Званично: Друга АБА лига - одмах!

Србију ће представљати Динамик и Борац, док ће Вршац учествовати на квалификационом турниру.  Сарајевска Босна и мостарски Зрињски играће Другу АБА лигу која је и званично покренута. Шампион овог такмичења избориће пласман у Прву АБА лигу.

Кошарка 25.07.2017 | 12:45
Званично: Друга АБА лига - одмах!
Скупштина АБА лиге ј.т.д. одржана у понедељак у Београду донела је низ важних одлука, које ће имати снажан утицај на развоја кошарке у региону.

Констатујући изузетно јако интересовање клубова и потребу за даљим развојем кошарке, Скупштина АБА лиге одлучила је да већ од сезоне 2017/18 покрене Другу АБА лигу, у којој ће учествовати 12 екипа.

Представници БиХ у Другој АБА лиги биће сарајевска Босна и мостарски Зрињски, а прилику да обезбиједе учешће у овој лиги имаће Младост Мркоњић Град, Широки или Слобода, односно једна од ове три екипе.

Младост, Широки и Слобода ће прво играти међусобно на претквалификационом турниру, а побједник ће се пласирати у квалификације у којима ће играти екипе из Словеније, Црне Горе и Србије.

На основу резултата у националном шампионату и послатих пријава, у том такмичењу ће учествовати Крка, Рогашка (Словенија), Сплит (Хрватска), Босна, Зрињски (БиХ), Динамик, Борац Чачак (Србија), Теодо, Ловћен (Црна Гора) и Охрид (Македонија).

Преостала два учесника биће позната након одигравања два турнира.

Предквалификациони турнир ће бити организован за екипе из БиХ - Младост Мркоњић град, Широки и Слободу из Тузле. Најбољи међу њима стећи ће право наступа на квалификационом турниру, на коме ће још учествовати Приморска из Копра, Вршац и никшићка Сутјеска.

Квалификациони турнир за попуну Друге АБА лиге биће одржан од 27. до 29. септембра у Лакташима, играће се по систему "свако са сваким", а две најбољепласиране екипе оствариће пласман у регионално такмичење.

У складу са одлуком о покретању Друге АБА лиге, Скупштина је донела одлуку о Промени пропозиција такмичења Прве АБА лиге за сезону 2017/18, тако да ће шампион Друге АБА лиге имати осигурано место у Првој АБА лиги 2018/19.

У склади са усвојеним променама у Пропозицијама такмичења, максималан број представника из једне земље у Првој АБА лиги је ограничен на пет клубова.

Скупштина АБА лиге ј.т.д. такође је одлучила да у сезони 2017/18 организује турнире јуниорских екипа, а заживеће и идеја о АБА Суперкупу, као турниру који најављује почетак нове сезоне.

Од 20. до 23. септембра у Бару ће на основу пласмана из минуле сезоне одмерити снаге Цедевита, Партизан, Будућност, Игокеа, Мега, Цибона, Морнар и ФМП.

Шампион, Црвена звезда, није могла да учествује због раније преузетих обавеза у том периоду, прецизније - учешћа на турниру евролигаша на Криту.

АБА лига саопштила је још да ће у складу са позитивним пословањем у сезони 2017/18 уплатити клубовима по 12 хиљада евра на име трошкова превоза, с тим да ће од те суме бити одузета евентуална дуговања за изречене казне.

Након сједнице скупштине  челници Аба лиге издали су саопштнеје које преносимо у цјелости:

“Скупштина АБА лига ј.т.д. одржана 24.07.2017. године у Београду донијела је низ важних одлука које ће имати снажан утицај на развоја кошарке у региону.

Констатујући изузетно јак интерес клубова и потребу за даљи развој кошарке, Скупштина АБА лиге ј.т.д. је одлучила да од сезоне 2017/18 покрене Другу АБА лигу у којој ће учествовати 12 екипа. На основу резултата у националном шампионату и послатих пријава у Другој АБА лига ће учествовати: Крка, Рогашка, Сплит, Босна, Зрињски, Динамик, Борац Чачак, Теодо, Ловћен и Охрид. Преостала два учесника биће позната након два турнира.

Претквалификациони турнир ће бити организован за екипа из БиХ. На њему ће учествовати Младост Мркоњић Град, Широки и Слобода. Победник претквалификационог турнира стећи ће право играња на квалификационом турниру на коме ће још учествовати Приморска, Вршац и Сутјеска. Квалификациони турнир за попуну Друге АБА лиге биће одржан од 27. до 29. септембра у Лакташима. Играће се по систему свако са сваким, а двије најбољепласиране екипе оствариће пласман у Другу АБА лигу у сезони 2017/18.

У складу са одлуком о покретању Друге АБА лиге, Скупштина је донијела одлуку о Промјени пропозицији такмичења Прве АБА лиге за сезону 2017/18 које подразумијевају да шампион Друге АБА лиге има осигурано мјесто у Првој АБА лиги у сезони 2018/19. У склади са усвојеним промјенама у Пропозицијама такмичења максималан број представника из једне земље у Првој АБА лиги је ограничен на пет клубова.

Са жељом да додатно учврсти позицију покретача развоја кошарке у региону, Скупштина АБА лиге ј.т.д. одлучила је да у сезони 2017/18 организује јуниорске турнире.

Скупштина АБА лиге ј.т.д. одлучила је да се у периоду од 20. до 23. септембра организује Суперкуп у Бару на коме ће на основу пласмана из сезоне 2016/17 учествовати осам екипа: Цедевита, Партизан НИС, Будућност Воли, Игокеа, Мега Бемаx, Цибона, Морнар и ФМП. Црвена звезда мтс није могла да учествује због раније преузетих обавеза у том периоду и учешћа на евролигашком турниру.

У складу са добрим пословањем и са циљу додатне помоћи клубовима, Скупштина АБА лиге ј.т.д. је одлучила да у сезони 2017/18 по усвојеној матрици сноси трошкове превоза клубова. Са истим циљем, а на име трошкова превоза, Скупштина АБА лига ј.т.д. је одлучила да клубовима који су учествовали у сезони 2016/17 уплати по 12 хиљада евра. Од те суме биће одузета евентуално заостала дуговања за казне”, наводи се у саопштењу АБА лиге.

Извор: мондо.рс/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар