LŠ - Tri greške, tri gola: Partizan pao u Humskoj!

Sjajnih 45' Partizana, Oly rastužio Humsku! Fudbaleri Partizana poraženi su od Olimpijakosa na svom terenu sa 3:1 u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  Publika u Humskoj videla je dobar meč, ofanzivan nastup domaćeg sastava, mnoštvo šansi i poraz Partizana. Olimpijakosovi napadači Ben i Emenike kaznili greške odbrane i promašaje napada.  Može u Superligi, ali u Evropi ovakav fudbal ne prolazi: Big Ben izudarao Partizan, daleko je Liga šampiona! Olimpijakos slavio u Humskoj sa ubedljivih 3:1!

Fudbal 25.07.2017 | 23:25
LŠ - Tri greške, tri gola: Partizan pao u Humskoj!
Dvostruki strelac za grčki tim bio je napadač Ben koji je individualnim kvalitetom poništio odlično izdanje 'crno-belih', dok je sve nade domaćina raspršio Emanuel Emenike u prvom minutu nadoknade vremena.

Jedini pogodak za Partizan, koji je u većem delu susreta bio bolji tim na terenu, postigao je Tavamba u 10. minutu.

Revanš meč na programu je za nedelju dana u Pireju.

Utakmica u Humskoj počela je poluprilikom za Olimpijakos u 20. sekundi, da bi već u šestom minutu usledio "hladan tuš". Šampion Grčke poveo je nakon dobre akcije Bena i Marka Marina, ali i loše reakcije veznog reda i odbrane domaćina.

Ipak, samo četiri minuta kasnije ekipa Miroslava Đukića stigla je do izjednačenja – kombinovali su Leonardo i Đurđević, napadač je pronašao Jankovića koji asistira Tavambi za 1:1.

Usledio je nekoliko mirnijih minuta, pre nego što je naš predstavnik preuzeo kontrolu. Ekipa Miroslava Đukića, nošena navijanjem sa tribina, dobijala je većinu duela, imala nekoliko dobrih situacija, ali bez većih prilika.

Meč je nastavljen u istom ritmu, ekipe su "podelile" po jednu šansu, pre nego što je u 56. minutu Ben fantastičnim udarcem pogodio za 1:2.

Olimpijakos je iz dve dobre prilike stigao do velikog kapitala, posle čega je za srpskog šampiona bilo teško da se vrati. Ostojić je imao jednu dobru šansu, pre nego što je Emanuel Emenike u samom finišu iskoristio "raspad" odbrane Partizana i postavio konačan rezultat.

Fudbaleri Partizana izgubili su posle četrdeset mečeva bez poraza u svim takmičenjima!

Seriju, koja je počela u avgustu prošle godine kod trenera Marka Nikolića, okončao je grčki Olimpijakos porazivši sastav Miroslava Đukića u Humskoj u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Grčki tim, koji je gotovo redovni učesnik ovog takmičenja, iskusno je "čekao" rivala i dočekao svoje tri šanse iz grešaka Partizanovih fudbalera.

Iskoristili su svoje prilike Ben (6' i 56') i Emenike (90+1'), dok je domaći sastav imao nekoliko promašaja, naročito u prvom poluvremenu, a pred revanš koji se igra za sedam dana u Pireju (2. avgust) "valjku! ostaje gol nade koji je dao Tavamba u 10. minutu.

PARTIZAN - OLIMPIJAKOS 1:3 (1:1)

Jasna je bila ideja trenera domaćih da od starta napadne neuigranu ekipu Olimpijakosa (tokom leta promenili veliki broj igrača i trenera) i da iz presinga pokušaju da "ukradu" loptu i stvore šansu, no "grlom u jagode" se obilo o glavu igračima Partizana.

Istina, crno-beli su imali veliki broj prilika, uspevali da ugroze Kapina, ali rutina pred golom protivnika ove večeri bila je manir daleko iskusnijeg sastava.

Možda su navijači očekivali defanzivniji pristup Partizana, koji nije bio favorit u ovom meču i nije se očekivalo da toliko ima loptu u svojim nogama, no Miroslav Đukić je imao vere u svoje napadače (na teren od starta poslao Leonarda, Đurđevića i Tavambu) i njihovu egzekuciju.

Sjajna podrška na startu meča, i tokom čitavog duela, nije uplašila Olimpijakos koji je već u šestom minutu nakon izgubljene lopte Evertona, posle duplog pasa došao do gola.

Bila je to akcija Marina i Bena, a potonji je akciju završio snažnim udarcem u bliži ugao Filipa Kljajića. Međutim, to nije demoralisalo domaće igrače, ni navijače, već za četiri minuta stigli su do izjednačenja preko Tavambe. Uroš Đurđević je prebacio loptu na desnu stranu, Janković se suočio sa nepostavljenom odbranom i sjajno je proigrao Kamerunca koji nakon rikošeta sa Kapinom donosi poravnanje.

Dolazi period mnogo bolje igre Partizana koji je pretrčao svog rivala u prvom poluvremenu i žaliće za promašenim prilikama Leonarda, Đurđevića, Miletića, Jankovića i Ćirkovića.

U istom ritmu Partizan je počeo i drugo poluvreme, ali prvu šansu je imao Seba koji je "promešao" odbranu crno-belih, došao do prilike za šut u situaciji "jedan na jedan", ali kao pobednik iz tog duela izlazi golman Kljajić. Leonardo je ni 60 sekundi kasnije imao još bolju šansu kada je pokupio loptu nakon pada Jankovića, ali je šutirao pored gola.

Olimpijakos je poveo u 56. minutu kada je Ben dobio loptu rano u kontri, strpljivo čekao i gađao dalji ugao za novo vođstvo crveno-belih. Đukić nije odustajao od ofanzive, igrači su bivali sve nervozniji, a najbolje šanse imali su Leonardo i Ostojić.

Kada se činilo da Partizan može do izjednačenja posle prekida - "sevnula" je još jedna ubitačna kontra za rezervistu Emenikea koji vara Kljajića i pogađa praznu mrežu.

Rezultat mnogo gori od partije Partizana, ali to je rutina timova koji stalno igraju velika takmičenja.



Svaka greška skupo se plaća u Evropi, a greške koje je Partizan pravio protiv Olimpijakosa vrlo verovatno će da ga koštaju ozbiljnije šanse da se domogne Liga šampiona treći put u klupskoj istoriji. Na kraju - poraz od 3:1 u Humskoj, uz konstataciju da je prvak Srbije propustio priliku da iskoristi neuigranost rivala i sa određenim kapitalom čeka revanš u Pireju.

Olimpijakos je demonstrirao ono što je svima bilo jasno, da ipak ima veći individualni kvalitet, ali i ono što je možda u ovom trenutku važnije - veće iskustvo u ovakvim utakmicama. Naravno, nada uvek postoji, upravo je Partizan pokazao u par navrata u prošlosti da ume da iznenadi u gostima, ali za tako nešto biće potrebno da bude čvrši i hrabriji nego što je bio u drugom poluvremenu večerašnje utakmice kada je jurio gol zaostatka.

Ispostavilo se da je napadač El Fardu Ben bio apsolutno nerešiva enigma za crno-bele i čovek sa praktično stoprocentnom realizacijom - dva gola iz dva šuta. I dok je onaj prvi u šestom minutu bio zicer, ovaj drugi u 57. je predstavljao pravo malo remek delo.

Utisak je i da je Partizan u drugom poluvremenu, kada se očekivalo da krene svim silama napred potpuno pao, pre svega fizički. Teško su crno-beli dolazili do lopte, Olimpijakos je imao još nekoliko prilika, golman Filip Kljajić je skinuo i zicer, sačuvavši kakvu-takvu nadu šampionu Srbije.

I još jedan detalj koji možda nije toliko važan, ali je vredan pomena - fudbaleri Partizana doživeli su prvi poraz posle 40 utakmica u svim takmičenjima. Pre Olimpijakosa, crno-bele je savladao subotički Spartak u avgustu prošle godine.

Kako je loše počelo po Partizan, na kraju je ispalo prvo poluvreme maltene iz snova za crno-bele. Kao što je i najavio, Miroslav Đukić je izveo ofanzivnu postavu, ali je već u šestom minutu usledio hladan tuš posle greške Evertona, koji je jeftino prodao loptu rivalu.

Takvi pokloni možda mogu da se tolerišu u Superligi, ali Olimpijakos je umeo oberučke da ga prihvati, a Ben na asistenciju Marka Marina pretvori ga u gol za 1:0. I taj pogodak je ozbiljno poljuljao domaćina koji je narednih nekoliko minuta delovao kao bokser na staklenim nogama kada preživi direkt.

A onda su crno-bele razdrmali dvojica od kojih se to možda i nije očekivalo. Štoper Lazar Ćirković je u nekoliko duela prosto otresao protivničke igrače i pokazao zube, a napred je Leandre Tavamba jurnuo na protivničke štopere kao da mu bukvalno život zavisi od toga.

I Partizan je, kako to voli da kaže Miroslav Đukić, krenuo po loptu i po protivnika. Na oduševljenje 25.000 navijača koji su pokušali da pesmom poguraju svoj tim do izjednačenja. Nisu dugo čekali na taj trenutak. U 10. minutu Partizan je izveo akciju iz udžbenika u kojoj su redom učestvovali Leonardo, Uroš Đurđević, Marko Janković kao asistent i Tavamba kao kralj peterca i strelac.

Do kraja poluvremena Olimpijakos zaista nije pokazao mnogo toga, Partizan je imao kontrolu nad situacijom na terenu, ali mu je nedostajalo mirnoće u pasu pre svega kodEvertona kojeg je očigledno greška sa početka utakmice potpuno dekoncentrisala.

Nastavak utakmice doneo je već opisanu, totalnu obrnutu situaciju u kojoj je domaćin teško dolazio do daha. Jednostavno, Đukić nije imao adute kojim je mogao da napadne kolegu Hasija. Samo želju, ali ona ovoga puta nije bila dovoljna.

I onda još jedan dokaz koliko je srpski fudbal daleko iza onog koji se igra u Evropi u kome se podrazumeva da se lopta tera do poslednjeg sudijskog zvižduka. Partizanova odbrana je pre vremena otišla u svlačionicu, a Emanuel Emenike ostavljen sam kao duh da i treći put matira Kljajića i verovatno odagna sve sumnje oko toga ko će u plej of za Ligu šampiona.

Sve u svemu, uspeh crno-belih u revanšu u Pireju sledećeg utorka, na osnovu svega viđenog, predstavljao bi prvorazrednu senzaciju. Ali to je negde bilo i očekivano, kao što je i realnije da crno-beli probaju da se ipak domognu utešne nagrade, Lige Evrope. Liga šampiona i timovi kakvi su Olimpijakos, pa i oni jači klasa su iznad.

Stadion: Partizana;
Gledalaca: 25.000;
Sudija: Davide Masa (Italija)

Partizan (4-2-3-1): Kljajić - Vulićević, Ćirković (od 70. N.R. Miletić), Ostojić, N. G Miletić - Everton, Kosović - Janković (od 81. Pantić), Tavamba, Leonardo - Đurđević. 

Olimpijakos (4-2-3-1): Kapino - Figeiras, Retsos, Romao, Kurtis - Ođiđa Ofoe, Siopis - Mehdi Karsela (od 80. Pardo), Seba, Marin (od 80. Zdjelar) - Ben (od 86. Emenike). 

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar