Шулц жестоко напао Меркелову

Лидер њемачке СПД Мартин Шулц упозорио је да би се избјегличка криза из 2015. могла поновити ако ЕУ не предузме хитне кораке.

Свијет 23.07.2017 | 18:52
Шулц жестоко напао Меркелову
Он тим ријечима враћа у кампању тему избјеглица неугодну за његову противкакдидаткињу на предстојећим парламентарним изборима канцеларку Ангелу Меркел.

Шулц је у разговору за Билд ам Зонтаг указао на то да је 2017. више од милион избјеглица, потпуно неконтролисано, ушло у Њемачку.

“Тада је њемачка канцеларка, желећи добро и из хуманитарних разлога, отворила границе према Аустрији. Нажалост без претходног договора с нашим партнерима у Европи. Ако сад не будемо дјеловали постоји опасност да се ситуација понови”, упозорио је Шулц.

Он је Меркел оптужио да свјесно избјегава тему избјеглица у предизборној кампањи.

Аналитичари сматрају да Шулц покушава да два мјесеца уочи избора у јавност поновно врати по канцеларку врло осјетљиву тему избјеглица, а истовремено критикују његову тактику сматрајући да би могла погодовати само популистима, преноси Хина.

“Не треба заборавити да СПД последњих четири године влада заједно с канцеларком и да је заједно с Ангелом Меркел носитељ избјегличке политике. Поставља се питање коме би сад, осим популистима из Алтернативе за Немачку (АфД) користило оживљавање избјегличке тематике, посебно на овако сензационалистички начин како то цини СПД-ов кандидат Шулц”, рекао је аналитичар јавног сервиса АРД Арнд Хензе.

Уочи свог одласка у Италију наредне недјеље и сусрета са премијером те земље Паолом Ђентилонијем, Шулц је указао на “драматични број” избјеглица који свакодневно пристижу у италијанске луке.

Како преноси хрватска агенција, Шулц ће се са Ђентилонијем заложити за хитне мјере које укључују прихват избјеглица у другим земљама чланицама ЕУ, што би се финансирало из европских фондова.

Он је, међутим, одбацио могућност да Њемачка поновно прими избјеглице.

“Сада су на реду друге чланице ЕУ”, истакао је Шулц.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кек,

24.07.2017 15:01

дај молим вас ста прицате"све је било гут, док нисте покупили новце од истоцне европе , и јос их добро задузили:за 100 година ,и сада висе нису способни одплацивати дугове ,то је вас проблем .

ОДГОВОРИТЕ