Прекршила правила Бијеле куће

Живела сам у диктатури под Милошевићем, нећу је више толерисати. Огласила се српска новинарка која је разбјеснила Бијелу кућу. "Знам да се борим за слободу говора", поручила је Ксенија Павловић.

Свијет 22.07.2017 | 17:52
Прекршила правила Бијеле куће
Српска новинарка Ксенија Павловић прекршила је правила Бијеле куће јер је, на овонедељној конференцији за новинаре, користила апликацију Перископ и уживо на интернету емитовала звучни снимак брифинга нове портпаролке Беле куће Саре Сандерс, иако је то забрањено, наводи "Вашингтон пост".

На снимку уживо, у трајању од око 17 минута, чула се Сандерс како представља директора за законодавна питања Марка Шорта, након чега је Павловић на Твитеру објавила линк за нови снимак, који је трајао 31 минут. То је изазвало бурну реакцију америчке јавности будући да је преношење уживо забрањено и да су новинари критиковали недавно уведена ограничења за извештавање са конференција за медије из Бијеле куће и позвали предсједников тим за комуникације да омогући емитовање садржаја уживо, али напомиње да су новинари увијек поштовали правила Бијеле куће.



Ксенија Павловић, која је иначе основала новински сајт "Павловиц тудеј" (Павловиц Тодаy), огласила се и за амерички "ЦБЦ Неwс" објаснила свој чин, који је "Вашингтон пост назвао "актом побуне, који означава значајан развој у односима Бијеле куће са медијима.

- Неколико разлога ме је навело да то урадим. Првенствено моје лично убјеђење као новинара и као особе. Одрасла сам у диктатри и на протестима се борила против режима Слободана Милошевића. Гледала сам као јако млад новинар како старије колеге губе животе у борби за слободу медија.Знам како је борити се за слободу говора и за демократију, а сада када живим у Америци, земљи која би на тим основама требала да почива - рекла је Ксенија.

Она је објаснила да сматра да су управо новинари ти који требају да пруже примјер не само Американцима већ и остатку свијета како се треба борити за своја права и за слободу говора.

- Сматрам да као друштво морамо отворено да разговарамо о овоме, јер је Бијела кућа заправо кућа свих људи, свих Американаца који треба да знају шта се унутар њених зидова дешава, због чега снимање уживо треба да буде дозвољено. Зато вјерујем да сам урадила праву ствар - закључила је она.

Подсјетимо, Бијела кућа се до сада поводом овог случаја није јавно огласила нити контактирала Ксенију, што је она у свом интервјуу и потврдила.

- Уопште се не плашим могућих казни, јер понављам, у Србији сам виђала људе како умиру за слободу говора, и ако ја у Америци сада треба да се бојим, питам се постоји ли уопште нада за овај свијет - рекла је на крају Ксенија.

(Телеграф)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кико

22.07.2017 16:33

Снајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

22.07.2017 17:06

Поред демократије,слободног новинарства постоје ЗАКОНИ и прсвила које и новинаре морају постовати.У овом слуцају постоји јасно правило а ова новинарка га је једина прекрсила а било присутно 127 новинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.07.2017 22:05

Па да то није урадила ко би знао да постоји уопсте. Али ми срби гдје год одемо морамо свога да нагрдимо. Ста има Милосевица спомињати кад је нико не пита. То се постује у Америци , своје пљуј а тамо лизи дупемл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.07.2017 22:05

Па да то није урадила ко би знао да постоји уопсте. Али ми срби гдје год одемо морамо свога да нагрдимо. Ста има Милосевица спомињати кад је нико не пита. То се постује у Америци , своје пљуј а тамо лизи дупемл.

ОДГОВОРИТЕ