Бицикл у Москви је као брод у пустињи

Пре две године Луиза Нестерова није ни помишљала да бициклом иде на посао. Али та млада жена сада иде на педале кроз Москву улицама лоше прилагођеним за двоточкаше и усред непријатељски расположених возача аутомобила. На папиру, бицикл у Москви је као брод у пустињи.

Путовања 24.07.2017 | 14:38
Бицикл у Москви је као брод у пустињи
"Москва није лак град за бициклисте", рекла је Луиза (30), наводец́и главне недостатке: снега има шест месеци у години, велики делови булевара су подземни и улични саобрац́ај је опасан, а возачи имају мало обзира према бициклистима. Сваког дана, и лети и зими, Луиза која ради у финансијама, својим пастелно зеленим бициклом иде више од пет километара прометним улицама, коловозом, без бициклистичке траке или стазе.

"Када је снег, само узмем топлије рукавице", рекла је за АФП и додала да бицикл вози и када је напољу минус 27 степени.

Да би подстакла Московљане да крену трагом њених точкова, направила је налог на Инстаграму (@луизинбике2.0) који прати више од 5.400 људи. Редовно на мети интересовања руских медија, постала је "амбасадорка" бициклизма.

"Мој сан је да бициклисти постану норма, не сматрам себе храбром", рекла је она.

"Све више и више људи жели да користи бицикл, али се веома плаше аутомобила: овде аутомобилсте не уче да с бициклистима деле коловоз", жали се Луиза која каже да вози без слушалица у ушима. Москва, са својих 12 милиона становника, "град је креиран за аутомобиле", сматра она.

Последњих година град Москва улаже да измени ту слику и развије употребу бицикла, што је повезано с убрзаним обнављањем урбане инфраструктуре за Светско првенство у фудбалу, којем ће Русију бити домац́ин 2018. године.

"Грађани траже бициклистичке стазе, и то врло јако и константно", каже за АФП Алексеј Митиајев, задужен у Одељењу за транспорт Москве за бициклистичку инфраструктуру.

Уз подршку градоначелника Сергеја Собјанина, Митиајев, и сам бициклиста, покренуо је 2014. "ВелоБике" систем коришћења градских бицикала по моделу "Велибс" у Паризу и "Сантандер цyцлес" у Лондону. За 30 рубаља (0,50 евра) једнократно, или за 150 рубаља (2,40 евра) за цео дан, Московљани могу изнајмити обичне или електричне бицикле.

Првих година "ВелоБике" је 80 одсто вожњи давао беслатно, да стекне кориснике. Тај метод је уродио плодом: "ВелоБике" је 2016. имао четири пута више корисника (196.000) него 2014. године (47.900). Укупно је градска власт потрошила 150 милиона рубаља (2,4 милиона евра) за овај систем који има 330 станица и 3.200 заједничких, градских бицикала.

Упоредо, град је бициклистичке траке и стазе развио за четири пута: 203 километра данас, укључујуц́и и 133 кроз паркове, а 2012. их је било 52 километра. То јесте велико повец́ање, али гледано релативно, пошто је Москва почела од нуле, она ипак далеко заостаје за 400 километара у Амстердаму и 740 километара у Паризу, док је у мањим градовима Русије стаза и трака за бицикле много мање него у Москви.

"Москва никада не може бити главни бициклистички град као Амстердам, али надамо се да ц́е се бициклисти осећати много пријатније", обец́ава Алексеј Митиајев док вози свој бицикл.

Ипак, бициклисти оспоравају огроман рад у Москви од 2015. године, укључујући и то што нове бициклистичке стазе нису грађене онако и око како су обец́авале градске власти. Не постоје подаци о удесима бициклиста. Али, 5. јуна посланик из Москве Владимир Баучев је као бициклиста погинуо на путу на којем га је ударио аутомобил.

Надија Јеребина која је с пријатељима покренула удружења "Лет'с Бике Ит" ("Хајдемо бициклом"), сматра да градска власт треба да још више појача напоре да би указала да за бициклисте има места на коловозу, јер иначе користе тротоаре, на велико незадовољство пешака.

"То доводи до непотребних сукоба и опасних ситуација", рекла је она за АФП.


По Бироу за урбанистичке студије "Урбица", снег или киша нису препрека за развој бициклизма у Москви, јер су људи навикли на лоше време, већ је препрека стање на улицама.

"Раније се бицикл користио за возикање парковима. Нисмо њиме путовали, 'од тачке А до тачке Б'. Новина за нас је то што бицикл сада посматрамо као превозно средство" објаснила је Јеребина.

Отуда захтев удружења "Лет'с Бике Ит" да се "стазама и тракама за бициклисте додели приоритет над тракама за аутомобиле, да би се подстакли Московљани" да возе бицикле, додала је она.

"Градови као што су Осло, Монтреал, имају такође хладне зиме каква је наша, а ипак имају велику бициклистичку културу, па зашто не и ми?" - пита она.

У очима Алексеја Митиајева, новије одушевљење Московљана бициклом показује њихову "жељу да преузму власништво над својим градом".

"То је такође питање генерацијског става: наши родитељи су фаворизовали ауто" као симбол индивидуалности после деценија комунизма, приметио је он.

"А наша генерација, она воли слободу", рекао је тај млади бициклиста.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

арбат

23.09.2017 11:50

БРАВО БИЦИКЛИСТИ! КАД ВЕЋ ЖИВИТЕ У М О С К В И, ОНДА УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ