Kakva država takav i sud.Samo još jedan dokaz nemoguće misije.Uprkos svim naporima međunarodne zajednice da uspostavi njene temelje, zaista ne ide.Bez obzira na nacionalnost poruka svim časnim građanima u BiH je jasna. Nade nema!

ODGOVORITE
Name

General

27.07.2017 11:59

Ovo nigdje nema. Isplati se biti kriminalac.

ODGOVORITE
Name

...

27.07.2017 13:02

Mene vise brinu ove njihove plate, sa 4-5 hiljada plate moze da zivi 4 porodice, jebem ti ovakvu drzavu i ovakvu nepravdu

ODGOVORITE
Name

Fuj

27.07.2017 17:55

Koji odvratni likovi. I šta rade. Zlo.

ODGOVORITE