Šulc žestoko napao Merkelovu

Lider njemačke SPD Martin Šulc upozorio je da bi se izbjeglička kriza iz 2015. mogla ponoviti ako EU ne preduzme hitne korake.

Svijet 23.07.2017 | 18:52
Šulc žestoko napao Merkelovu
On tim riječima vraća u kampanju temu izbjeglica neugodnu za njegovu protivkakdidatkinju na predstojećim parlamentarnim izborima kancelarku Angelu Merkel.

Šulc je u razgovoru za Bild am Zontag ukazao na to da je 2017. više od milion izbjeglica, potpuno nekontrolisano, ušlo u Njemačku.

“Tada je njemačka kancelarka, želeći dobro i iz humanitarnih razloga, otvorila granice prema Austriji. Nažalost bez prethodnog dogovora s našim partnerima u Evropi. Ako sad ne budemo djelovali postoji opasnost da se situacija ponovi”, upozorio je Šulc.

On je Merkel optužio da svjesno izbjegava temu izbjeglica u predizbornoj kampanji.

Analitičari smatraju da Šulc pokušava da dva mjeseca uoči izbora u javnost ponovno vrati po kancelarku vrlo osjetljivu temu izbjeglica, a istovremeno kritikuju njegovu taktiku smatrajući da bi mogla pogodovati samo populistima, prenosi Hina.

“Ne treba zaboraviti da SPD poslednjih četiri godine vlada zajedno s kancelarkom i da je zajedno s Angelom Merkel nositelj izbjegličke politike. Postavlja se pitanje kome bi sad, osim populistima iz Alternative za Nemačku (AfD) koristilo oživljavanje izbjegličke tematike, posebno na ovako senzacionalistički način kako to cini SPD-ov kandidat Šulc”, rekao je analitičar javnog servisa ARD Arnd Henze.

Uoči svog odlaska u Italiju naredne nedjelje i susreta sa premijerom te zemlje Paolom Đentilonijem, Šulc je ukazao na “dramatični broj” izbjeglica koji svakodnevno pristižu u italijanske luke.

Kako prenosi hrvatska agencija, Šulc će se sa Đentilonijem založiti za hitne mjere koje uključuju prihvat izbjeglica u drugim zemljama članicama EU, što bi se finansiralo iz evropskih fondova.

On je, međutim, odbacio mogućnost da Njemačka ponovno primi izbjeglice.

“Sada su na redu druge članice EU”, istakao je Šulc.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kek,

24.07.2017 17:01

daj molim vas sta pricate"sve je bilo gut, dok niste pokupili novce od istocne evrope , i jos ih dobro zaduzili:za 100 godina ,i sada vise nisu sposobni odplacivati dugove ,to je vas problem .

ODGOVORITE