Prekršila pravila Bijele kuće

Živela sam u diktaturi pod Miloševićem, neću je više tolerisati. Oglasila se srpska novinarka koja je razbjesnila Bijelu kuću. "Znam da se borim za slobodu govora", poručila je Ksenija Pavlović.

Svijet 22.07.2017 | 17:52
Prekršila pravila Bijele kuće
Srpska novinarka Ksenija Pavlović prekršila je pravila Bijele kuće jer je, na ovonedeljnoj konferenciji za novinare, koristila aplikaciju Periskop i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga nove portparolke Bele kuće Sare Sanders, iako je to zabranjeno, navodi "Vašington post".

Na snimku uživo, u trajanju od oko 17 minuta, čula se Sanders kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut. To je izazvalo burnu reakciju američke javnosti budući da je prenošenje uživo zabranjeno i da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izveštavanje sa konferencija za medije iz Bijele kuće i pozvali predsjednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvijek poštovali pravila Bijele kuće.Ksenija Pavlović, koja je inače osnovala novinski sajt "Pavlovic tudej" (Pavlovic Today), oglasila se i za američki "CBC News" objasnila svoj čin, koji je "Vašington post nazvao "aktom pobune, koji označava značajan razvoj u odnosima Bijele kuće sa medijima.

- Nekoliko razloga me je navelo da to uradim. Prvenstveno moje lično ubjeđenje kao novinara i kao osobe. Odrasla sam u diktatri i na protestima se borila protiv režima Slobodana Miloševića. Gledala sam kao jako mlad novinar kako starije kolege gube živote u borbi za slobodu medija.Znam kako je boriti se za slobodu govora i za demokratiju, a sada kada živim u Americi, zemlji koja bi na tim osnovama trebala da počiva - rekla je Ksenija.

Ona je objasnila da smatra da su upravo novinari ti koji trebaju da pruže primjer ne samo Amerikancima već i ostatku svijeta kako se treba boriti za svoja prava i za slobodu govora.

- Smatram da kao društvo moramo otvoreno da razgovaramo o ovome, jer je Bijela kuća zapravo kuća svih ljudi, svih Amerikanaca koji treba da znaju šta se unutar njenih zidova dešava, zbog čega snimanje uživo treba da bude dozvoljeno. Zato vjerujem da sam uradila pravu stvar - zaključila je ona.

Podsjetimo, Bijela kuća se do sada povodom ovog slučaja nije javno oglasila niti kontaktirala Kseniju, što je ona u svom intervjuu i potvrdila.

- Uopšte se ne plašim mogućih kazni, jer ponavljam, u Srbiji sam viđala ljude kako umiru za slobodu govora, i ako ja u Americi sada treba da se bojim, pitam se postoji li uopšte nada za ovaj svijet - rekla je na kraju Ksenija.

(Telegraf)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kiko

22.07.2017 18:33

Snajka.

ODGOVORITE
Name

Leko

22.07.2017 19:06

Pored demokratije,slobodnog novinarstva postoje ZAKONI i prsvila koje i novinare moraju postovati.U ovom slucaju postoji jasno pravilo a ova novinarka ga je jedina prekrsila a bilo prisutno 127 novinara.

ODGOVORITE
Name

Igor

23.07.2017 00:05

Pa da to nije uradila ko bi znao da postoji uopste. Ali mi srbi gdje god odemo moramo svoga da nagrdimo. Sta ima Milosevica spominjati kad je niko ne pita. To se postuje u Americi , svoje pljuj a tamo lizi dupeml.

ODGOVORITE
Name

Igor

23.07.2017 00:05

Pa da to nije uradila ko bi znao da postoji uopste. Ali mi srbi gdje god odemo moramo svoga da nagrdimo. Sta ima Milosevica spominjati kad je niko ne pita. To se postuje u Americi , svoje pljuj a tamo lizi dupeml.

ODGOVORITE