ЛШ - Три грешке, три гола: Партизан пао у Хумској!

Сјајних 45' Партизана, Олy растужио Хумску! Фудбалери Партизана поражени су од Олимпијакоса на свом терену са 3:1 у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона.  Публика у Хумској видела је добар меч, офанзиван наступ домаћег састава, мноштво шанси и пораз Партизана. Олимпијакосови нападачи Бен и Еменике казнили грешке одбране и промашаје напада.  Може у Суперлиги, али у Европи овакав фудбал не пролази: Биг Бен изударао Партизан, далеко је Лига шампиона! Олимпијакос славио у Хумској са убедљивих 3:1!

Фудбал 25.07.2017 | 23:25
ЛШ - Три грешке, три гола: Партизан пао у Хумској!
Двоструки стрелац за грчки тим био је нападач Бен који је индивидуалним квалитетом поништио одлично издање 'црно-белих', док је све наде домаћина распршио Емануел Еменике у првом минуту надокнаде времена.

Једини погодак за Партизан, који је у већем делу сусрета био бољи тим на терену, постигао је Тавамба у 10. минуту.

Реванш меч на програму је за недељу дана у Пиреју.

Утакмица у Хумској почела је полуприликом за Олимпијакос у 20. секунди, да би већ у шестом минуту уследио "хладан туш". Шампион Грчке повео је након добре акције Бена и Марка Марина, али и лоше реакције везног реда и одбране домаћина.

Ипак, само четири минута касније екипа Мирослава Ђукића стигла је до изједначења – комбиновали су Леонардо и Ђурђевић, нападач је пронашао Јанковића који асистира Тавамби за 1:1.

Уследио је неколико мирнијих минута, пре него што је наш представник преузео контролу. Екипа Мирослава Ђукића, ношена навијањем са трибина, добијала је већину дуела, имала неколико добрих ситуација, али без већих прилика.

Меч је настављен у истом ритму, екипе су "поделиле" по једну шансу, пре него што је у 56. минуту Бен фантастичним ударцем погодио за 1:2.

Олимпијакос је из две добре прилике стигао до великог капитала, после чега је за српског шампиона било тешко да се врати. Остојић је имао једну добру шансу, пре него што је Емануел Еменике у самом финишу искористио "распад" одбране Партизана и поставио коначан резултат.

Фудбалери Партизана изгубили су после четрдесет мечева без пораза у свим такмичењима!

Серију, која је почела у августу прошле године код тренера Марка Николића, окончао је грчки Олимпијакос поразивши састав Мирослава Ђукића у Хумској у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Грчки тим, који је готово редовни учесник овог такмичења, искусно је "чекао" ривала и дочекао своје три шансе из грешака Партизанових фудбалера.

Искористили су своје прилике Бен (6' и 56') и Еменике (90+1'), док је домаћи састав имао неколико промашаја, нарочито у првом полувремену, а пред реванш који се игра за седам дана у Пиреју (2. август) "ваљку! остаје гол наде који је дао Тавамба у 10. минуту.

ПАРТИЗАН - ОЛИМПИЈАКОС 1:3 (1:1)

Јасна је била идеја тренера домаћих да од старта нападне неуиграну екипу Олимпијакоса (током лета променили велики број играча и тренера) и да из пресинга покушају да "украду" лопту и створе шансу, но "грлом у јагоде" се обило о главу играчима Партизана.

Истина, црно-бели су имали велики број прилика, успевали да угрозе Капина, али рутина пред голом противника ове вечери била је манир далеко искуснијег састава.

Можда су навијачи очекивали дефанзивнији приступ Партизана, који није био фаворит у овом мечу и није се очекивало да толико има лопту у својим ногама, но Мирослав Ђукић је имао вере у своје нападаче (на терен од старта послао Леонарда, Ђурђевића и Тавамбу) и њихову егзекуцију.

Сјајна подршка на старту меча, и током читавог дуела, није уплашила Олимпијакос који је већ у шестом минуту након изгубљене лопте Евертона, после дуплог паса дошао до гола.

Била је то акција Марина и Бена, а потоњи је акцију завршио снажним ударцем у ближи угао Филипа Кљајића. Међутим, то није деморалисало домаће играче, ни навијаче, већ за четири минута стигли су до изједначења преко Тавамбе. Урош Ђурђевић је пребацио лопту на десну страну, Јанковић се суочио са непостављеном одбраном и сјајно је проиграо Камерунца који након рикошета са Капином доноси поравнање.

Долази период много боље игре Партизана који је претрчао свог ривала у првом полувремену и жалиће за промашеним приликама Леонарда, Ђурђевића, Милетића, Јанковића и Ћирковића.

У истом ритму Партизан је почео и друго полувреме, али прву шансу је имао Себа који је "промешао" одбрану црно-белих, дошао до прилике за шут у ситуацији "један на један", али као победник из тог дуела излази голман Кљајић. Леонардо је ни 60 секунди касније имао још бољу шансу када је покупио лопту након пада Јанковића, али је шутирао поред гола.

Олимпијакос је повео у 56. минуту када је Бен добио лопту рано у контри, стрпљиво чекао и гађао даљи угао за ново вођство црвено-белих. Ђукић није одустајао од офанзиве, играчи су бивали све нервознији, а најбоље шансе имали су Леонардо и Остојић.

Када се чинило да Партизан може до изједначења после прекида - "севнула" је још једна убитачна контра за резервисту Еменикеа који вара Кљајића и погађа празну мрежу.

Резултат много гори од партије Партизана, али то је рутина тимова који стално играју велика такмичења.



Свака грешка скупо се плаћа у Европи, а грешке које је Партизан правио против Олимпијакоса врло вероватно ће да га коштају озбиљније шансе да се домогне Лига шампиона трећи пут у клупској историји. На крају - пораз од 3:1 у Хумској, уз констатацију да је првак Србије пропустио прилику да искористи неуиграност ривала и са одређеним капиталом чека реванш у Пиреју.

Олимпијакос је демонстрирао оно што је свима било јасно, да ипак има већи индивидуални квалитет, али и оно што је можда у овом тренутку важније - веће искуство у оваквим утакмицама. Наравно, нада увек постоји, управо је Партизан показао у пар наврата у прошлости да уме да изненади у гостима, али за тако нешто биће потребно да буде чврши и храбрији него што је био у другом полувремену вечерашње утакмице када је јурио гол заостатка.

Испоставило се да је нападач Ел Фарду Бен био апсолутно нерешива енигма за црно-беле и човек са практично стопроцентном реализацијом - два гола из два шута. И док је онај први у шестом минуту био зицер, овај други у 57. је представљао право мало ремек дело.

Утисак је и да је Партизан у другом полувремену, када се очекивало да крене свим силама напред потпуно пао, пре свега физички. Тешко су црно-бели долазили до лопте, Олимпијакос је имао још неколико прилика, голман Филип Кљајић је скинуо и зицер, сачувавши какву-такву наду шампиону Србије.

И још један детаљ који можда није толико важан, али је вредан помена - фудбалери Партизана доживели су први пораз после 40 утакмица у свим такмичењима. Пре Олимпијакоса, црно-беле је савладао суботички Спартак у августу прошле године.

Како је лоше почело по Партизан, на крају је испало прво полувреме малтене из снова за црно-беле. Као што је и најавио, Мирослав Ђукић је извео офанзивну поставу, али је већ у шестом минуту уследио хладан туш после грешке Евертона, који је јефтино продао лопту ривалу.

Такви поклони можда могу да се толеришу у Суперлиги, али Олимпијакос је умео оберучке да га прихвати, а Бен на асистенцију Марка Марина претвори га у гол за 1:0. И тај погодак је озбиљно пољуљао домаћина који је наредних неколико минута деловао као боксер на стакленим ногама када преживи директ.

А онда су црно-беле раздрмали двојица од којих се то можда и није очекивало. Штопер Лазар Ћирковић је у неколико дуела просто отресао противничке играче и показао зубе, а напред је Леандре Тавамба јурнуо на противничке штопере као да му буквално живот зависи од тога.

И Партизан је, како то воли да каже Мирослав Ђукић, кренуо по лопту и по противника. На одушевљење 25.000 навијача који су покушали да песмом погурају свој тим до изједначења. Нису дуго чекали на тај тренутак. У 10. минуту Партизан је извео акцију из уџбеника у којој су редом учествовали Леонардо, Урош Ђурђевић, Марко Јанковић као асистент и Тавамба као краљ петерца и стрелац.

До краја полувремена Олимпијакос заиста није показао много тога, Партизан је имао контролу над ситуацијом на терену, али му је недостајало мирноће у пасу пре свега кодЕвертона којег је очигледно грешка са почетка утакмице потпуно деконцентрисала.

Наставак утакмице донео је већ описану, тоталну обрнуту ситуацију у којој је домаћин тешко долазио до даха. Једноставно, Ђукић није имао адуте којим је могао да нападне колегу Хасија. Само жељу, али она овога пута није била довољна.

И онда још један доказ колико је српски фудбал далеко иза оног који се игра у Европи у коме се подразумева да се лопта тера до последњег судијског звиждука. Партизанова одбрана је пре времена отишла у свлачионицу, а Емануел Еменике остављен сам као дух да и трећи пут матира Кљајића и вероватно одагна све сумње око тога ко ће у плеј оф за Лигу шампиона.

Све у свему, успех црно-белих у реваншу у Пиреју следећег уторка, на основу свега виђеног, представљао би прворазредну сензацију. Али то је негде било и очекивано, као што је и реалније да црно-бели пробају да се ипак домогну утешне награде, Лиге Европе. Лига шампиона и тимови какви су Олимпијакос, па и они јачи класа су изнад.

Стадион: Партизана;
Гледалаца: 25.000;
Судија: Давиде Маса (Италија)

Партизан (4-2-3-1): Кљајић - Вулићевић, Ћирковић (од 70. Н.Р. Милетић), Остојић, Н. Г Милетић - Евертон, Косовић - Јанковић (од 81. Пантић), Тавамба, Леонардо - Ђурђевић. 

Олимпијакос (4-2-3-1): Капино - Фигеирас, Ретсос, Ромао, Куртис - Ођиђа Офое, Сиопис - Мехди Карсела (од 80. Пардо), Себа, Марин (од 80. Здјелар) - Бен (од 86. Еменике). 

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар