Ministar ne vidi i ne čuje ratare

Neslaganje oko otkupne cijene pšenice između proizvođača i otkupljivača traje već neko vrijeme. Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića država tu ništa ne može da uradi, jer ne određuje država cijenu, a nije to činila čak ni u vrijeme samoupravljanja, već dogovor treba da postoji između prerađivača i otkupljivača.  “Naš ministar, uz svo poštovanje njegovim godinama i zaslugama, ili ne vidi i ne čuje, ili neće da vidi i čuje šta se dešava sa pšenicom; i ostala hrana je u pitanju”, odgovaraju poljoprivrednici.

Republika Srpska 25.07.2017 | 20:47
Ministar ne vidi i ne čuje ratare
Trebalo bi postići balans, da proizvođači ne traže enormne cijene u odnosu na okruženje, a da mlinari i pekari ne spekulišu i da se opredijele za domaću pšenicu, kaže  Mirjanić.

”Mi smo obezbijedili podršku poljoprivrednicima u vidu podsticaja od 500 KM po hektaru za proizvodnju pšenice. To je stimulans koji je daleko veći nego što ima jedan broj zemalja u okruženju.”

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac smatra da bi trebalo uvesti jedinstven podsticaj od 500 KM, ali i ne uslovljavati prodaju pšenice mlinarima koji ove, kao i svake godine skinu cijenu, tako da 5 feninga podsticaja koje Ministarstvo daje poljoprivrednicima po kilogramu pšenice ode mlinarima umjesto proizvođačima.

“Tržište je slobodno. Mi proizvođači sa prerađivačima se dogovaramo oko cijene i tu Ministarstvo nema nikakve instrumente. Ministarstvo je dalo 500 KM po hektaru, a sve ostalo je na nama. Ali Ministarstvo može da dozvoli da mi tu pšenicu upotrijebimo u stočnoj hrani, a ne da damo mlinarima i pekarima i da oni tih 500 maraka pretoče sebi u podsticaj i zgrnu ekstra profit.”

 Mirjanić napominje da je sve stvar dogovora.

“Samo dogovor rješava to pitanje, nikakav ultimatum ili dekret. I jednom moramo naučiti da se dogovaramo, a ne da započnemo razgovor, pa se onda naljutimo jedni na druge.”

Ratari se međutim žale na neisplativost proizvodnje, te nisku otkupnu cijenu pšenice. Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić kaže da su podsticaji Ministarstva ove godine manji nego prošle.

“U prošloj godini smo imali 250 KM podsticaja po hektaru, ove godine 200 maraka. Proizvodnja pšenice je postala potpuno neisplativa.”
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Ljubo Maletić se pita zašto nisu uvedeni prevelmani za vrijeme žetve u Republici Srpskoj i BiH.

“Naš ministar, uz svo poštovanje njegovim godinama i zaslugama, ili ne vidi i ne čuje, ili neće da vidi i čuje šta se dešava sa pšenicom; i ostala hrana je u pitanju.”

Ministar Mirjanić kaže da Republika Srpska podstiče proizvodnju pšenice, te da jе ove godine 43.000 hektara pod pšenicom sa prosječnim prinosom od najmanje pet tona.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Turboskara

25.07.2017 19:18

Evo I proizvodnja psenice nam je postala nerentabilna.Imali iko sposoban u ovoj zemlji da nesto uradi ili nam je sve nerentabilno.Ako je tako o kakvoj republici kakvojRs govorimo.Pa I psenica nam nerentabilna a svaki dan u svjetu umre neznam ni ja koliko ljufi od gladi a nama psenica nerentabilna.Narode narode stvarno smo ptopali nismo ni za sta.

ODGOVORITE
Name

Brod

25.07.2017 19:23

Pa logićno da nevidi i nećuje kad ima 73 godine, samo nije logičmo što nije u penziji.

ODGOVORITE
Name

Pantelija

25.07.2017 20:46

Ma kakve 73 godine, starije je od mene.

Name

Ma

25.07.2017 19:41

Da ministar nije malo mator - kada je obnevidio? Da nema mozda neko malo mladji za taj posao, iako je danas tesko naci poslusnike toga nivoa. JADNO!

ODGOVORITE
Name

Ama

26.07.2017 05:29

Nije problem u ministru vec u cijeni psenice, poljoprivredniku ne treba dati da dise, tako hoce drzava, sve je zakukuljeno i zamumuljeno...oni ce uvesti...

Name

Koncept

26.07.2017 03:53

Kad je suša ministar Stevo priča o mega projektu navodnjavanja. Kad su poplave onda priča o mega projektu rekonstrukcije odbrambenig sistema i kanalskih mreža.Stvarna istina da se Agro zona u Novoj Topoli gradi na površini od 100 ha koja ima podzmnu mrežu cijevi za navodnjavanje, te zona u Aleksandrovcu na dvije njive takođe sa podzemnom mrežom. Crpna stanica u Novoj Topoli od 5 mogućih ima samo 1 ispravnu pumpu. Bivša VP Sava je zbog stečaja izbačena iz svojih prostorija i sad su postanari. Ratarstvo je deceniju u stečaju, Farmlend je mrtav, Kineza nema, nema ni krava ni robnih rezervi. Levita i Prehrana mrtvii u rukama tajkuna, stanje haotično. E moj ministre, kao da si kadar socijalista ili DNS-a,

ODGOVORITE