Споменик славним прецима

У селу Мацаваре код Никшића у бањанском крају сутра ће бити освештано монументално православно знамење, сведочанство о животу братства Мирковића више од три века, у том делу Старе Херцеговине, данашње Црне Горе.

Регион 22.07.2017 | 11:28
Споменик славним прецима
Поносни и угледни Мирковићи, не само што знају да је њихов родоначелник у овим кршевитим и безводним крајевима био Мирко, већ и сваког братсвеника, од тада до данас, сваку, битку, буну, родну и неродну годину, лепе и ружне тренутке кроз деценије и векове, који нису били ни лаки ни једноставни.

"Поносно носећи име братства, задатак нам је да завештамо нашу нацију, нашу православну веру, нашу братсвеничку крсну славу Светог Јована, наш језик и наше писмо ћирилицу", каже академик Драгољуб Мирковић, који је осмислио и урадио ово спомен-знамење, које ће, како је најављено, у недељу, освештати епископ никшићко-будимљански Јоаникије Мићовић, један од српских најугледнијих архијереја, родом, такође из овог краја.

"Поносан сам што је и мој син Милош, велики поштовалац традиције и корена Мирковића, али и моје троје унучади, па и петогодишњи Александар већ више од две године зна комплетну нашу лозу, што ће да покаже и на овој светковини".

Драгољуб Драго Мирковић стигао је у Бањане, да спреми све за славље, неколико дана раније, из Бијељине, где живи и успешно ради, као човек јако угледан, не само у пословним, већ и у културним круговима са обе стране Дрине, као један од људи који даје велики допринос обележавању великог јубилеја 700 година Манастира Троноше и отимања од заборава великих имена Српске православне цркве као што је био Валеријан, први епископ шумадијски са седиштем у Крагујевцу.

(БН, В.М)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мило горац црни

22.07.2017 14:08

Чекај нисте питали новоцрногорце јел смијете.Сад ће велики црно горци да се јаве и да вас оцрне јер сте срби и православци а то није сад добро.Не уклапате се у издаје свакојаке за шаку долара,и то вам је главна мана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олааа

22.07.2017 15:08

Ко су ова 3 Амигоса??

ОДГОВОРИТЕ
Name

поријекло

22.07.2017 16:28

Па ста ради тај црногорац у Бијељини?

ОДГОВОРИТЕ