Португал: Избили нови пожари

У централном Португалу, који је прошлог месеца претрпео катастрофалне пожаре, данас су избили нови шумски пожари које гаси око 2. 000 ватрогасаца.

Свијет 24.07.2017 | 09:08
Португал: Избили нови пожари
Највећи пожар је у близини града Серте, а према извештајима португалске телевизије, напоре у гашењу ватрене стихије су уложили и становници који су ватру гасили баштенским цревима, преноси АФП.

"Ветар снажно дува и отежава борбу против пожара који би могао да се прошири", изјавила је портпаролка Цивилне заштите Патрициа Гаспар која је позвала становнике да остану мирни.

Више од 800 ватрогасаца распоређено је широм области Серта, док скоро 600 других покушава да се избори са ватром која је избила у недељу у близини града на обали реке Коимбре.

Како се наводи, шумски пожари представљали су претњу и за два села у централном делу западног Португала.

Нови пожари уследили након краћег затишја после узастопних који су захватили земљу овог лета.

Средином јуна, огроман пожар је избио у Педрогао Грандеу на око 20 километара јужно од Серте, а затим се проширио на околна места.

У том катастрофалном пожару, који је буктао пет дана, погинуло је 64 особе, а повређено више од 250, међу којима је велики број био заглављен у својим аутомобилима покушавајући да побегне, подсећа агенција.

Након тога, у Португалу је усвојен нови закон којим би се смањио број еукалиптусних засада, након што је утврђено да су те високо запаљиве биљке биле узрок смртоносних пожара.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кум,

24.07.2017 12:43

Пратеци ове силне позаре, многи це касно да свате засто ту иде ,ове вруцине иду некоме на руку "муцните мало .

ОДГОВОРИТЕ