Зрели за отпад превозе путнике

Просјечна старост аутобуса у којима се возе становници Републике Српске и БиХ је око 25 година, а међу рекордерима издржљивости нашло се неколико примјерака произведених давне 1976. године.

Република Српска 25.07.2017 | 14:26
Зрели за отпад превозе путнике
Да је списак старих аутобуса који крстаре нашим улицама прилично дугачак, потврђује и Евиденција моторних возила, која је објављена на интернет страници Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).  Из овог документа може се видјети да је међу регистрованим аутобусима у БиХ тек понеки од њих са фабричке траке изашао у протеклих пет година.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да не постоје тачни подаци о старости аутобуса у Српској, којих је лани било регистровано више од 1.500.

''Јасно је старост сигурно утиче на техничку исправност возила, која може бити и узрок саобраћајне незгоде. Свједоци смо да се у протеклој години дешавало да се запале аутобуси који су превозили дјецу на екскурзије'', рекао је Радовић.

Власник предузећа "Семберија транспорт" из Бијељине Пантелија Митровић каже да је просјечна старост аутобуса у овом предузећу око 14 година.

''На међународним линијама користимо новије аутобусе, док на градском и приградском подручју ипак имамо оне мало старијег датума производње. Из искуства знам да колико год поправљали старе аутобусе узалуд је, јер старо је старо'', рекао је Митровић који признаје да је стање забрињавајуће, и да се путници жале на неудобност аутобуса и недостатак клима-уређаја.

Да се ради о незанемаривом проблему, који утиче на свакодневни живот грађана, потврђује и чињеница да су о старости аутобуса недавно расправљали посланици Представничког дома Парламента БиХ, по посланичком питању Саше Магазиновића (СДП).

Према подацима Министарства комуникација и транспорта БиХ просјечна старост аутобуса у БиХ је 24 године. Нагласили су да у БиХ не постоји законско ограничење када је ријеч о старости аутобуса. Једини услов је да буду технички исправни.

Грађани који се свакодневно возе аутобусима огорчени су овом чињеницом, наводећи да је очигледно да и закон иде наруку превозницима који се воде економским интересима и жељом за зарадом, умјесто безбједношћу, комфором и задовољством путника.

''Аутобуске карте су прескупе у односу на оно што путници добијају. Част изузецима, али многим превозиницима је једини циљ да путнике превезу са једне на другу дестинацију, данас, а како ће бити сутра и да ли ће путници бити задовољни, није им важно. Није се једном десило да по неколико часова стојим у аутобусу, заједно са још неколико путника, јер се не води рачуна о броју мјеста и продатих карата. О клими, тоалету и другим пријатностима у аутобусу, такође многи путници могу само да сањају'', каже Бојана Ђ. из Бањалуке.

Појасеви у аутобусима

Европска унија од 2018. године уводи нова, строжа правила за производњу и коришћење аутобуса. Неки од нових прописа тичу се и безбједности путника, који се неће моћи возити ако нису везани сигурносним појасевима. Према новим прописима ЕУ, туристички аутобуси мораће да имају моторе стандарда "еуро шест".

Просјечна старост аутобуса

11 година - Хрватска

14 година - Црна Гора

14 година - Србија  

24 године - БиХ  

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

србин

25.07.2017 12:36

Зат влада и парламентарци мјењају аута сваке двије године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ,

25.07.2017 15:44

За један нови владин ауди"немци би јом дали 3и половна градска сутобуса,ето видите народје за вас луд "једино во најпаметнији.

Name

xy

25.07.2017 12:42

Аутобуси у БиХ имају прошјечну старост 25 година а становништво 50.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

25.07.2017 12:52

Да, али зато су карте као да су младјахни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сара

28.07.2017 18:37

Карте су нове јер половне не вазе. Зато су толико и скупе.

Name

Амкос

25.07.2017 15:25

У Федерацији је стање много боље то су подаци из Додик републике.

ОДГОВОРИТЕ