Zvanično: Druga ABA liga - odmah!

Srbiju će predstavljati Dinamik i Borac, dok će Vršac učestvovati na kvalifikacionom turniru.  Sarajevska Bosna i mostarski Zrinjski igraće Drugu ABA ligu koja je i zvanično pokrenuta. Šampion ovog takmičenja izboriće plasman u Prvu ABA ligu.

Košarka 25.07.2017 | 12:45
Zvanično: Druga ABA liga - odmah!
Skupština ABA lige j.t.d. održana u ponedeljak u Beogradu donela je niz važnih odluka, koje će imati snažan uticaj na razvoja košarke u regionu.

Konstatujući izuzetno jako interesovanje klubova i potrebu za daljim razvojem košarke, Skupština ABA lige odlučila je da već od sezone 2017/18 pokrene Drugu ABA ligu, u kojoj će učestvovati 12 ekipa.

Predstavnici BiH u Drugoj ABA ligi biće sarajevska Bosna i mostarski Zrinjski, a priliku da obezbijede učešće u ovoj ligi imaće Mladost Mrkonjić Grad, Široki ili Sloboda, odnosno jedna od ove tri ekipe.

Mladost, Široki i Sloboda će prvo igrati međusobno na pretkvalifikacionom turniru, a pobjednik će se plasirati u kvalifikacije u kojima će igrati ekipe iz Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu i poslatih prijava, u tom takmičenju će učestvovati Krka, Rogaška (Slovenija), Split (Hrvatska), Bosna, Zrinjski (BiH), Dinamik, Borac Čačak (Srbija), Teodo, Lovćen (Crna Gora) i Ohrid (Makedonija).

Preostala dva učesnika biće poznata nakon odigravanja dva turnira.

Predkvalifikacioni turnir će biti organizovan za ekipe iz BiH - Mladost Mrkonjić grad, Široki i Slobodu iz Tuzle. Najbolji među njima steći će pravo nastupa na kvalifikacionom turniru, na kome će još učestvovati Primorska iz Kopra, Vršac i nikšićka Sutjeska.

Kvalifikacioni turnir za popunu Druge ABA lige biće održan od 27. do 29. septembra u Laktašima, igraće se po sistemu "svako sa svakim", a dve najboljeplasirane ekipe ostvariće plasman u regionalno takmičenje.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donela odluku o Promeni propozicija takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18, tako da će šampion Druge ABA lige imati osigurano mesto u Prvoj ABA ligi 2018/19.

U skladi sa usvojenim promenama u Propozicijama takmičenja, maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

Skupština ABA lige j.t.d. takođe je odlučila da u sezoni 2017/18 organizuje turnire juniorskih ekipa, a zaživeće i ideja o ABA Superkupu, kao turniru koji najavljuje početak nove sezone.

Od 20. do 23. septembra u Baru će na osnovu plasmana iz minule sezone odmeriti snage Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Mega, Cibona, Mornar i FMP.

Šampion, Crvena zvezda, nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu, preciznije - učešća na turniru evroligaša na Kritu.

ABA liga saopštila je još da će u skladu sa pozitivnim poslovanjem u sezoni 2017/18 uplatiti klubovima po 12 hiljada evra na ime troškova prevoza, s tim da će od te sume biti oduzeta eventualna dugovanja za izrečene kazne.

Nakon sjednice skupštine  čelnici Aba lige izdali su saopštneje koje prenosimo u cjelosti:

“Skupština ABA liga j.t.d. održana 24.07.2017. godine u Beogradu donijela je niz važnih odluka koje će imati snažan uticaj na razvoja košarke u regionu.

Konstatujući izuzetno jak interes klubova i potrebu za dalji razvoj košarke, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da od sezone 2017/18 pokrene Drugu ABA ligu u kojoj će učestvovati 12 ekipa. Na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu i poslatih prijava u Drugoj ABA liga će učestvovati: Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dinamik, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid. Preostala dva učesnika biće poznata nakon dva turnira.

Pretkvalifikacioni turnir će biti organizovan za ekipa iz BiH. Na njemu će učestvovati Mladost Mrkonjić Grad, Široki i Sloboda. Pobednik pretkvalifikacionog turnira steći će pravo igranja na kvalifikacionom turniru na kome će još učestvovati Primorska, Vršac i Sutjeska. Kvalifikacioni turnir za popunu Druge ABA lige biće održan od 27. do 29. septembra u Laktašima. Igraće se po sistemu svako sa svakim, a dvije najboljeplasirane ekipe ostvariće plasman u Drugu ABA ligu u sezoni 2017/18.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donijela odluku o Promjeni propoziciji takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18 koje podrazumijevaju da šampion Druge ABA lige ima osigurano mjesto u Prvoj ABA ligi u sezoni 2018/19. U skladi sa usvojenim promjenama u Propozicijama takmičenja maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

Sa željom da dodatno učvrsti poziciju pokretača razvoja košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da u sezoni 2017/18 organizuje juniorske turnire.

Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da se u periodu od 20. do 23. septembra organizuje Superkup u Baru na kome će na osnovu plasmana iz sezone 2016/17 učestvovati osam ekipa: Cedevita, Partizan NIS, Budućnost Voli, Igokea, Mega Bemax, Cibona, Mornar i FMP. Crvena zvezda mts nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu i učešća na evroligaškom turniru.

U skladu sa dobrim poslovanjem i sa cilju dodatne pomoći klubovima, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 po usvojenoj matrici snosi troškove prevoza klubova. Sa istim ciljem, a na ime troškova prevoza, Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da klubovima koji su učestvovali u sezoni 2016/17 uplati po 12 hiljada evra. Od te sume biće oduzeta eventualno zaostala dugovanja za kazne”, navodi se u saopštenju ABA lige.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar