Kršenje pravila Bijele kuće

Srpska novinarka Ksenija Pavlović prekršila je pravila Bijele kuće jer je, na ovonedjeljnoj konferenciji za novinare, koristila aplikaciju Periskop i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, iako je to zabranjeno, navodi "Vašington post".

Svijet 22.07.2017 | 11:59
Kršenje pravila Bijele kuće
List ocjenjuje da ovaj "akt pobune" znači značajan razvoj u odnosima Bijele kuće sa medijima, a buntovni potez srpske novinarke privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Na svakoj konferenciji za medije u Bijeloj kući od 29. juna - ali i na ranijim - portparol američkog predsjednika Donalda Trampa upozorava novinare sa "pametnim" telefonima u Pres sali da ne smiju da snimaju konferenciju, niti čak da emituju uživo audio snimak, podsjeća američki list.

Međutim, Ksenija Pavlović, nekadašnji student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši predavač na Jejlu, koja je osnovala novinski sajt "Pavlovic tudej" (Pavlovic Today), to pravilo je u srijedu prekršila tokom konferencije za novinare nove portparolke Sare Sanders, a link za sadržaj koji je uživo snimala objavila je na Twitteru.

Snimak uživo, u trajanju od oko 17 minuta, bio je lošeg kvaliteta, ali se Sanders ipak mogla čuti kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Twitteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut.

Kako "Vašington post" navodi, njeni audio snimci su, u trenutku kada ih je emitovala, prošli prilično nezapaženo - prvi je privukao 37 pratilaca, a drugi 41. Ipak prema podacima sa Twittera njeni snimci su imali oko 170.000 gledalaca.

U Bijeloj kući zasad nisu komentarisali ovo kršenje pravila. Američki list podsjeća da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izvještavanje sa konferencija za medije iz Bijele kuće i pozvali predsjednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvijek poštovali pravila Bijele kuće.

Pavlovićeva je naišla na veliku podršku kolega novinara i korisnika Twittera koji su, između ostalog, istakli da je ovo hrabar potez jedne novinarke, te da bi ovako trebali da rade slobodni mediji.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar