Зашто инфаркт "удара" понедељком

Време када су срчани удари чешћи подудара се са нивоом стреса у организму, као на пример повратак на посао у понедељак

Здравље 25.07.2017 | 08:11
Зашто инфаркт "удара" понедељком
Ново шведско истраживање показује да годишња доба и дани у недељи и те како утичу на пораст ризика од срчаног удара.

Научници су због ове студије анализирали податке 156.000 пацијената примљених у болницу због срчаног удара током седам година. Уочили су неколико изненађујућих ствари, међу којима и разлог због чега се већина срчаних удара јавља понедељком, а најмање суботом.

Ризик од срчаног удара у понедељак већи је за 11 процената у односу на друге дане, а млади, запослени људи рањивији су управо понедељком. Њихов ризик од инфаркта за 20 процената је већи првог дана радне недеље.

Учесталост срчаних удара разликује се и по месецима: највише их је у децембру, а најмање у јуну, па стручњаци закључују да су летњи празници безбеднији по срце него зимски месеци и празнично време Божића и Нове године.

Време када су срчани удари чешћи подудара се са нивоом стреса у организму, као на пример повратак на посао у понедељак.

Раније је једно истраживање утврдило да стрес може да буде окидач за промене у телу које могу да нас учине рањивима на срчани удар. Како расте ниво стреса, тако се појачава активност у амигдали, делу мозга одговорном за емоције. То подстиче коштану срж да производи више имуних ћелија за одбрану од стреса. Али то онда изазива и раст упала, а то може да оштети артерије и срце.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Жељко

25.07.2017 10:20

Једно је тачно да стрес изазива инфаркт,,јер сам преживио један тезак срцани инфаркт,и то на послу,петак,дан прије 46-тог Родјендана.

ОДГОВОРИТЕ