Помјерити се са мртве тачке

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица у разговору за ''Вијести'' наглашава да је у протеклом периоду било итекако много неусаглашених ставова у владајућој коалицији на нивоу БиХ. Тачно је и то да парламентарна већина функционише на апаратима, али је исто тако тачно да ми морамо дати све од себе да помјеримо ствари са мртве тачке, сматра Говедарица.

Република Српска 27.07.2017 | 07:33
Помјерити се са мртве тачке
ВИЈЕСТИ: Нисте се одазвали на радни ручак политичких лидера који је иницирао предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, а који је у међувремену отказан. Можете ли нам појаснити Вашу одлуку?

ГОВЕДАРИЦА: Прије неколико дана, Драган Човић ме је обавијестио о састанку и насловио је да би то требало да буде један "лагани радни ручак". Нисам могао да видим ко су актери тог састанка, нити сам могао да претпоставим о којим темама ће се разговарати. Више ми је дјеловало да је то позив упућен мени, како бисмо нас двојица разговарали о одређеним проблемима и отвореним питањима.

Све у свему, мислим да је овај позив на састанак показао да у организационом смислу није био најбоље припремљен. Ни СДС, ни ја лично не бјежимо о било какве врсте разговора и отварања дијалога о одређеним крупним питањима која су пред свима нама. Отворени смо за разговор како бисмо рјешавали посао за који су нас грађани бирали.

Међутим, састанци треба да буду у правом институционалном смислу организовани. Потребно је водити рачуна о томе да састанку присуствују, прије свега, људи који представљају грађане у Парламенту БиХ и Савјету министара БиХ. Наравно, не бјежимо од тога да и лидери странака присуствују тим разговорима уколико ће то допрнијети рјешењима. 

Састанци морају бити беспријекорно организовани, те да се мора знати ко на њима судјелује и о којим темама ће бити разговарано. То би у принципу био једини услов који би поставио СДС - отворени разговор и јасно приступање рјешавању проблема.

ВИЈЕСТИ: Је ли Вам била проблематична чињеница да је на састанак у Мостару позван и предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик? Ваш коалициони партнер, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је став политичке партије на чијем је челу јасан и коректан - бесмислено је разговарати са неким ко руши односе на нивоу БиХ и својим дјеловањем ради против европског пута не само БиХ, него и РС

ГОВЕДАРИЦА: Прије него одговорим на Ваше питање, треба установити ко је тај који ће да преузме улогу организације свих ових састанака. Очигледно је да је Драган Човић, откако је дошао на мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ, почео радити на тим састанцима. Не видим зашто би Додик овдје имао простора за било какво дјеловање, но можда Човић мисли да Додику треба отворити тај простор.

Не треба заборавити да на нивоу БиХ постоји дефинисана коалиција. Тачно је да су у протеклом периоду неки односи нарушени, а знамо како, због чега и на који начин. Међутим, не видим зашто би Додик био актер свих тих догађаја, мада претпостављам да је Човић њега позвао због итекако добрих односа које њих двојица имају.

Не видим зашто би Додик био на списку за састанак свих политичких партија које чине власт на нивоу БиХ. Потпуно ми је логичније да разговоре отворе оне политичке партије које тренутно чине актуелну већину у Парламенту БиХ и Савјет министара, мада је та парламентарна већина у протеклом периоду поремећена и живи на апаратима.

ВИЈЕСТИ: Хоће ли та парламентарна већина остати, како кажете, на апаратима до краја мандата? Вјерујете ли да ће опстати до 2018. године?

ГОВЕДАРИЦА: То је комплексно питање. Многе ствари гледамо различитим очима. Рецимо, за СДС је повећање акциза било неприхватљиво. Подсјетићу Вас и на чињеницу да смо изашли са приједлогом о томе на који начин акцизе могу бити амортизоване. Додатно завлачење руку у џеп грађана оба ентитета за нас је спорно и то нисмо могли прихватити. С друге стране, поједине политичке партије у ФБиХ имале су дијаметрално супротан приступ о том питању и дијелили су мишљење са Додиком и његовим СНСД-ом. То је један од разлога због којих је поремећена парламентарна сарадња.

Осим тога, свједочили смо и уставној кризи која је изазвана ревизијом пресуде БиХ против Србије и то је вријеме у којем нисмо могли усагласити неке политичке смјернице. Пренос надлежности који је у вези са Законом о осигурању депозита био је неприхватљив за СДС. 

Тачно је да било итекако много неусаглашених ставова у протеклом времену. Тачно је и то да парламентарна већина функционише на апаратима, али је исто тако тачно да ми морамо дати све од себе да помјеримо ствари са мртве тачке. 

Ипак, оно што може да ме охрабри јесте напредак Србије у процесу европских интеграција. Видљиво је да је Србија више пута недвосмислено послала поруку да жели да буде партнер БиХ. Мислим да такав тренутак и такав приступ морамо искористити.

ВИЈЕСТИ: Подсјетили сте на став СДС о закону о акциза. Међутим, ЕУ инсистира на усвајању овог законског рјешења, како би се покренуле инвестиционе активности. На то је указао и комесар Хахн у посљедњем писму упућеном представницима власти у БиХ. 

ГОВЕДАРИЦА: СДС је по питању акциза имао јасне ставове. Мислим да је то било компромисно рјешење, које је требало да озбиљно схвате сви, у првом реду, Влада РС. Умјесто тога, Влада РС радила је све да овај СДС-ов приједлог не прође, па смо практично дошли до тога да уопште не усвојимо закон о акцизама. СДС је, као што сам претходно рекао, отворен за разговор и мислим да једино тим путем можемо доћи до рјешења. Приступ о коме комесар Хахн говори у свом писму видим као својеврсни позив на дијалог. Како ћемо ми успјети да ријешимо отворена питања, сасвим је друго питање. 

ВИЈЕСТИ: Комесар Хахн тражи и да се обезбиједи интерна координација која је потребна да се закључи потписивање Уговора о Транспортној заједници, те упозорава да ће БиХ остати без новаца за пројекте уколико не приступи овој заједници. Вјерујете ли да ће Влада РС промијенити став о овом питању, те да ће БиХ постати дио Транспортне заједнице?

ГОВЕДАРИЦА: То што је БиХ урадила, мислим да није добро за земље региона, првенствено за званични Београд, који је више пута послао поруку да је спреман у потпуности да свим својим активностима помогне БиХ на европском путу. Све што се десило са Транспорном заједницом проблематично је из више разлога.

Прво, Влада РС је у два дана имала два различита става. Српски министри у Савјету министара БиХ урадили су све што је од нас захтијевао комплетан регион, првенствено званични Београд. Нажалост, није се успјело све то постићи и усагласити.

Вјерујем да смо, прије свега, сви свјесни шта би то значило за земљу која треба да се интегрише и која има снаге за тако нешто, али исто тако морамо исказати своје опредјељење да вјерујемо шта то значи за комплетан регион. То је питање које је отворено и коме се мора посветити озбиљна пажња како би тај проблем у наредном периоду био ријешен.

ВИЈЕСТИ: Представнички дом БиХ, на приједлог СДС-а, вечерас је смијенио Николу Шпирића са чела Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно - сигурносне агенције (ОСА) БиХ. Међутим, у јавности се јуче појавила заједничка фотографија Шпирића и посланика СДС-а Ђорђе Крчмара. Је ли симптоматично што је фотографисана дан уочи сједнице на којој се одлучивало о Шпирићевој смјени? Има ли Клуб СДС-а јединствен став по овом питању?

ГОВЕДАРИЦА: У јавности се појавила фотографија на којој су Никола Шпирић и Ђорђо Крчмар и види се да имају веома озбиљан разговор. На тој фотографији не бих видио ништа проблематично да се она није појавила уочи сједнице Представничког дома БиХ на чијем дневном реду је Шпирићева смјена, а Крчмар својим гласом треба да одлучи о том питању, односно о Шпирићевој судбини у Комисији коју је евидентно злоупотријебио. 

Ипак, Крчмар је гласао за то да поменута тачка буде уврштена у дневни ред сједнице. Судећи по његовом гласању данас, мислим да је Крчмар итекако свјестан да ово уствари није политика, већ да је ово борба коју покреће СДС против Николе шпирића који је злоупотријебио институцију и одбор у коме је добио мандат од Парламента БиХ. Ми, дакле, ово не посматрамо политички, него на начин да је ово једна класична злоупотреба која се мора спријечити да се у будуће не би дешавала.

Извор: Вијести.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Освит

27.07.2017 07:30

Овај народ цека да казете како и кад ако знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОДУС

27.07.2017 09:54

Вукота Говедарица нуди постење као мало који политицар, указује стално на негативности, али ста вриједи кад доста народа "гледа, а не види - слуса, а не цује". И ово подрзава "изборни откривац споменика споменика" ИРИНЕЈ!!! Бозе помози???

Name

Напријед

27.07.2017 07:37

Напријед Вукота, уз тебе смо! Ко се оглушио од закон зна се гдје му је мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слатина

27.07.2017 07:53

Искрено, мислио ко шта хоће, највише сте допирињели у овом сазиву напретку. Цеститам посбено господину и цовјеку Шаровићу. Хвала Вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

27.07.2017 09:15

Добар Вукота! Оно сто треба СДС у наредном периоду јесте да понуди јасну алтернативу овом стању. Јер смо доведени у цорскокак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

27.07.2017 11:36

Смјена Шпирића је добар почетак, а и хапшење замјеника правобраниоца РС који је тек прије десет дана именован на дужност, а и пропали Човићев састанака. Почела су кола режима да иду низбрдо

ОДГОВОРИТЕ