Krah doživi svaki peti brak

Već godinama Republikom Srpskom hara poražavajuća statistika prema kojoj svaki peti brak puca.

Bosna i Hercegovina 27.07.2017 | 07:40
Krah doživi svaki peti brak
Eksperti za ovu problematiku kao razloge navode prevelika očekivanja, kao i sve veće boravljenje partnera van kuće i porodice, ali tu su i egzistencijalni problemi i druge nesuglasice.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, tokom 2016. godine sklopljena su 5.563 braka, što je u odnosu na prethodnu godinu 332 braka manje, dok se 1.025 bračnih parova razvelo.

Statističari zaključuju da je svaki peti sklopljeni brak u RS završio razvodom.

"Današnji brakovi imaju nove, savremene kriterijume, više se ne zasnivaju na tradicionalnim shvatanjima. Do krize braka dolazi i zbog samih kreatora. Žene sve više teže ka samostalnosti i društvenoj angažovanosti. Oba partnera mnogo vremena provode i van kuće i kruga porodice, što takođe utiče na nestabilnost", kaže Drago Vuković, profesor sociologije na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stručnjaci kao razlog zbog kojeg mnogi brakovi dožive krah navode i velika očekivanja koja čak nisu ni realna. Jedna Banjalučanka koja se razvela prošle godine kaže da je sa bivšim mužem bila u vezi nekoliko godina, te da je i tada vidjela da među njima postoje razlike, ali da je smatrala da će se one vremenom korigovati.

"Međutim, u braku su te razlike bile još očiglednije. Boravili smo pod istim krovom, s tim da je on vrijeme provodio van kuće, na poslu ili s društvom ostajao u kafani. Često smo se svađali. Kad je stigla beba, on je još više bježao od odgovornosti i zajedničkog života. Brinula sam sama i o djetetu i o kući, a on je svako podsjećanje na obaveze tumačio time da ga 'gušim'. Razveli smo se i, srećom, ostali u korektnim odnosima zbog djeteta", rekla je ona.

Centar za socijalni rad je kao organ starateljstva prema Porodičnom zakonu RS nadležan za sprovođenje mirenja bračnih partnera koji imaju maloljetnu djecu i koji imaju namjeru da podnesu tužbu ili sporazumni prijedlog za razvod braka kod suda.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad Banjaluka, broj postupaka mirenja bračnih partnera je u proteklim godinama u blagom porastu. Istovremeno, primjetan je povećan broj zahtjeva za uređenje održavanja ličnog odnosa s djecom, a najveći porast kada je u pitanju zaštita porodice i djece je zabilježen u okviru kategorije porodica sa poremećenim porodičnim odnosima.

"Ono što u našem sistemu trenutno nedostaje jesu predbračna savjetovališta. Istraživanja su pokazala, a i naše statistike, da značajan udio u ukupnom broju razvoda imaju partneri koji su razočarani zbog neispunjenih očekivanja od braka i porodice. To je samo jedno od pitanja s kojima se radi u okviru predbračnih savjetovanja, tj. očekivanja od braka i porodice", priča Sandra Dobrijević-Šipka, koordinator za istraživanje i razvoj Centra za socijalni rad Banjaluka.

Ističe da Centar u okviru svojih kapaciteta ima porodično savjetovalište, koje je javna i besplatna usluga namijenjena radu sa svim porodicama u krizi.

Na kraju, naglašava, a u svjetlu dešavanja u Srbiji, kada su ubijene dvije žene i dijete, praksa je, nažalost, pokazala da često nedorečeni sistemi i dugotrajni postupci mogu da imaju kobne posljedice, što pokazuje dodatno veliku odgovornost centara za socijalni rad u radu sa porodicama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

modricanin

27.07.2017 11:22

Ja Muslim da je Modrica u vrhu po procentu razvoda.

ODGOVORITE
Name

Prica se prica

29.07.2017 08:26

Kad se iz ljudskog bica raznim manipulacijama odstrane,postovanje,moral,covecnost,vera u ljubav i vera u bliznjeg svoga. Onda nije ni cudo da nastaje vakum i plodno tlo za mozda neke, koji programski profitiraju iz svega toga. Kazu da veliki broj stanovnika planete zemlje mora da nestane da bi oni, koji (su Bogom dati) ostanu mogli komotno da zive. Jos se predvidja da ce Indija prestici Kinu u broju gradjana.

ODGOVORITE
Name

RK

19.07.2018 21:19

Danasnje djevojke se boje braka ili se pitaju kad se uzmu boze dali sam odabrao odabrala onog onu pravu pa kad krenu nesuglasice onda se razvode ja iskreno nemam kog ozenit a i kad je trazim odbijeme kaze nemas mi sta pruzit il nemam ja od tebe neke koristi tako da nisam pametan vise jer nemam sta rec

ODGOVORITE