Sporo provođenje projekata u BiH

Realizacija višegodišnjih kapitalnih projekata u institucijama BiH ide veoma sporo i u velikom broju slučajeva razlozi za kašnjenje su sistemske prirode.

Bosna i Hercegovina 24.07.2017 | 07:22
Sporo provođenje projekata u BiH
Ovo se u suštini navodi u Informaciji o realizaciji višegodišnjih projekata u institucijama BiH koja je usvojena na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a u kojoj je naglašeno i to da su pojedini projekti za koja su obezbijeđena finansijska sredstva u fazi implementacije još od 2010.

Pored prekomplikovanih, vrlo često nejasnih procedura, u informaciji se navodi i da su među glavnim razlozima zbog kojih se kasni sa realizacijom projekata, loše planiranje, nepotpuna projektna dokumentacija, neriješeni imovinskopravni odnosi i vrlo česte žalbe na postupak javnih nabavki.

"Većina institucija je navela finansijske pokazatelje izvršenja višegodišnjih projekata bez detaljnog obrazloženja razloga nepoštivanja planirane dinamike", navedeno je u informaciji.

Kada su u pitanju višegodišnji projekti, njihova vrijednost je 454 miliona KM, do kraja 2016. godine potrošeno je 167,6 miliona KM, a raspoloživa sredstva na početku 2017. godine iznosila su 197,1 miliona KM, od čega su budžetska sredstva 168,4 miliona KM. "Planirano finansiranje u periodu od 2018. do 2020. godine iznosi 57,3 miliona KM i uključuje budžetska sredstva u iznosu 52,7 miliona KM te donacije u iznosu 4,6 miliona KM", piše u informaciji.

Zbog problema sa višegodišnjim projektima Savjet ministara BiH zadužio je institucije BiH da u roku od 30 dana, pripreme detaljne izvještaje o projektima koji treba da sadrže sve podatke, a posebno razloge zbog kašnjenja te prijedloge mjera za realizaciju.

Na samoj sjednici Savjeta ministara BiH bilo je i razmišljanja da se imenuje interresrona ekspertska radna grupa koja bi pratila realizaciju višegodišnjih projekata i koja bi svakih pola godine izvještavala Savjet ministara o tome, međutim na kraju se od toga odustalo. Kako u praksi izgleda realizacija višegodišnjih projekata, možda najbolje pokazuje primjer izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, odnosno zatvora u naselju Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Taj projekat odobren je još 2010, međutim i pored toga što su bila obezbijeđena sredstva, on ni do danas nije otvoren, a kao razlozi za kašnjenje, između ostalih, navedeni su predugo trajanje revizije glavnog projekta, zatim poništavanje tendera za izbor izvođača radova, a poslije toga pojavili su se problemi sa koncesijama u projektu grijanja i hlađena objekta.

Brojke

167,6 miliona KM  potrošeno do kraja 2016. godine

197,1 milion KM  raspoloživa sredstva

57,3 miliona KM  planirano u periodu 2018 - 2020. godine

454 miliona KM  ukupna vrijednost projekata

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dipl.ing.

24.07.2017 08:38

Pa kad je cilj da bar pola love izvuku za sebe, ovi koji daju posao i podobni izvodjači.

ODGOVORITE