Portugal: Izbili novi požari

U centralnom Portugalu, koji je prošlog meseca pretrpeo katastrofalne požare, danas su izbili novi šumski požari koje gasi oko 2. 000 vatrogasaca.

Svijet 24.07.2017 | 09:08
Portugal: Izbili novi požari
Najveći požar je u blizini grada Serte, a prema izveštajima portugalske televizije, napore u gašenju vatrene stihije su uložili i stanovnici koji su vatru gasili baštenskim crevima, prenosi AFP.

"Vetar snažno duva i otežava borbu protiv požara koji bi mogao da se proširi", izjavila je portparolka Civilne zaštite Patricia Gaspar koja je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

Više od 800 vatrogasaca raspoređeno je širom oblasti Serta, dok skoro 600 drugih pokušava da se izbori sa vatrom koja je izbila u nedelju u blizini grada na obali reke Koimbre.

Kako se navodi, šumski požari predstavljali su pretnju i za dva sela u centralnom delu zapadnog Portugala.

Novi požari usledili nakon kraćeg zatišja posle uzastopnih koji su zahvatili zemlju ovog leta.

Sredinom juna, ogroman požar je izbio u Pedrogao Grandeu na oko 20 kilometara južno od Serte, a zatim se proširio na okolna mesta.

U tom katastrofalnom požaru, koji je buktao pet dana, poginulo je 64 osobe, a povređeno više od 250, među kojima je veliki broj bio zaglavljen u svojim automobilima pokušavajući da pobegne, podseća agencija.

Nakon toga, u Portugalu je usvojen novi zakon kojim bi se smanjio broj eukaliptusnih zasada, nakon što je utvrđeno da su te visoko zapaljive biljke bile uzrok smrtonosnih požara.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kum,

24.07.2017 12:43

Prateci ove silne pozare, mnogi ce kasno da svate zasto tu ide ,ove vrucine idu nekome na ruku "mucnite malo .

ODGOVORITE