Споро провођење пројеката у БиХ

Реализација вишегодишњих капиталних пројеката у институцијама БиХ иде веома споро и у великом броју случајева разлози за кашњење су системске природе.

Босна и Херцеговина 24.07.2017 | 07:22
Споро провођење пројеката у БиХ
Ово се у суштини наводи у Информацији о реализацији вишегодишњих пројеката у институцијама БиХ која је усвојена на посљедњој сједници Савјета министара БиХ, а у којој је наглашено и то да су поједини пројекти за која су обезбијеђена финансијска средства у фази имплементације још од 2010.

Поред прекомпликованих, врло често нејасних процедура, у информацији се наводи и да су међу главним разлозима због којих се касни са реализацијом пројеката, лоше планирање, непотпуна пројектна документација, неријешени имовинскоправни односи и врло честе жалбе на поступак јавних набавки.

"Већина институција је навела финансијске показатеље извршења вишегодишњих пројеката без детаљног образложења разлога непоштивања планиране динамике", наведено је у информацији.

Када су у питању вишегодишњи пројекти, њихова вриједност је 454 милиона КМ, до краја 2016. године потрошено је 167,6 милиона КМ, а расположива средства на почетку 2017. године износила су 197,1 милиона КМ, од чега су буџетска средства 168,4 милиона КМ. "Планирано финансирање у периоду од 2018. до 2020. године износи 57,3 милиона КМ и укључује буџетска средства у износу 52,7 милиона КМ те донације у износу 4,6 милиона КМ", пише у информацији.

Због проблема са вишегодишњим пројектима Савјет министара БиХ задужио је институције БиХ да у року од 30 дана, припреме детаљне извјештаје о пројектима који треба да садрже све податке, а посебно разлоге због кашњења те приједлоге мјера за реализацију.

На самој сједници Савјета министара БиХ било је и размишљања да се именује интерресрона експертска радна група која би пратила реализацију вишегодишњих пројеката и која би сваких пола године извјештавала Савјет министара о томе, међутим на крају се од тога одустало. Како у пракси изгледа реализација вишегодишњих пројеката, можда најбоље показује примјер изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера, односно затвора у насељу Војковићи, у Источном Сарајеву.

Тај пројекат одобрен је још 2010, међутим и поред тога што су била обезбијеђена средства, он ни до данас није отворен, а као разлози за кашњење, између осталих, наведени су предуго трајање ревизије главног пројекта, затим поништавање тендера за избор извођача радова, а послије тога појавили су се проблеми са концесијама у пројекту гријања и хлађена објекта.

Бројке

167,6 милиона КМ  потрошено до краја 2016. године

197,1 милион КМ  расположива средства

57,3 милиона КМ  планирано у периоду 2018 - 2020. године

454 милиона КМ  укупна вриједност пројеката

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дипл.инг.

24.07.2017 06:38

Па кад је циљ да бар пола лове извуку за себе, ови који дају посао и подобни изводјачи.

ОДГОВОРИТЕ