Кршење правила Бијеле куће

Српска новинарка Ксенија Павловић прекршила је правила Бијеле куће јер је, на овонедјељној конференцији за новинаре, користила апликацију Перископ и уживо на интернету емитовала звучни снимак брифинга портпаролке Саре Сандерс, иако је то забрањено, наводи "Вашингтон пост".

Свијет 22.07.2017 | 11:59
Кршење правила Бијеле куће
Лист оцјењује да овај "акт побуне" значи значајан развој у односима Бијеле куће са медијима, а бунтовни потез српске новинарке привукао је велику пажњу других новинара.

На свакој конференцији за медије у Бијелој кући од 29. јуна - али и на ранијим - портпарол америчког предсједника Доналда Трампа упозорава новинаре са "паметним" телефонима у Прес сали да не смију да снимају конференцију, нити чак да емитују уживо аудио снимак, подсјећа амерички лист.

Међутим, Ксенија Павловић, некадашњи студент Факултета политичких наука у Београду и бивши предавач на Јејлу, која је основала новински сајт "Павловиц тудеј" (Павловиц Тодаy), то правило је у сриједу прекршила током конференције за новинаре нове портпаролке Саре Сандерс, а линк за садржај који је уживо снимала објавила је на Тwиттеру.

Снимак уживо, у трајању од око 17 минута, био је лошег квалитета, али се Сандерс ипак могла чути како представља директора за законодавна питања Марка Шорта, након чега је Павловић на Тwиттеру објавила линк за нови снимак, који је трајао 31 минут.

Како "Вашингтон пост" наводи, њени аудио снимци су, у тренутку када их је емитовала, прошли прилично незапажено - први је привукао 37 пратилаца, а други 41. Ипак према подацима са Тwиттера њени снимци су имали око 170.000 гледалаца.

У Бијелој кући засад нису коментарисали ово кршење правила. Амерички лист подсјећа да су новинари критиковали недавно уведена ограничења за извјештавање са конференција за медије из Бијеле куће и позвали предсједников тим за комуникације да омогући емитовање садржаја уживо, али напомиње да су новинари увијек поштовали правила Бијеле куће.

Павловићева је наишла на велику подршку колега новинара и корисника Тwиттера који су, између осталог, истакли да је ово храбар потез једне новинарке, те да би овако требали да раде слободни медији.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар