Протест у Сплиту против политичара

Група грађана уз подршку више организација цивилног друштва вечерас је у Сплиту организовала протест под називом "Сплит гори", с циљем да упозоре на проблеме у овом граду након недавних великих пожара.

Регион 24.07.2017 | 22:10
Протест у Сплиту против политичара
Протест испред зграде Бановине почео је око 20.30 часова, а представници организатора захвалили су ватрогасцима, пилотима канадера и свима другима који су учествовали у гашењу ватре.

Окупљени су позвани да се уздрже од говора мржње, а у позиву на окупљање истакнуто је да су "изјаве одговорних лица за вријеме и након великог пожара на ивици Сплита узроковале додатно неповјерење грађана у систем".

Катарина Дупланчић из Савјета младих града Сплита рекла је да се не смије дозвољавати да овакве ситуације грађани сами морају да рјешавају.

"Власти, службе и институције су на клизавом терену и под будним оком грађана. Кад ће нам поновно приуштити нешто овако? Ко ће одговарати када ватрогасно возило не може доћи до моје или ваше куће, или до вртића у којем се налази ваше дијете? Хоћемо ли опет тражити информације на страницама одговорних и ништа не наћи? Хоће ли се опет грађани са дјецом морати сами организовати и бранити Кареповац?", упитала је Дупланчићева.

На протест није дошао нико из градске власти, али јесте посланик Моста у хрватском Сабору Миро Буљ.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је раније да прелиминарна процјена штете од пожара на подручју Сплита и околине износи 5,7 милиона евра.

Према прелиминарном извјештају Сплитско-далматинске полицијске управе, потпуно су изгорјеле три настањене куће, а 33 дјелимичмно.

Потпуно је изгорјело 13 ненастањених кућа, једна дјелимично, 18 аутомобила потпуно и четири дјелимично, четири теретна возила потпуно и једно дјелимично, затим 11 маслињака, два пластеника и један стакленик. 

(Срна)
.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

За

24.07.2017 20:38

Па зар ови нису за дом спремни, пардон, преспремни? Шта им могу пожари, шта им могу мине, они су за дом спремни и за одбрану домовине.

ОДГОВОРИТЕ