Крах доживи сваки пети брак

Већ годинама Републиком Српском хара поражавајућа статистика према којој сваки пети брак пуца.

Босна и Херцеговина 27.07.2017 | 07:40
Крах доживи сваки пети брак
Експерти за ову проблематику као разлоге наводе превелика очекивања, као и све веће борављење партнера ван куће и породице, али ту су и егзистенцијални проблеми и друге несугласице.

Наиме, према подацима Републичког завода за статистику Републике Српске, током 2016. године склопљена су 5.563 брака, што је у односу на претходну годину 332 брака мање, док се 1.025 брачних парова развело.

Статистичари закључују да је сваки пети склопљени брак у РС завршио разводом.

"Данашњи бракови имају нове, савремене критеријуме, више се не заснивају на традиционалним схватањима. До кризе брака долази и због самих креатора. Жене све више теже ка самосталности и друштвеној ангажованости. Оба партнера много времена проводе и ван куће и круга породице, што такође утиче на нестабилност", каже Драго Вуковић, професор социологије на Одсјеку за филозофију и социологију Универзитета у Источном Сарајеву.

Стручњаци као разлог због којег многи бракови доживе крах наводе и велика очекивања која чак нису ни реална. Једна Бањалучанка која се развела прошле године каже да је са бившим мужем била у вези неколико година, те да је и тада видјела да међу њима постоје разлике, али да је сматрала да ће се оне временом кориговати.

"Међутим, у браку су те разлике биле још очигледније. Боравили смо под истим кровом, с тим да је он вријеме проводио ван куће, на послу или с друштвом остајао у кафани. Често смо се свађали. Кад је стигла беба, он је још више бјежао од одговорности и заједничког живота. Бринула сам сама и о дјетету и о кући, а он је свако подсјећање на обавезе тумачио тиме да га 'гушим'. Развели смо се и, срећом, остали у коректним односима због дјетета", рекла је она.

Центар за социјални рад је као орган старатељства према Породичном закону РС надлежан за спровођење мирења брачних партнера који имају малољетну дјецу и који имају намјеру да поднесу тужбу или споразумни приједлог за развод брака код суда.

Према евиденцији Центра за социјални рад Бањалука, број поступака мирења брачних партнера је у протеклим годинама у благом порасту. Истовремено, примјетан је повећан број захтјева за уређење одржавања личног односа с дјецом, а највећи пораст када је у питању заштита породице и дјеце је забиљежен у оквиру категорије породица са поремећеним породичним односима.

"Оно што у нашем систему тренутно недостаје јесу предбрачна савјетовалишта. Истраживања су показала, а и наше статистике, да значајан удио у укупном броју развода имају партнери који су разочарани због неиспуњених очекивања од брака и породице. То је само једно од питања с којима се ради у оквиру предбрачних савјетовања, тј. очекивања од брака и породице", прича Сандра Добријевић-Шипка, координатор за истраживање и развој Центра за социјални рад Бањалука.

Истиче да Центар у оквиру својих капацитета има породично савјетовалиште, које је јавна и бесплатна услуга намијењена раду са свим породицама у кризи.

На крају, наглашава, а у свјетлу дешавања у Србији, када су убијене двије жене и дијете, пракса је, нажалост, показала да често недоречени системи и дуготрајни поступци могу да имају кобне посљедице, што показује додатно велику одговорност центара за социјални рад у раду са породицама.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

модрицанин

27.07.2017 09:22

Ја Муслим да је Модрица у врху по проценту развода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица се прица

29.07.2017 06:26

Кад се из људског бица разним манипулацијама одстране,постовање,морал,цовецност,вера у љубав и вера у близњег свога. Онда није ни цудо да настаје вакум и плодно тло за мозда неке, који програмски профитирају из свега тога. Казу да велики број становника планете земље мора да нестане да би они, који (су Богом дати) остану могли комотно да зиве. Јос се предвидја да це Индија престици Кину у броју градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РК

19.07.2018 19:19

Данасње дјевојке се боје брака или се питају кад се узму бозе дали сам одабрао одабрала оног ону праву па кад крену несугласице онда се разводе ја искрено немам ког озенит а и кад је тразим одбијеме казе немас ми ста прузит ил немам ја од тебе неке користи тако да нисам паметан висе јер немам ста рец

ОДГОВОРИТЕ