Министар не види и не чује ратаре

Неслагање око откупне цијене пшенице између произвођача и откупљивача траје већ неко вријеме. Према ријечима министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеве Мирјанића држава ту ништа не може да уради, јер не одређује држава цијену, а није то чинила чак ни у вријеме самоуправљања, већ договор треба да постоји између прерађивача и откупљивача.  “Наш министар, уз сво поштовање његовим годинама и заслугама, или не види и не чује, или неће да види и чује шта се дешава са пшеницом; и остала храна је у питању”, одговарају пољопривредници.

Република Српска 25.07.2017 | 20:47
Министар не види и не чује ратаре
Требало би постићи баланс, да произвођачи не траже енормне цијене у односу на окружење, а да млинари и пекари не спекулишу и да се опредијеле за домаћу пшеницу, каже  Мирјанић.

”Ми смо обезбиједили подршку пољопривредницима у виду подстицаја од 500 КМ по хектару за производњу пшенице. То је стимуланс који је далеко већи него што има један број земаља у окружењу.”

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац сматра да би требало увести јединствен подстицај од 500 КМ, али и не условљавати продају пшенице млинарима који ове, као и сваке године скину цијену, тако да 5 фенинга подстицаја које Министарство даје пољопривредницима по килограму пшенице оде млинарима умјесто произвођачима.

“Тржиште је слободно. Ми произвођачи са прерађивачима се договарамо око цијене и ту Министарство нема никакве инструменте. Министарство је дало 500 КМ по хектару, а све остало је на нама. Али Министарство може да дозволи да ми ту пшеницу употријебимо у сточној храни, а не да дамо млинарима и пекарима и да они тих 500 марака преточе себи у подстицај и згрну екстра профит.”

 Мирјанић напомиње да је све ствар договора.

“Само договор рјешава то питање, никакав ултиматум или декрет. И једном морамо научити да се договарамо, а не да започнемо разговор, па се онда наљутимо једни на друге.”

Ратари се међутим жале на неисплативост производње, те ниску откупну цијену пшенице. Представник пољопривредних произвођача Семберије Бошко Радић каже да су подстицаји Министарства ове године мањи него прошле.

“У прошлој години смо имали 250 КМ подстицаја по хектару, ове године 200 марака. Производња пшенице је постала потпуно неисплатива.”
Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Љубо Малетић се пита зашто нису уведени превелмани за вријеме жетве у Републици Српској и БиХ.

“Наш министар, уз сво поштовање његовим годинама и заслугама, или не види и не чује, или неће да види и чује шта се дешава са пшеницом; и остала храна је у питању.”

Министар Мирјанић каже да Република Српска подстиче производњу пшенице, те да је ове године 43.000 хектара под пшеницом са просјечним приносом од најмање пет тона.

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Турбоскара

25.07.2017 19:18

Ево И производња псенице нам је постала нерентабилна.Имали ико способан у овој земљи да несто уради или нам је све нерентабилно.Ако је тако о каквој републици каквојРс говоримо.Па И псеница нам нерентабилна а сваки дан у свјету умре незнам ни ја колико љуфи од глади а нама псеница нерентабилна.Народе народе стварно смо птопали нисмо ни за ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

25.07.2017 19:23

Па логићно да невиди и нећује кад има 73 године, само није логичмо што није у пензији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

25.07.2017 20:46

Ма какве 73 године, старије је од мене.

Name

Ма

25.07.2017 19:41

Да министар није мало матор - када је обневидио? Да нема мозда неко мало младји за тај посао, иако је данас теско наци послуснике тога нивоа. ЈАДНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

26.07.2017 05:29

Није проблем у министру вец у цијени псенице, пољопривреднику не треба дати да дисе, тако хоце дрзава, све је закукуљено и замумуљено...они це увести...

Name

Концепт

26.07.2017 03:53

Кад је суша министар Стево прича о мега пројекту наводњавања. Кад су поплаве онда прича о мега пројекту реконструкције одбрамбениг система и каналских мрежа.Стварна истина да се Агро зона у Новој Тополи гради на површини од 100 ха која има подзмну мрежу цијеви за наводњавање, те зона у Александровцу на двије њиве такође са подземном мрежом. Црпна станица у Новој Тополи од 5 могућих има само 1 исправну пумпу. Бивша ВП Сава је због стечаја избачена из својих просторија и сад су постанари. Ратарство је деценију у стечају, Фармленд је мртав, Кинеза нема, нема ни крава ни робних резерви. Левита и Прехрана мртвии у рукама тајкуна, стање хаотично. Е мој министре, као да си кадар социјалиста или ДНС-а,

ОДГОВОРИТЕ